Anička Machová nastoupila do Twista na pozici personální specialistky před půl rokem, takže má ještě v živé paměti, jaké to je být v Twistu nováčkem. I s odstupem říká, že výjimečné. V souvislosti s květnovým Měsícem diverzity a červnovým Pride month, které vybízejí k toleranci,  jsme si povídali o rovných příležitostech ve firmě, o tom jak se v Twistu mají duhové rodiny, i o tom, že žena po mateřské může znamenat pro firmu velký přínos.

Věkový průměr v Twistu je kolem 30 let. Jak Twisto pracuje s hodně mladými lidmi?

Mně se líbí systém zaškolení, který tady je a kterým jsem nedávno také sama prošla. I člověk, který nastupuje po škole a nemá žádnou pracovní zkušenost, se během prvního měsíce naučí,  jak firma funguje, jaká je struktura procesů, jaká je jeho role ve firmě a zároveň kam se může posouvat.

Po třech měsících se chodí na oběd s ředitelem, to jsem nikde jinde nezažila. Potkáš se nejen se šéfem, ale i s dalšími lidmi, kteří tu jsou také 3 měsíce. Řeknete si, co se vám tu líbí nebo nelíbí, co se jim povedlo a co ne, což všechny hodně spojuje, protože třeba zjistíte, že jste měli na začátku stejný problém. My zároveň posíláme nováčkům za HR oddělení dotazníky zpětné vazby, které se nám vrací v 99 % pochvalné.

Jak diverzitu v zaměstnání posunula pandemie Covidu 19?

Z mého pohledu hodně přispěla flexibilitě. Před pandemií, kdo měl home office, tak byl king. Firmy se bály, že “on bude doma a nebude pracovat” a měly nutkavou potřebu kontroly. To se po pandemii závratně změnilo. Třeba spoustě lidí odpadlo dojíždění. Jestli dojíždíš každý den nebo jednou za týden, tak je to fakt rozdíl. Když každý den ušetříš třeba i dvě hodiny času na nějaký sport nebo pro sebe, tak je to pecka.

Kromě té flexibility vnímám, možná že je to jen specifikum Twista, že už nebazírujeme na práci od 9 do 17. V hybridním pracovním režimu jde pracovat tak, jak si to člověk sám zařídí. Samozřejmě za předpokladu, že tím není ohrožen chod firmy. Nejsme ve škole, abychom uměle udržovali nějaký nepřirozený rytmus. Já třeba osobně preferuji práci brzo ráno a nevadí mi ani pozdě večer. A v Twistu mám možnost si práci přesně takhle uzpůsobit, což je skvělé.

Proč je vlastně pro zaměstnavatele výhodné se snažit o dodržování rovných příležitostí? Kromě toho, že to nařizuje zákon 🙂

Vybírat lidi jenom z jedné elitní skupiny možná přinese firmě velké dříče, velké know-how, ale něco tomu bude chybět. Za mě to přináší zajímavou diverzitu, která vytváří firemní kulturu, nějaké zajímavé nápady, náladu a celkově to firmu osvěží. Každá osobnost vytváří a přináší jiný pohled na věc, rozvíjí své okolí i sebe a navzájem se od sebe učí. Zároveň zaměstnanci v takové firmě můžou být sami sebou a nemusí se bát diskriminace.

Největší diskriminace probíhá často už při samotném náboru zaměstnanců. Jak se tomu Twisto brání?

Je třeba pohlížet na toho člověka jen optikou toho, jaké má vlastnosti a schopnosti, které může firmě přinést, a zda se jeho hodnoty ztotožňují s těmi firemními. A ne jestli je starý, mladý, ženská, chlap, černý, bílý. Máme to zakotvené nejen v našich předpisech, ale snažíme se tím způsobem edukovat i naše manažery tak, aby neměli předsudky. Rozhodně to pomáhá bořit zažité stereotypy jako: žena do 30 let mi asi za chvilku odejde na mateřskou, tak tu nepřijmu, protože potřebuju člověka na 10 let. Ne, musí se ptát: je ten člověk dobrý? Bude přínosem a parťákem do týmu?

Zajistit rovné příležitosti všem zaměstnancům je celkem výzva. Která skupina zaměstnanců podle tebe potřebuje největší pozornost personálního oddělení, abyste nastolili rovnováhu?

