Jestli si nejste jistí, jak přesně funguje bitcoin, jestli jsou na investici nejlepší nemovitostní fondy nebo jak vydělat 200 tisíc za 7 dní, začněte sledovat české finfluencery. Lidi, kteří točí videa o všem, co se děje kolem peněz, a snaží se to vysvětlovat laickým jazykem. Pokud se z vás díky jejich radám nestane boháč, alespoň se určitě pobavíte.

Erik Meldik & Čeněk Stýblo

Tihle dva kluci si vydělali slušné peníze díky vtipným virálním videím na svém YouTube kanálu ViralBrothers. Peníze šikovně investovali a teď radí ostatním, jak můžou také zbohatnout. Erikovy rady najdete na YouTube pod názvem Erik Investor a třeba v jeho videu o tom, jak z 0 vydělat 200 tisíc za 7 dní už hledalo inspiraci přes 250 tisíc lidí. Erik v něm představuje celkem jednoduchý způsob vydělání peněz, o kterém říká: “Kdybych byl mladý, neměl nic a nevěděl, jak vydělat peníze, tak tohle mi přijde jako jedna z nejsnazších věcí, jak to zkusit.” Jeho kámoš Čeněk rozjel na YouTube svoji byznys reality show Miliony nebo bankrot, kde sdílí všechny radosti i těžkosti od založení nové firmy. Velké popularitě se těší jeho video, kde vysvětluje, kolik peněz dostal od YouTube za milion zhlédnutí.

Ondřej Koběrský

Mladý finfluencer Ondřej vystudoval práva, ale vždycky ho lákal i svět financí. Už od 17 let četl knížky o akciích a investování a sám investuje už od prvního ročníku vysoké školy. Snaží se přiblížit investice lidem, kteří nikdy neměli možnost se s nimi seznámit. Na svém youtube kanálu komentuje všechno, co ho v souvislosti s penězi aktuálně zaujme. Své followery, kterých je přes 50 tisíc, dost zaujal videem, jak mít pasivní příjem s 20 tisíci korun. Vyjmenovává v něm 4 způsoby, jak vydělávat peníze, zatímco spíte.

Dominik Stroukal

Hlavní ekonom platební instituce Roger a odborník na kryptoměnu už si také nasbíral pěknou řádku sledovatelů. Na Twitteru, kde komentuje současné dění ve světě financí, ho sleduje přes 31 tisíc lidí. Je autorem řady knih, třeba atraktivně znějící knížky Dark Web: Sex, drogy a bitcoiny.

Radí, kdy a do čeho investovat, ale v rozhovoru pro Twisto prozradil i to, ve které době není ostuda se na investování vykašlat.

Holky v kryptu

Partička tří sympatických žen převádí lidi pod názvem Holky v kryptu přes první lávku do světa financí a technologií. Tereza Starostová & Dominika Vykydalová & Xuan Mai Phamová na svém instagramu, kde mají přes 3 tisíce sledujících, vysvětlují pomocí cool vizuálů takové pojmy, jako jsou “stablecoiny” nebo “dollar milkshake teorie”. A také pořádají workshopy, díky kterým zjistíte, jak fungují kryptoměny.

Jakub Vejmola

Jakub Vejmola na svém Bitcoinovém kanálu slibuje, že když lidé dokoukají jeho video, připojí se k asi 1 % lidí, kteří chápou bitcoin. Video tohoto fousatého týpka z Prostějova sledovalo už přes 248 tisíc lidí a nepochybně se pobavili jeho přiznáním, že z hesla na Wikipedii “pochopil o bitcoinu kulový”. Sám všechno kolem bitcoinu vysvětluje sympatickým, jednoduchým a vtipným jazykem. A nejspíš i díky tomu má na YouTube téměř 90 tisíc stálých odběratelů.

Adam a Tomáš Dunovský

Bráchové Adam a Tomáš vysílají na YouTube pod značkou @Brocast. Zvou si různé hosty ze světa financí a nebojí se s nimi natáčet tříhodinová pohodová videa plná rad pro nezkušené investory. Občas si zvou ale i hosty z jiných oborů, třeba kuchaře, psychologa, novináře nebo lékaře, díky nimž se můžete dozvědět, že historie se bude jednou dělit na období před Kristem, po Kristu, před digitalizací a po digitalizaci. Zatím 82 tisíc sledujících naznačuje, že bráchové své podcasty nedělají špatně.

Pro finanční rady si ale můžete chodit i na náš blog. Pod záložkou finance máme řadu užitečných tipů, třeba jak si rozložit velké platby do 3 měsíců a nezaplatit přitom ani korunu navíc, nebo jak si vydělat prodejem nepotřebných věcí 💰.