Bylo to období plné životních příběhů se šťastným koncem. Když minulý rok skončila velká oddlužovací akce s názvem Milostivé léto, na jejím konci stálo 15 tisíc lidí, kterým spadl velký kámen ze srdce. Zbavili se dluhů celkem za 1,55 miliardy korun. Letos se akce opakuje. Ale cesta z finančních potíží vede i mnoha dalšími cestami. Provedeme vás několika z nich a také poradíme, jak problémům předejít.

Pro začátek jsou důležité hlavně dvě věci: nikdo (kromě šmejdů) nechce, abyste mu dlužili, proto se vám každá instituce, firma nebo jiný věřitel, bude snažit pomoci. A za druhé: buďte aktivní, čím dřív své potíže začnete řešit, tím je to vždy jednodušší.

Snižte si zálohy za energie

Násobně vyšší zálohy na elektřinu teď nabouraly hodně rodinných rozpočtů. Na něco takového se šlo těžko připravit. Pokud vám přišel nový předpis záloh, které nejste schopni zvládnout, máte několik možností. Buď změníte dodavatele, což v současné době bohužel nevede k zásadnímu snížení záloh, nebo se pokusíte s firmou, od níž máte plyn či elektřinu, dohodnout. Energetické společnosti umožňují snížit si výše záloh i o několik desítek procent. Nastavili je tak vysoké proto, aby chránili zákazníky před rizikem astronomického nedoplatku. Pokud víte, že se na případný nedoplatek v ročním vyúčtování dokážete připravit lépe než na náhlé zvýšení měsíčních záloh, tak si teď zálohy snižte. Jestli je máte správně nastavené, si můžete spočítat i na kalkulátoru Energetického regulačního úřadu.

Pokud už dodavateli energií něco dlužíte, dohodněte se na splátkovém kalendáři. Jak přesně na to, popisuje třeba ČEZ na svých webovkách. Podobně to budou mít i ostatní. Stačí jim zavolat nebo se zastavit na pobočce.

Domluvit se dá…

Mohla to způsobit nemoc, koronavirus nebo prostě špatná souhra okolností. O práci je možné přijít lusknutím prstu a tím i o schopnost splácet úvěr, který jste si vzali. A banky pro to mají pochopení, nebojte. Ať už nemůžete splátku zaplatit z jakéhokoli důvodu, řekněte o tom finanční instituci včas. Snad všechny vám mohou hodit záchranné lano pomocí odložení nebo snížení splátky.

Stejně to máme i my v Twistu. “Úplně rozumíme tomu, že se naši zákazníci mohou dostat do složité situace, kdy se zkrátka nepodaří zaplatit všechny účty včas. V takovém případě hledáme společně se zákazníkem řešení, které pomůže právě jemu,” říká Kateřina za oddělení vymáhání pohledávek v Twistu. Kateřina společně se svými kolegy hledá způsob úhrady dluhu, který bude v silách zákazníka a díky kterému dluh co nejméně naroste o další sankce. Takto vstřícní můžou být však jen k lidem, kteří s nimi mluví, reagují na upomínkové e-maily a ozvou se jim. “I když to vypadá, že je situace bezvýchodná, pojďme o ní mluvit. Vše se dá řešit, ale musíme být ve spojení,” upozorňuje Kateřina.

V Twistu si můžete v první chvíli pomoci sami. Když vám přijde vyúčtování za uplynulý měsíc, nemusíte platit hned, máte na to 15 dní. Pokud už však v té chvíli víte, že potřebujete delší čas, stačí uhradit část (alespoň 10 %) a zbytek si odložit na další měsíc. Tady můžete mrknout, jak to udělat a jaký poplatek za odložení vás čeká.

Nechte stát, ať vám pomůže

Podle sociologa Daniela Prokopa žádá o příspěvek na bydlení mnohem méně lidí, než kolik má na něj nárok. Nejste náhodou mezi nimi? O finanční podporu můžete stát požádat ve chvíli, kdy vaše náklady na bydlení přesahují 30 % (v Praze 35 %) příjmů všech osob, které mají v daném bytě nebo domě trvalé bydliště. Na tento příspěvek v současnosti není těžké dosáhnout. Zvlášť, jestli žijete sami.

Seznam všech státních příspěvků si můžete prohlédnout na webovkách Ministerstva práce a sociálních věcí. Nebo můžete zajít na Úřad práce, oddělení státní sociální podpory, kde vám nejen poradí, ale zároveň pomůžou vyřídit žádost.

Zvyšte zdroj příjmů

Jestli jste si ještě neřekli svému nadřízenému nebo nadřízené o vyšší plat, teď je ten pravý čas. Podle odborníků z Jobs.cz nepoužívejte jako argument pro zvýšení platu inflaci. Náklady totiž nerostou jen vám, ale i firmám. Spíš si připravte zásobu důkazů, ve kterých svého šéfa přesvědčíte, že vám přibyla práce ale ne peníze, nebo předložte úspěchy, kterých se vám podařilo dosáhnout.

Pokud potřebujete zvýšit svůj příjem alespoň na chvilku, vezměte si dovolenou a místo odpočinku na chatě choďte na brigádu. Jestli dostáváte stravenky na jídlo, proberte se svým zaměstnavatelem možnost, že by vám místo stravenek zahrnul do výplaty stravenkový paušál. Mohli byste tak své peníze lépe využít tam, kde je právě nejvíc potřebujete.

Nezapomínejte také na příspěvky od své zdravotní pojišťovny. Řada pojišťoven vám výrazně přispěje třeba na kroužky pro děti (nejčastěji sportovní), ale i na školy v přírodě. Opravdu se nejedná o pár korun, může jít i o tisícové částky.

Milostivé léto

Jana měla exekuce přesahující milion korun. Minulý rok během oddlužovací akce Milostivé léto zaplatila původní dluh zhruba 65 tisíc korun a menší poplatek exekutorovi a exekuce jí byla odpuštěna. V Janě to zažehlo novou chuť do života. Radost do života může tato výjimečná akce vrátit tisícům lidí i letos. Zbaví je totiž dluhů především u veřejných institucí nebo státních či polostátních podniků. Jestli nevíte, jak se zapojit a jestli je tato akce vůbec pro vás, obraťte se na dluhovou poradnu Člověka v tísni. Tato charitativní organizace nejen radí lidem s dluhy, ale také pořádá sbírku pro ty, kteří by nemohli zaplatit ani původní dluh. Milostivé léto pomáhá s návratem do života, kde vás neděsí peníze, až do konce listopadu 2022. Nebojte se ho využít.