Za mě to jsou dvě skupiny. Jednu z nich máme tady v Twistu opravdu v menšině, a to jsou lidé 50+. V Twistu je věkový průměr kolem 30 let, což je dáno tím, v jakém trhu se pohybujeme. Takový typ práce a prostředí pak k nám prostě láká jiný druh lidí než 50+.

Druhá skupina jsou maminky. Když odejdou na mateřskou a navazující rodičovskou, z velké většiny odchází na 3 roky. Ne, že by vždycky chtěly, ale že musí, protože jim stát nedává jinou možnost. V jiných zemích jako je USA, Austrálie  nebo i v sousedním Polsku ženy odcházejí z práce třeba jen na pár týdnů a pak se vrací do plného pracovního nasazení, protože jim stát více neproplatí. Na druhou jim poskytuje síť například školek nebo jeslí, kam mohou dítě v klidu dát a tak se vrátit do práce. V Česku tohle neexistuje. Aby si brzký návrat do práce mohla nějaká matka dovolit, musí mít oporu v rodině či druhém partnerovi, anebo prostě vydělávat jen na to, aby své dítě mohla někam umístit. Takové případy znám, podpora státu je tu opravdu špatná. Na druhou stranu, některé firmy už umí podpořit alespoň částečný návrat do práce flexibilními úvazky, ale je jich zatím pořád málo.

A Twisto umí nabídnout ženám s malým dítětem takový typ práce, aby mohly skloubit mateřství s kariérou?

Umí. Třeba moje blízká kolegyně má ¾ úvazek, takže pracuje sice každý den, ale jen pár hodin denně. Zbytek se věnuje rodině, což je super. A rozhodně není jediná. V případě kontraktu je to ještě flexibilnější. Nemusíš tak často chodit do kanceláře a pracuješ, jak potřebuješ. Prostě dodáš to, co máš, a je jen na tobě, jak si to rozložíš. Samozřejmě toto je možné jen u některých druhů práce a důležité je i sladění s manažerem. Je tady potřeba velká oboustranná důvěra a smysl pro zodpovědnost za svěřenou práci.

Hodně vnímám, že možnost pracovat byť třeba jen 2 - 3 hodiny denně je pro matky podpora nejen finanční, ale i psychická. Díky tomu mají větší šanci se pak vrátit na trh na pozici, kterou měly třeba před mateřskou.

Může být žena s malým dítětem pro firmu výhodou?

Já vidím výhodu v multitaskingu. Když je máma na mateřské, tak musí za den zvládat tolik věcí, kolik si běžný bezdětný člověk umí jen těžko představit. A druhá věc je, že tyto maminky, které dostanou takto příležitost, jsou loajálnější a víc se snaží.

Dopřává Twisto nějaké speciální výhody mužům?

Pro novopečené tatínky máme v Twistu 5 dní extra dovolené navíc k té, kterou poskytuje stát. Ale tenhle benefit můžou využít nejen tátové, ale novopečení rodiče obecně. Ať už je to tradiční pár nebo stejnopohlavní.

Když už jsme u těch takzvaných duhových rodin, přijde mi smutné, že v jejich podpoře je náš stát hodně pozadu. Pokud se totiž například dvěma ženám narodí dítě, tak ta, která nerodí, nemá podle našeho zákoníku žádná práva vůči dítěti, protože není zapsána v rodném listě. Takže žádná mateřská, žádné volno. To je celkem drsné, když si představíte ten velký životní zlom a změnu. Proto jim v Twistu volno dáváme.

Jak Twisto řeší Gender Pay Gap - tedy nerovnost v odměňování mužů a žen?

Troufám si tvrdit, že u nás gender pay gap problém není. Twisto jako firma má ve svých základních hodnotách rovnost i v odměňování a to dodržujeme. Navíc si docela dobře stojíme i v zastoupení žen v managementu (Rozhovor s nejvýše postavenou ženou v Twistu si můžete přečíst tady.), i když samozřejmě vždycky je co vylepšovat a ženy manažerky úplně na stromech nerostou. Zatím nám moc nejde přitáhnout více žen do oddělení IT a vývoje, ale třeba v customer care máme skvělé manažerky Barču Davidovou a Danču Drofovou. Takže myslím, že jsme na dobré cestě.