V České republice žije asi 85 000 nevidomých a zrakově postižených. Zdaleka ne každý web či appka jsou jim přístupné. Twisto a další dva startupy chtějí jít příkladem. Navíc jsme u příležitosti Mezinárodního dne nevidomých vyhlásili sbírku na pomůcky pro nevidomé.

Pozorovat nevidomého Karla Giebische, jak ovládá svůj mobil, je fascinující. Karlův iPhone čte všechno, na co Karel klikne rychlostí, které netrénované ucho jen těžko rozumí. Karel se ale ve svém telefonu vyzná bravurně. A nejen v něm. Pomáhá firmám s přístupností webu a appek nevidomým. Někdy totiž stačí malý detail a člověk bez zraku je v technologickém světě ztracený. “Nejčastější chybou bývá, že některé firmy vytváří tlačítka s pokyny jako grafické prvky, které neopatří klikatelným textem. Takové tlačítko mi pak mluvící software přečte jako grafický prvek, a to je všechno, co se dozvím,” popisuje Karel nejčastější chybu, se kterou se v českém prostředí setkává. Svoje vědomosti a poznatky konzultuje nejen s Twistem, ale i s dalšími českými firmami. Kompletní rozhovor s ním si přečti tady.

U příležitosti Mezinárodního dne nevidomých Twisto v roce 2019 vytvořilo web, který simuluje e-shop, na kterém se jeho uživatelé musí vyznat bez zraku. Jestli si na něm zvládneš nakoupit zlaté trenky, si můžeš zkusit taky.

V roce 2020 jsme vyhlásili sbírku na nákup pomůcek pro nevidomé, ve které se za měsíc podařilo vybrat krásných 176 459,09 Kč. Peníze putovaly do dobrých rukou – na sbírku Světluška, kterou provozuje Nadační fond Českého rozhlasu a má s pomocí nevidomým dlouholeté zkušenosti.

A co víc, Twisto se spojilo s dalšími dvěma startupy, Qerkem a Reserviem, aby na přístupnost webů a appek společně upozornily. Víc hlasů má větší sílu. “Je velký rozdíl vědět pouze teoreticky, co nevidomí potřebují, a pak je k tomu pustit, aby si mohli všechno vyzkoušet. Díky spolupráci s nevidomým testerem Karlem jsme například zjistili, že QR kód na fakturách, který je pro zdravé lidi vysoce funkční prvek, pro nevidomé vůbec nefunguje. Oni totiž nevidí, kde se nachází a nejsou schopni na něj namířit svůj mobilní telefon,” říká Michal Šmída, CEO společnosti Twisto.

“Od nevidomých jsme se začali dozvídat, že se díky Qerku konečně nebojí platit v restauracích. Nebylo totiž ojedinělé, že mnohdy nevěděli za co a kolik ve skutečnosti platí, což bohužel vedlo i ke zneužití dané situace ze strany obsluhy. Proto jsem rád, že naše služba skutečně pomáhá i zrakově handicapovaným,” říká Lukáš Kovač, CEO Qerka.

A pokud by tě zajímalo, jaké appky nevidomí používají a vůbec, jak ovládají počítač, poslechni si rozhovor s Karlem Giebischem.