Oblečení je skvělá oblast, kde se dá velmi snadno ušetřit. Buď si řeknete, že vám k životu stačí jen pár kousků, což většině lidí opravdu stačí, nebo se naučíte kupovat tak, že za nové objevy do svého šatníku vydáte jen malé částky. Každopádně víme, jak na to a rádi se s vámi o naše tipy podělíme.

Minimalismus v šatníku

V ideálním šatníku prý stačí mít jen 50 kousků a to včetně bot, kabátů i čepic, a vydrží vám to na celý rok. Pokud v něm máte víc, což pravděpodobně máte, máte vystaráno no několik let dopředu.

Podle návrhářky Donny Karen dokonce stačí jen 7 kousků. Minimálně v šatníku pracují ženy. Tenhle koncept, který vymyslela americká módní ikona v 80. letech, hravě obstojí i dnes. V jejím doporučení vede černá barva - černé body, černý kašmírový svetr, černé sáčko, něco koženého - třeba černá kožená bunda, černá sukně (pouzdrová či zavinovací), černá halenka, malé černé šaty a bílá košile. Všechno zvolené tak, aby se to mezi sebou dalo vzájemně kombinovat, aby to bylo elegantně ženské.

Minimalistický šatník samozřejmě může obsahovat i jiné barvy než černou a bílou. Ale žádné zásadní výstřelky. Zvolte si něco, co odpovídá vašemu stylu, a toho se držte.

Doplňky umí zázraky

“Nemusíte investovat do drahých kusů oblečení, dejte raději větší částku za zajímavý doplněk,”  radí v sérii České televize Pod podšívkou módní návrhářka Štěpánka Pivcová. V kvalitních botách nebo třeba kabelce se podle ní může navíc odrážet váš individuální styl. Pásek, náušnice i náhrdelník dokážou proměnit outfit pro různé příležitosti. Černé šaty bez pásku můžete vzít do práce, s odvážným páskem na odvážný večírek.

Upcyklujte

Přešijte to, co už nenosíte. Potřebujete k tomu alespoň trochu umět šít nebo stříhat (ze starých riflí udělá módní kraťasy každý). Nebo se to zkrátka na těch starých kouscích naučte. Inspirovat se můžete třeba u slovenské influencerky Katky, která vystupuje pod pseudonymem La Florita. Naučí vás, jak ušít vzdušné letní šaty z pánských košil, jak přetvořit obyčejné kalhoty na módní bundu, nebo jak spravit roztrhané šaty tak, že je budete nosit ještě radši, než když byly nové.

Speciální sekci s upcyklovaným oblečením má i řada fashion obchodů. Tady už udělali práci za vás, ale také si za to samozřejmě nechají zaplatit.

Nakupujte v sekáčích

A teď rady pro ty, kteří se nechtějí vzdát nákupů a rádi šatník obměňují každou sezónu. Zaplujte do secondhandu a buďte vybíraví. Nejdřív pečlivě vyberte secondhand, ideálně takový, který patří nějaké módní nadšenkyni. A pak si dejte na čas, než odtud něco odnesete. Berte jen kvalitní značky, aby se oblečení po přinesení domů nerozpadlo, a pořád myslete na to, co už ve své skříni máte a jestli by se s tím nový svetřík dal zkombinovat.

Řada secondhandů funguje i online. Třeba na Vinted si můžete oblíbené značky vyfiltrovat a ještě si zvolit stav, do jakého jste ochotní jít (s kategorií “stav uspokojivý” se rozhodně nespokojte 😁).

Slevy a jenom slevy

Zapomeňte na to, že byste něco koupili za plnou cenu. Vyčíhejte si, až bude váš vysněný kousek ve slevě, počkejte si na sezónní výprodej. Nebo rovnou číhejte jen na slevových serverech. Třeba na Zalando Lounge seženete kvalitní věci od prestižních značek za outletové ceny. A pokud zde nakoupíte proklikem přes Twisto appku, ušetříte dvakrát - na účet se vám totiž díky cashbacku vrátí část peněz ve formě kreditů.

Kvalita především

A ještě jedna rada, když chcete ušetřit za oblečení: nešetřete. Alespoň ne na kvalitě. Raději kupte jedno dražší kvalitní tričko, než dvě za babku. Vydrží vám delší dobu a také vám budou víc slušet. Kvalitní látka i střih se totiž poznají na první pohled, věřte nám 😉