Dražší potraviny, drahá energie, vysoká inflace, zdá se, že ekonomická situace v Česku finančním předsevzetím nepřeje. Právě naopak. Kdy jindy by měl člověk začít dělat něco se svou finanční situací než ve chvíli, kdy se výrazně zhoršuje?! Podle analytiků Češi chudnou už osm kvartálů v řadě. Už dva roky si za svoji mzdu můžou koupit stále menší objem služeb a zboží. Je na čase se s tím poprat na vlastní pěst.

Zbavím se dluhů

Podle údajů organizace Člověk v tísni se problémy s dluhy už netýkají jen těch nejchudších, exekucím čelí v České republice statisíce lidí. Pokud jste mezi nimi, nebojte se říct si o pomoc. Obraťte se třeba na Dluhovou poradnu a zjistěte, jaké máte možnosti. Někdy je cesta z dluhů ven překvapivě snadná. Ale většinou to bude chtít pořádnou dávku sebedisciplíny a trochu se kousnout, nebudeme vám nic nalhávat.

Řešte své dluhy i ve chvíli, kde se vám teprve začínají nebezpečně hromadit. Vlastně to je ta nejlepší chvíle, kdy s tím začít něco dělat. Užitečné rady, jak na to, najdete v našem blogovém článku.

Když si půjčujete, tak jen od prověřených společností. Můžete se řídit třeba Indexem odpovědného úvěrování, který pravidelně vydává právě Člověk v tísni. Organizace v něm zjišťuje nejen to, kolik dlužník přeplatí, ale také to, jak se k němu společnost chová, když se dostane do potíží. Mimochodem Twisto v tomto žebříčku získalo ohromně pozitivní hodnocení.

Ušetřím na dovolenou

Samozřejmě záleží na tom, o jaké dovolené sníte. Pokud necílíte na exkluzivní tříměsíční cestu kolem světa, budou vám naše rady určitě užitečné. Ušetřit se dá po malých částkách během celého roku, jen musíte začít včas a odkládat důsledně. Uspořit můžete třeba na jídle tím, že začnete nakupovat s větším rozmyslem, na energiích, nebo i prodejem nepotřebných věcí. Peníze, které takto získáte, si posílejte na speciální spořící konto, ke kterému nemáte kartu. Uvidíte, že se začne postupně hezky plnit.

Začnu investovat

Kdo neinvestuje, okrádá rodinu, tvrdí Jakub Dvořák z blogu Rozbité prasátko. Takže pokud okrádáte rodinu, případně jen sebe, změňte to. Podle Jakuba je to jednodušší, než si myslíte. Důležité je položit si na začátku několik otázek, díky kterým pochopíte, na jaké startovní čáře v investování stojíte. Proč chcete investovat? Kolik času jste ochotni tomu věnovat? Kolik toho o investování víte a jste ochotní se něco učit? Teprve po upřímných odpovědích začněte hledat, do čeho investujete. Možností jsou tisíce, pro začátek můžete zkusit třeba podílové listy, to zvládne každý.

Vydělám první milion

Snadných návodů, jak vydělat milion, najdete na internetu nepřeberně. Pokud dáváte přednost rychlým řešením, zkuste si pustit video Honzy z Inicia, ve kterém se dozvíte hned 6 způsobů, jak vydělat milion - napovíme, že jeden ze způsobů je najít si sponzora. Na serveru Svět úspěšných se dočtete, jak vydělat milion za rok prodejem na Amazonu - bude to chtít dobrý produkt, překvapivě… Nebo se můžete inspirovat životním příběhem zakladatele Student agency Radima Jančury, který na začátku investoval 5 000 Kč do začínající au-pair agentury.

O něco konzervativnější a delší cestou se k milionu doberete ve chvíli, kdy si uděláte pořádek ve svých financích a začnete investovat. Takže se vraťte k bodu “ušetřím na dovolenou” a “začnu investovat”, ale vezměte to super poctivě. A pak přejděte k následujícímu bodu 👉

Řeknu si o vyšší plat

Říct si o vyšší plat chce odvahu, ale také správné načasování. Vyberte si dobu, kdy jste úspěšně dokončili nějaký projekt, kdy propustili vašeho kolegu a vám přibylo výrazně víc práce, nebo chvíli, kdy jste si doplnili vzdělání či kvalifikaci. Zvažte ale také, v jaké situaci se nachází firma a jakou náladu má vaše šéfka či šéf. Schůzku si naplánujte dopředu a důkladně se na ni připravte. Přichystejte si nejen argumenty, proč byste měli dostat přidáno, ale také záložní plán v případě, že vás nadřízený odmítne. Tím může být třeba stanovení časového plánu, po kterém se k otázce přidání peněz společně vrátíte.

Přečtu si knížku o financích

Bestsellerům o financích už nějakou dobu kraluje kniha Psychologie peněz. Uznávaný americký autor a ekonom Morgan Housel čtenáře provází tím, jak lidé uvažují o penězích. Předává jim řadu inspirativních myšlenek, třeba tu, že “nejcennější dividendou, kterou nám peníze poskytují, je kontrola nad vlastním časem”. A přínosná je i myšlenka, kterou si můžem všechna ta finanční předsevzetí shrnout: “Možná si myslíte, že by bylo fajn mít luxusní auto nebo exkluzivní hodinky. Ve skutečnosti ale prahnete po respektu a obdivu. A těch spíše dosáhnete laskavostí a pokorou než koňmi pod kapotou či chromem na zápěstí.”