Mohutná část krajanů má k tomuhle svátku tradiční odpor. Asociuje totiž hlavně propagandu, schlíplý karafiát a bonboniéru seškrcenou příznačně červenou stuhou. Jaká je ale opravdová historie MDŽ, kde, kdy a jak vznikl a co má ve skutečnosti oslavovat a připomínat?

Kdeže se MDŽ vzal

Původně se mu říkalo Mezinárodní den pracujících žen a vůbec poprvé se slavil 28. února 1909 v New Yorku jako připomínka stávky textilních dělnic za lepší pracovní podmínky. Ta vypukla o rok dřív, kdy městem pochodovalo cca 15 tisíc žen, včetně nespočtu imigrantek. Mimochodem, tahle opulentní odborová akce tehdy šokovala celý svět.

První standardní MDŽ se slavil až 8. března 1914 – datum se vybralo jenom proto, že byla zrovna neděle a většina žen tak měla volno pro aktivní účast další monstrózní akce. Březnová osmička se ale chytla a právoplatně zapsala do kalendářů.

Volební právo a ukradený svátek

V Sovětském svazu byl MDŽ uznán oficiálním svátkem už v roce 1917. Co tomu ale předcházelo? Dne 8. března 1917 svolaly petrohradské ženy obří protest, který jako jedna z mnoha událostí odstartoval pád carismu. Totiž, týden po demonstraci abdikoval car, pak byla sestavena prozatímní vláda a ta schválila volební právo žen. Ovšem posléze se svátek stal doménou komunistických zemí a až v roce 1977 byl přijat i Spojenými národy.

MDŽ & OSN

Dle OSN má svátek připomínat úspěchy žen, bez ohledu na národnostní, etnické, jazykové, kulturní, ekonomické a politické rozdíly. Zároveň má umožňovat náhled do budoucna a hledat příležitosti pro budoucí ženská pokolení. To by asi dávalo smysl, jenže komunistické dědictví MDŽ jaksi zatěžuje. Osmý březen je oficiálním svátkem jen v Afghánistánu, Kambodži, Mongolsku, Vietnamu a Zambii. Apropo, v Číně, Nepálu a na Madagaskaru mají volno výhradně ženy, pro muže tam MDŽ neplatí.

Den žen u nás

Ano, u nás je mocně spojován s propagandistickými ceremoniemi minulého režimu. Jak už ale padlo, původní ideou svátku je občanská a politická rovnoprávnost mužů a žen, zapojení žen do rozhodovacích procesů, zavedení volebního práva pro ženy a odstranění genderové diskriminace. MDŽ tedy nemá připomínat komunistickou éru, nýbrž dlouhý mezinárodní boj za ženská práva a genderovou rovnoprávnost. A také, že ačkoli v tomhle směru došlo k výraznému zlepšení, ani v 21. století není situace ve všech oblastech a státech bůhvíjak slavná.

Povzbuzení na závěr

Sebevědomí potřebuje každý, gender negender. Takže kdyby tě třeba při pohovoru ochromil ostych říct si o adekvátní plat, vzmuž se. Nehledě na to, jestli se 8. března cítíš být oslavenkyní, nebo nikoli. A nezapomínej se spontánně odměňovat tím, co ti dělá opravdickou radost – ať to stojí, co to stojí. Koneckonců, jestli je ta odměna na jeden zátah přece jenom příliš drahý špás, s Twistem si na vybraných e-shopech můžeš platbu rozdělit na třetiny. Bez úroků a bez navýšení. Tak ať slouží!