Nedlouho po pandemii přišla minulý pátek pro Twisto další zkouška: z minuty na minutu přestaly nečekaně fungovat zákazníkům nejen plastové karty, ale také platba náramkem a Apple Pay.

Byl to pro nás úplně stejný šok jako pro všechny, kteří najednou zjistili, že nemohou platit kartou nebo mobilem. Nezáleží na tom, že problém vznikl na straně dodavatele karet firmy Wirecard, že podobné potíže postihly asi šedesátku dalších fintechových firem z celé Evropy a miliony platících – místo výmluv a obhajování jsme se především okamžitě pustili do hledání účinného a bleskového řešení, nad kterým jsme celý víkend bděli od rána do noci.

Po náročném konci týdne, kdy jsme všemi silami urychlovali už započatý přechod k novým barevným kartám od společnosti Marqeta, se nakonec situace obrátila o 180 stupňů. V úterý kolem poledne se zprovoznily bílé platební karty, tím pádem i všechny další možnosti placení.

Mohlo by se zdát, že je tím větší část problému vyřešena, ale v Twistu to vidíme jinak. Byla by velká chyba předpokládat, že šlo jen o jednorázový výpadek, který se nemůže opakovat v budoucnu. Proto jsme se rozhodli napnout veškerou energii, aby se tak už nikdy nestalo.

Nové karty jsou připravené, stačí si o ně zažádat

Karty od Wirecard sice už plně fungují, ale naší prioritou je se od tohoto poskytovatele co nejdříve odprostit. Naštěstí již máme vyrobené nové (barevné) karty běžící na novém systému. Podařilo se nám přes náročný víkend domluvit u výrobce, aby proces jejich distribuce maximálně urychlil, proto se už v pondělí ráno vydaly za prvními trpělivými klienty, kterým patří obrovský dík za jejich pochopení. Novou kartu si stačí objednat v Twisto účtu v sekci “Karta” a o její odeslání se okamžitě postaráme.

Jen v jediném případě doporučujeme klientům ještě u bílých karet zůstat - fungují totiž s Apple Pay, které kvůli autorizaci bude na nových kartách až na konci léta 2020.

Twisto je Digital First

Přitom se stále držíme závazku, který jsme si dali už loni, tedy že do roku 2025 přestaneme fyzické karty k účtům nabízet úplně. Urychlit tuto bezplastovou budoucnost nám pomáhá společnost Mastercard, která nám jako jedné z prvních společností vůbec udělila certifikaci programu Digital First. Všichni Twisto zákazníci tak automaticky dostanou virtuální platební kartu do své aplikace, o plastovou si mohou zažádat. Díky tomuto digitálnímu řešení může Twisto zájemcům o plastovou kartu od Mastercard nabídnout super moderní a designově čisté řešení bez čísla karty a CVC kódu, či dokonce jména na přední straně karty. Tyto novinky mimo jiné chrání proti zneužití při online platbách.

Díky tvrdé lekci se můžeme zase posunout

Po koronaviru je to už druhá krize, se kterou jsme se museli vypořádat. Je jen ironií osudu, že obě tak výjimečné situace přišly nedlouho po sobě - nicméně bereme je jako nutnou připomínku pokory a vděčnosti za to, že máme báječné klienty plné pochopení a trpělivosti. Za to vám patří obrovský dík! Nadále budeme tvrdě pracovat na tom, aby byl pro vás svět placení modernější, zábavnější a maximálně bezpečný.