Šetřit se dá jednoduše – omezíš svoji spotřebu. Že se ti to zdá nepředstavitelné? A dokázal/a by sis před čtvrt rokem představit, že budeme týdny prožívat nouzový stav? Možná nastal čas svůj život (aspoň trochu) přehodnotit. A možná se to pak bude hodit.

Trocha teorie: 80 ku 20

Tahle teorie je asi 100 let stará. Jmenuje se Paretovo pravidlo podle otci myšlenky, Vilfredovi Paretovi, italském sociologovi a ekonomovi, který formuloval myšlenku, že 80 % důsledků plyne z 20 % příčin. Převedeno do praktického života, Pareto si například všimnul, že 80 % hrášků na své zahradě získal z 20 % lusků. Stejně tak 80 % zisků získávají podniky z 20 % zákazníků nebo si můžeme říct, že si na 80 % schůzek vezmeme 20 % z našeho oblečení. Takže potřebujeme vůbec ten zbytek? Hmm…

Trend minimalismu

O minimalismu jako životním stylu se začalo mluvit teprve před pár lety (do té doby šlo hlavně o umělecký styl, pak i styl designu). Těžko říct, kdo s ním přišel jako první, výraznou tváří je ale rozhodně Marie Kondo. Drobná Japonka vzala euroamerický prostor útokem, protože začala lidi zvyklé na přeplněné interiéry a skříně učit uklízet, pardon vyhazovat. Její základní pravidlo zní: nech si doma jen věci, které máš rád/a, zbytku se zbav. Radí takhle začít u skříně oblečení, pak knihovny a postupně projít celý byt. Po jejím radikálním úklidu ti doma prý zbyde opravdové minimum věcí.

Jak nakupovat minimalisticky?

Marie Kondo tvrdí, že podobně jako bychom doma měli mít jen věci, které máme rádi, měli bychom tak i nakupovat. U každé věci bychom se měli zamyslet, zda ji skutečně chceme a jakou službu nám v naší minimalistické domácnosti udělá. “Od té doby, co jsem si podle Marie Kondo uklidila oblečení, skutečně nakupuju mnohem méně. Díky tomu si zase můžu dovolit dražší kousky, kterých si skutečně vážím a dělají mi radost. A zdaleka to neplatí jen u oblečení,” říká mi Petra, vystudovaná psycholožka. Ostatně jestli každý měsíc nechápavě koukáš do svého účtu s výčitkami, kde tvoje peníze zase zmizely, zkus automatickou kategorizaci výdajů. Na první pohled pak uvidíš, za co nejvíc utrácíš a kde můžeš šetřit.

A co nákupy jídla?

Víš, že každý Evropan vyhodí ročně 100 kilo jídla za rok? A že na to, aby sis v obchodě pořídil/a 1 kilo hovězího, padne 15 500 litrů vody? Nejen proto minimalistické hospodyňky mají několik typů, jak neplýtvat:

1. Například vařit méně přílohy, než bychom původně čekali.

2. Nesjezené jídlo dát rychle do ledničky, aby se na lince nezkazilo.

3. Když nebudeš chtít znovu jíst uvařené brambory, můžeš si z nich udělat něco jiného – třeba je přidat do omelety.

4. Vyhradit si v ledničce místo na potraviny které je třeba co nejdřív sníst.

Na další tipy se můžeš podívat tady nebo tady.

Víc peněz, času i soustředění

Zastánci minimalismu tvrdí, že tak lze ušetřit spoustu peněz a energie. Méně věcí kolem nás znamená víc ušetřeného času třeba na uklízení. Psychologové zase tvrdí, že pracovat v čistém prostředí přináší víc soustředění. A Asociace amerických psychologů zase přišla s tím, že multitasking příliš nefunguje a je lepší se soustředit jen na jednu věc. Lidi jsou pak o 40 % víc produktivnější. Evidentně se tedy minimalismus vyplácí i v myšlení.