Časopis Time prohlásil rok 2020 nejhorším rokem vůbec, další média tohle “nej” mírní dovětkem “od druhé světové války”. Ať je to jakkoli, v Twistu jsme se museli popasovat s nejistotou, nepředvídatelným vývojem, který se měnil ze dne na den, a novým pracovním režimem, kvůli kterému někteří nováčci svoje nejbližší kolegy nepotkali tváří tvář několik měsíců. Nicméně, teď na konci roku jsme šťastní, že můžeme s jistotou říct: “Jedeme dál.”

Začátek roku: přípravy na expanzi

Rok 2020 měl být v Twistu ve znamení expanze. V plánu byla minimálně jedna země. Už od konce roku 2019 jsme se na další krok mimo Českou republiku intenzivně připravovali. Zároveň jsme jednali o další významné investici.

Březen: všechno je jinak

Ještě 9. března jsme si v kanclech po Slacku nabízeli sušenky a domácí banana bread. Ve čtvrtek 12. března jsme už hromadně ladili Zoom a chystali na práci z home officu.  Mysleli jsme si, že budeme doma jen pár dní, maximálně týdnů. Zpátky do kanceláří jsme se ale vrátili až o celé 2 měsíce později, a to ještě v hybridním modelu. Chodili jsme tam na porady, většinu týdne pak pracovali z domu. Ukázalo se, že jsme docela efektivní, i když pracujeme z obýváku.

Pro spoustu lidí uzavřených doma se stala naše služba Twisto Pay ještě víc užitečnou. Online nákupy a bezhotovostní platby se pro mnohé staly jedinou možností, jak si obstarat základní suroviny. Používání platebního tlačítka, které je na stovkách e-shopů, narostlo skokově, hned třikrát.

Radost z toho, že jsme našim zákazníkům užiteční a že zvládáme pracovat i ve zcela nových podmínkách, nám ale kalilo oddálení nové investice i to, že jsme museli všechny naše plány na expanzi přehodnotit. Nebyly to jednoduché chvíle.

Léto: výpadek karet

Když už se situace “nějak” ustálila, my si zvykli na nejistotu roku 2020 i jeho novou perspektivu, přišel 26. červen. Černý pátek, mimochodem poslední den školního roku, začal už o den dřív zprávou, že firma Wirecard, první vydavatel Twisto karet, se dostala do finančních problémů. Byli jsme v pohotovosti, ale upřímně, nikdo z nás nečekal, že hned druhý den před druhou hodinou odpoledne přestanou všechny bílé Twisto karty fungovat. Ten den jsme pracovali do noci a pak ještě celý víkend. Snažili jsme se našim zákazníkům doručit náhradní řešení, kterým byly nové karty od nového vydavatele, americké firmy Marqeta. Měli jsme je už přichystané, jen jsme je chtěli představit s větší parádou. Nakonec bylo skvělé, že jsme je měli po ruce, klienti desítek firem po celé Evropě se totiž opravdu ocitli bez možnosti platit kartou. Twisto zákazníci naštěstí ne. Hned první den výpadku si nové karty objednalo přes 12 tisíc lidí.

Nové karty: Twisto je Digital First = bez plastu

Během podzimu jsme pak definitivně přešli k novému vydavateli Twisto karet, zmiňované firmě Marqeta. Naše služby to posunulo zase o krok dál budoucnosti. Díky novým kartám se totiž zákazníci zcela obejdou bez plastu a vůbec si ho nemusí objednávat. Stačí si aktivovat virtuální kartu, přidat si ji do Google Pay nebo Apple Pay a platit online i v kamenných obchodech jde jako po másle. Díky tomuto řešení jsme získali od Mastercard certifikát Digital First jako vůbec první firma ve střední a východní Evropě. Během podzimu jsme také zpřístupnili virtuální kartu pro platby na e-shopech v tarifu Online, takže je zcela zdarma. A pokud jde o produktové novinky, v listopadu jsme spustili Nákup na třetiny. Opět revoluční řešení kontroly nad měsíčním cashflow, díky kterému lze větší výdaje (platby nad 1 500 Kč) rozdělit na třetiny úplně zdarma. Vše lze zvládnout pohodlně v appce. Mimochodem, jestli jsi to ještě nezkusil/a, doporučujeme.

Dobrý skutek s Twistem

Rok 2020 nám ukázal, jak důležitá je pospolitost a pomoc. Proto jsme letos dvakrát spustili možnost přispívat na dobročinné účely přímo přes Twisto appku nebo účet. Vybrali jsme dohromady 200 tisíc korun. První část šla na podporu domovů seniorů hned v první vlně pandemie, druhá na rozvoj pomůcek pro zrakově postižené, se kterými v Twistu dlouhodobě spolupracujeme. Chceme, aby naše služby byly přístupné i handicapovaným. Více se o tom dozvíš tady.

Home office: 37 nových kolegů

Během home officu se nám všem změnil pracovní režim. Ukázalo se, že spolu musíme víc komunikovat (více o tom třeba tady), ale jinde jsme zase ušetřili spoustu času – nemusíme dojíždět do kanclu, kvůli poradám cestovat po Evropě a vůbec se některé meetingy staly víc produktivní. Na druhou stranu se nám částečně obměnil tým a spousta nováčků do práce nastupovala v přísném home office režimu, což není úplně jednoduché. Představa, že své nejbližší kolegy člověk vidí několik měsíců jen přes obrazovku, by nám před rokem přišla jako sci-fi. Letos se to stalo normou a pro nováčky byl takový nástup do práce o to obtížnější. Nakonec se ale nástup 37 nových tváří povedl a společně jsme zvládli i týmové online vánoční party. Nicméně, pravdou je, že se už nemůžeme dočkat, až se co nejdřív potkáme osobně.

Podtrženo sečteno: home office se osvědčil, v některých situacích je ale lidský kontakt nenahraditelný.

Rok 2021: máme se na co těšit

V roce 2020 jsme se naučili hodně nového. Bez našich zákazníků bychom ho ale jen těžko zvládli. A nejde jen o důvěru, kterou nám používáním Twista dennodenně prokazují, ale také podporu, kterou nám po celý rok vyjadřovali přes sociální sítě a maily. Moc si toho vážíme. DÍKY! A slibujeme, že už brzy představíme další horkou novinku, kterou jsme i přes náročnost roku 2020 společně upekli. Bude to velké.💜