Když odcházíte z domu, nejspíš pokaždé pečlivě zamknete a klíče nestrčíte pod rohožku. Svůj účet a kartu byste si měli střežit stejně pozorně. S Twistem je placení mnohem bezpečnější než s klasickým účtem nebo platební kartou, přesto ani tady nedovolte návštěvy nezvaných hostů. Základní opatření jsou velmi jednoduchá a přitom účinná.

Bezpečné heslo není “123456”

Žebříček nejčastěji používaných hesel vede bezkonkurenčně “123456”. Tak si ho prosím 🙏 při zakládání Twisto účtu nedávejte. Kombinace malých a velkých písmen, čísel a symbolů o délce alespoň 8 znaků je sice trochu oříšek na zapamatování, ale také na rozlousknutí pro zloděje. Tak si s heslem trochu pohrajte a mějte “Penize_v-Bezpeci100%”.

Přístup do Twisto účtu = top secret!

Nikdy nikomu nesdělujte přístupové údaje do svého Twisto účtu. Ani strejdovi, babičce nebo sestře. Účet smí využívat pouze jedna osoba. Když nikomu neřeknete heslo, vyvarujete se nezvaných hostů.

Twisto se vás na heslo nikdy neptá

Můžete si být zcela jistí, že vám nikdy nepošleme sms ani e-mail s dotazem na vaše přihlašovací údaje do Twisto účtu nebo na číslo vaší platební karty. Pokud vám taková žádost dorazí nebo vám bude někdo dokonce volat a chtít po vás tyto údaje, zavěste a na sms nebo e-mail vůbec neodpovídejte. Tohle je nejčastější způsob tzv. phishingu, tedy způsobu vymámení citlivých informací, kdy se útočník vydává za důvěryhodnou osobu.

Kontrolujte své vyúčtování

Každý měsíc si pečlivě projděte své vyúčtování položku po položce. Pokud vám něco nesedí, napište nám nebo zavolejte.

Při ztrátě nebo nebezpečí zablokujte kartu

Pokud se vám na účtu objevila karetní transakce, kterou nepoznáváte, ihned zablokujte svoji Twisto kartu. Zablokujte ji i v případě, že jste kartu ztratili. V appce i na webu to máte na dvě kliknutí: “karta” a “blokace karty”. Snadné, rychlé, bezpečné 😎.

Abyste nebyli bez prostředků, můžete si v účtu vytvořit novou virtuální kartu.

PIN = Prosím Informaci Neříkejte

Ani svůj PIN k platební kartě nikdy nikomu nesvěřujte. Tento číselný kód si pečlivě zakrývejte i ve chvíli, kdy ho ťukáte do platebního terminálu. Přes vaše rameno ho lze totiž vysledovat snadněji, než si myslíte.

Jednorázová karta se sama zničí

Pro bezpečné nákupy na internetu můžete využít také jednorázovou virtuální platební kartu. Je skvělá na větší nákupy. Nakoupit s ní můžete na e-shopech i v kamenných obchodech a částku si rozdělit do několika splátek. Ihned po nákupu se karta zničí, aby ji nebylo možné zneužít.1