Všichni víme, že po roce stráveném s koronavirem mezi námi, není o nic lépe, vlastně že je nám všem o dost hůř. Nicméně, pojďme se na pandemii podívat i z té pozitivní stránky. Ledacos si totiž můžeme uchovat do nepandemických let, které přijdou, doufáme, co nejdřív.

Jak správně kašlat

Sice dnes nosíme respirátory i na ulicích, přece jen tahle rada se bude hodit vždycky. Kýchat se má do kapesníku (který ihned vyhodíme) či do vnitřní strany lokte, nikdy ne do dlaně. Protože pak se (jakýkoli) vir či bakterie přenášejí mnohem snáz.

Pomáhat si

Energie, se kterou začali lidé po celé republice šít loňské jaro roušky, byla až neuvěřitelná a obdivuhodná. Vůbec se ukázalo, že si umíme pomáhat, například neziskovka Člověk v tísni vybrala ve speciální akci SOS Česko 30 milionů korun, a to jen v první vlně. Sbírka pokračuje dál. Snažili jsme se i v Twistu. Za uplynulý rok jsme také vyhlásili dvě sbírky, ve kterých šlo přispět na pár kliknutí. Společně s Nadací Via jsme odeslali seniorům a nevidomým dohromady 200 000 korun. Díky!

Pečovat o sebe

Koronavirus nám ukázal, jak křehké je lidské zdraví. Nejen to fyzické, ale taky psychické. Začal/a jsi za posledních 12 měsíců víc sportovat, zdravěji jíst nebo odpočívat? Dobře děláš. A jestli ještě ne, zkus se nad tím zamyslet. Existuje spousta aplikací, se kterými můžeš cvičit, lépe jíst nebo díky kterým najdeš psychologickou pomoc. Znáš to, zdraví je k nezaplacení…

Nakupovat jinak: platby bez doteku, splátky zdarma

Kdyby přišel koronavirus o pár let dříve, určitě by s našimi životy zamával o dost víc. Přece jen v době onlinové jsme se mohli přesunout domů, kde šlo pro mnohé z nás dělat to, co před tím, tedy pracovat, učit se nebo nakupovat. Právě e-shopy a e-commerce jako taková nás v tvrdém lockdownu zachraňují. Jak ukazují naše čísla ve druhém čvtrtletí roku 2020 lidé začali mnohem víc nakupovat potraviny. Třeba na Rohlíku tržby zaplacené Twistem vzrostly o 12 milionů. Na e-shopech s módou zase naopak počet objednávek poklesl. Naši zákazníci také začali mnohem víc nakupovat na domácích e-shopech, cena průměrné objednávky tady vzrostla o 30 %. V dobách, kdy je každý dotek navíc rizikový, usnadnilo platební tlačítko Twisto Pay nakupování. A aby ubyly starosti i s měsíčním cashflow, zavedli jsme Nákup na třetiny, což je rozložení nákupu nad 1 500 Kč do 3 měsíců úplně zdarma. Do konce března teď platí na opravdu všechny platby, ať jsou online, nebo offline.

Myslet jinak: rozvíjej se

Pandemie nám přeskládala životy. Možná tě napadlo, že by ses vydal/a jiným směrem nebo se jen chtěl/a víc vzdělat v nějakém oboru. Doporučujeme jazykové kurzy třeba na Blabu, italki nebo British council. Jestli tě zajímají jiné obory, zkus třeba kurzy programování, to teď fakt letí. Kdyby tě měla odradit cena, nenech se. Různá vyúčtování a složenky hravě zaplatíš s Twisto Snap a pak si je taky můžeš rozložit do víc splátek, nebo rovnou na třetiny, což je až do března zdarma (opakujeme se, víme, ale je to fakt skvělá věc:-).

Uklidit si

Ano, víme, že si někdo zvelebil dům, zahradu a všechny možné přihrádky a úložné prostory. To je skvělé, gratulujeme. Nicméně si myslíme, že je stejně důležité uklidit si v životě tak nějak obecně. Pandemie přinesla výjimečné časy, a i když jsou těžké, zároveň nám nabízí příležitost přeskládat si životní priority a mít “jako v pokojíčku” i vnitřní svět. A jak na to? Vrať se k bodu 3. a přidej, co máš rád/a. Nás napadají procházky, kultura (hodně kultury), koukání do blba a minimalismus.

Mít naději

Bez té bychom těch uplynulých dvanáct měsíců rozhodně nezvládli. A nakonec je možná tou nejzdravější ingrediencí do následujícího roku. Tak na ni nezapomeň!