Odehraje se to během pár sekund. Přiložíte kartu a zaplatíte jakoby nic. Za každodenní samozřejmostí se týká hodně procesů, výměny informací a komunikace mezi několika firmami. Objevte zákulisí platebních karet.

Jednoduchý proces? Ani omylem!

První plastová karta byla v Česku použita teprve před 32 lety, přesto se nám platby plastem (či dokonce telefonem) zdají jako samozřejmost. Stejně samozřejmé se nám zdá, že přiložením plastu k terminálu za nákup zaplatíme raz dva. Ovšem mezitím, než je platba na terminálu schválena, prolétne číslo karty světem platebních sítí a navštíví celkem 4 instituce, a to hned dvakrát, jednou po cestě tam, podruhé po cestě zpátky. K tomu, aby se obchod uskutečnil, musí zaznít čtyřikrát "ANO".

Číslo karty jako vstupenka do světa plateb

Asi víš, že číslo své karty je dobré si chránit. A nejen hlavní číslo, ale také CVV (nebo CVC). Dohromady 19 čísel totiž představují vstupní bránu k tvým penězům. Proto je číslo na nové Twisto kartě uvedeno na její rubové straně – to aby ho při platbě nemohl nikdo vidět a okopírovat. CVC kód je zase jen v Twisto appce (účtu). To všechno jsou bezpečnostní opatření. Právě unikátní číslo karty lze považovat za svým způsobem kód. Při přiložení k terminálu putuje nejdřív k bance, která do obchodu terminál dodala. Banka ho podle čísla identifikuje a předává dál. Pokud je prvním číslem 5, číslo jde do platebního systému Mastercard (4 patří Vise, 3 American Express).

Mastercard > Marqeta > Twisto

Představ si vodovodní potrubí, kterým proudí voda k tobě domů do kohoutků. Má různé toky a ramena, do kterých se voda dělí. Platební síť potřebná k potvrzení nákupu je něco podobného. Čísla karet v nich proudí podobně jako voda a na cestě k potvrzení platby musí projít několik zastávek. Jak už jsme psali, Twisto karta patří do sítě Mastercard, což znamená, že číslo karty jede po cestách navržených právě Mastercard.

Mastercard posílá číslo Twisto karty společnosti Marqeta, která pro nás karty vydává. Nahradila tak společnost Wirecard, jež měla letos v červnu problémy (dočteš se o nich třeba tady). Twisto ale k Marqetě nepřešlo kvůli finančním potížím společnosti, přesun byl naplánován dlouho dopředu a problémy Wirecardu změnu vydavatele karty jenom urychlily.

Marqeta je americkým vydavatelem karet a letos sbírá jedno ocenění za druhým. Twisto se pro ni rozhodlo i proto, že díky Marqetě můžeme našim zákazníkům po registraci okamžitě vydávat virtuální karty. U běžné banky se na kartu čeká týden, Twisto ji ale dokáže poskytnout ihned.

Návod, jak získat virtuální kartu

Ale vraťme se ke schválení platby. Mastercard pošle číslo tvé karty právě Marqetě, která ověří, zda je karta platná a pošle ho dál do Twista. Na ověření karty máme celých 200 milisekund. Když Twisto platbu potvrdí, naše “ANO” proudí celou sítí přes všechny zastávky zase zpět do terminálu obchodníka. Tenhle proces se musí vejít do 5 sekund, ať člověk platí kartou kdekoli na světě, v kamenném obchodě či online.

Bílé Twisto karty patří do koše

Tenhle proces velmi dobře funguje i u bílých Twisto karet (vydávaných právě Wirecardem). Už brzy se to ale změní a v polovině listopadu všechny bílé Twisto karty včetně náramků skončí. Když se jejich číslo dostane do platebního systému, zazní od firem zastoupených v platebním řetězci “NE” (pro neschválení platby stačí dokonce jedno "NE"). Jak tomu předejít? Není nic jednoduššího než objednat si novou Twisto kartu. Je pro všechny zákazníky zdarma. V Twisto účtu/appce jdi do sekce Karta a tam si aktivuj virtuální kartu. Lze s ní okamžitě platit (online i offline). Pak si můžeš objednat i plastovou kartu, na které jsme si dali opravdu záležet.