Nedaří se vašemu rozpočtu? Pomozte mu prodejem svých starých věcí. Nejenže snadno získáte peníze, ale také si vytřídíte skříně, komody či sklep. Zkrátka uděláte si v životě pořádek, za který by vás pochválila i Marie Kondo, známá japonská guru v úklidu.

Každá věc má svého kupce

Držák na toaletní papír, miska pro psa, rtuťový teploměr, řezné kotouče… Letmý pohled na jeden z největších českých internetových bazarů - Sbazar - napovídá, že prodat se dá opravdu téměř cokoliv. Stačí vědět, co chcete prodat, kde hledat kupce a jak to nabídnout.

Nejčastější věc, které se lidé zbavují a zpravidla je to nijak nebolí, je oblečení. Projděte si své skříně, případně skříně vašich dětí a řiďte se pravidlem - co jsem 12 měsíců neměl/a na sobě, nepotřebuju. U některých kousků - třeba plesových šatů nebo obleku - samozřejmě můžete udělat výjimky.

Podobně účinné a hlavně potřebné je protřídění hraček. Pokud věříte, že se nebudete marně hádat u každého roky odloženého plyšáka, přizvěte si na pomoc i svého potomka. Ukážete mu tak, jak se starat o věci, jak je prodat a získat za ně peníze, aneb finanční vzdělávání v praxi.

Poctivě proberte i ostatní věci ve svém bytě či domě. Může to být nádobí, nepoužívaná čajová souprava, skříň, která jen zabírá místo, květináč, radio. Pamatujte, že lidé hledají opravdu různé věci. To, co vám je k ničemu, se může stát užitečné pro někoho jiného, třeba k opravě poškozené věci.

Když už si vyberete, co chcete prodat, je čas na druhý bod – jak a kam s tím?

Jak prodávat efektivně?

Úspěšný prodej zaručují především dvě věci: dobrá kvalita a značka prodávaného zboží. Mnoho lidí hledá konkrétní dražší značky, za které by normálně litovali utratit peníze nebo si je prostě nemohou dovolit. Proto se vyplatí nakupovat takové věci i z druhé ruky, protože potom budete mít opět větší šanci je prodat. Je výrazně snazší zpeněžit kvalitní, dražší značky, než ty, které si mohl dovolit každý. Tenhle postup je výhodný nejen pro naši peněženku, ale i pro planetu. A to chceme!

Nakupujeme očima

Nepodceňte fotky. Oblečení, které prodáváte, vyperte a vyžehlete, pověste ho na ramínko nebo položte na hezké místo (třeba dřevěný stůl, jednobarevný gauč, deku apod.) a teprve potom foťte. Staré kolo také působí lákavěji vyfocené v přírodě, než na chodbě v paneláku. K focení vám stačí foťák v telefonu, nepoužívejte však blesk, nejlepší je využít denní světlo.

Buďte struční a pravdomluvní

Nikomu se nechtějí číst dlouhé slohy. Při prodeji je důležité uvést jasně především základní údaje (název zboží, rozměry, velikost, značku,materiál, případně stáří), rovnou přiznejte i případné nedostatky, ať se vyhnete pozdější reklamaci. Připište také, kde si zboží může zájemce vyzvednout, nebo jakým způsobem ho můžete poslat.

Kde prodat nepotřebné věci?

  • Internetové bazary

S poměrně velkou jistotou prodeje můžete zkusit nabídnout své věci na internetových bazarech jako jsou třeba Sbazar, Bazoš.cz, Hyperinzerce nebo třeba Annonce. Důležité je zařadit svoji věc do správné kategorie, aby ji našli ti správní zákazníci. Ale server vám tu správnou kategorii zpravidla nabídne sám, nebojte.

  • Facebook

Velmi rychlý obrat věcí probíhá na facebookovém tržišti - Marketplace. Vzhledem k tomu, že na něj odkazuje ikonka přímo v hlavní liště, je snadné se sem vydat na nákupy. Na Facebooku ale můžete využít i speciálních skupin, které se věnují právě tomu, co prodáváte, nebo které sdružují lidi ve vaší lokalitě. Snáze prodáte věci někomu, kdo bydlí za rohem, než tomu, komu musíte posílat balíček přes půlku republiky.

  • Vinted

Tenhle šikovný web i appka se zaměřuje hlavně na oblečení, ale na Vinted můžete prodávat i věci do domácnosti, hračky, šperky nebo potřeby pro domácí mazlíčky. Tenhle online secondhand je navíc poměrně bezpečný, při každém obchodu platíte i poplatek za ochranu kupujícího a když předmět nedorazí nebo je poškozený, dostanete své peníze zpátky.

  • Aukční portály

Na aukčních portálech, jako jsou Aukro, si můžete vybrat, jestli rovnou stanovíte pevnou cenu nebo si zkusíte prodat své věci v dražbě. Díky přihazování můžete někdy získat sympatickou cenu, o kterou byste si původně ani netroufli říct.

  • Knižní secondhandy

Také v knihovnách se vám může skrývat slušné jmění. Pokud víte, že se vám na knížky jenom snáší prach, pošlete je do druhého kola třeba prostřednictvím serveru Reknihy nebo Knihobot.

Prodávejte pravidelně

Z třídění věcí si udělejte pravidelný rituál. Třeba před každým létem a zimou, v čase, kdy se lidé chystají na další sezónu. Nenechávejte věci na polici příliš dlouho, protože ztratí na hodnotě, případně zažloutnou. Řada věcí je sezónních a může rychle vyjít z módy. Při pravidelném prodeji si vás navíc můžou někteří uživatelé oblíbit, budou vámi vystavené věci pravidelně sledovat a vy máte větší šanci je prodat. Tak hodně štěstí při třídění věcí a vylepšování rozpočtu 🙂