Často stačí jen nepatrně změnit chování a spotřeba elektřiny bude rázem mnohem nižší. Dali jsme dohromady rady, které můžete začít praktikovat hned a nebudou vás stát velké počáteční náklady.

Největší žrouti - lednička a pračka

Kdykoliv otevřete ledničku, bude muset váš spotřebič vynaložit větší energii, aby vše zase vrátil na nižší teplotu. Každé otevření si proto rozmyslete. Potraviny z nákupu si dopředu roztřiďte a pak už je do ledničky jen rychle narovnejte.

Nedávejte do ledničky teplé nebo horké jídlo. Uchladí to, ale zase ji to bude stát hodně energie.

Plná lednička spotřebuje méně energie než prázdná. Chladné potraviny totiž pomáhají udržovat nízkou teplotu, takže ji spotřebič nemusí sám pracně vyrábět.

O peníze vás připraví každý milimetr námrazy v ledničce nebo mrazničce navíc. Odmrazujte proto alespoň 2× do roka. Pokud pořizujete nový přístroj, koukejte po technologii No Frost. Ušetří vám práci s odmrazováním.

Při koupi nového kuchyňského elektro-žrouta už také nehledejte štítky s nekonečným množstvím plus - A+++. Od března 2021 platí nové štítky, kde najdete zase jen abecední písmena bez znamének, z nichž nejúspornější je prostě “A”. Tohle je chytrá změna, která v tom hned udělala jasněji 👍

U pračky ušetříte, když zapnete Eco program. Nenechte se zmást tím, že pere delší dobu. Vynaloží při tom méně energie a hlavně spotřebuje míň vody.

Výrazně pomůže i snížení teploty. Moderní pračky kvalitně vyperou i na 30°C. Ručníky a povlečení stačí zapnout na 60°C. Taková změna pomůže snížit spotřebu až o čtvrtinu.

Vaření a pečení - rychle a přesně

Vařte na plotýnce s odpovídající velikostí. Jen tak využijete energii ze spotřebiče beze zbytku.

Mezi varnými deskami vede v úspoře jednoznačně indukce. Spotřebuje až 3× méně energie než sklokeramická deska nebo elektrická plotýnka. Pokud však u elektrické plotýnky budete šikovně využívat zbytkového tepla po vypnutí, můžete se také snadno dostat na nižší čísla.

Používejte cokoliv, co vám urychlí uvaření jídla. Třeba obyčejné pokličky nebo papiňák.

Ohřívejte jen tolik vody, kolik potřebujete. Na ranní kávu přece nemusíte mít plnou konvici. Nebo jo?! 🤔

Pokud máte horkovzdušnou troubu, pečte v několika úrovních najednou. Hodí se to hlavně u cukroví. Jak jste na tom, se mrkněte přes okénko trouby. Otvírejte ji, jen když chcete do koláče strčit špejli. Každé vyvětrání znamená, že trouba musí zvýšit výkon, aby teplotu zase dohnala.

Stand-by režim

Vysokou spotřebou v pohotovostním režimu se zabývejte jen u starších elektrospotřebičů. Ty nové mají ve stand-by režimu spotřebu pod 1W. Pokud si ale oblíbené filmy, seriály nebo zprávy pouštíte na starším kousku, důsledné vypínání televize ze zásuvky nebo síťovým vypínačem vám ušetří ročně stovky korun.

Když odjíždíte na víkend nebo dovolenou, je udržování přístrojů ve stand-by režimu vyhazováním peněz oknem, jakkoliv jsou úsporné. Shoďte proto pojistky, ochráníte tak domácnost i před případným zkratem. Samozřejmě ale dejte pozor, ať si nevypnete ledničku plnou potravin.

Vyměňte žárovky

LED svítidla v porovnání s obyčejnými žárovkami ušetří opravdu hodně, mají zhruba 7× nižší spotřebu. Jejich pořizovací cena je sice výrazně vyšší, vzhledem k dlouhé životnosti, se však vyplatí.

Nízký tarif

Odložit praní, sušení nebo pečení na chvíli, kdy váš dodavatel elektřiny zapne nízký/noční tarif, se rozhodně vyplatí. Má to smysl ovšem jen pro toho, kdo má sjednanou dvoutarifní distribuční sazbu. Konkrétní časy (nejsou jen v noci), kdy výhodnější proud proudí, zjistíte u svého distributora.