Studentský život je jízda - zkoušky střídá období večírků, setkávání s přáteli, cestování, poznávání nových oblastí. Tahle jízda ale něco stojí. Jak zajistit, aby vám ochutnávání života finančně nezhořklo? Celkem snadno.

Kontrolujte své výdaje

Není to vůbec nic objevného a upřímně ani zábavného, ale základem zvládnutí rozpočtu je kontrola výdajů. Bez toho nebudete schopni určit kolik a za co utrácíte. Vyplatí se zapisovat každou korunu, která opustí vaši peněženku, po několik měsíců. Pak můžete posoudit, za co jste utratili příliš a zkusit výdaje trochu upravit. Snazší je snížit výdaje po menších částkách než rozpočet rovnou zkrouhnout na polovinu.

Zapisování můžou dost ulehčit různé appky - třeba Spendee nebo Wallet. Aplikace jsou vůbec šikovným pomocníkem při spravování rozpočtu. Tady máme tipy na některé z nich.

Vařte si

Na jídle se dá ušetřit hodně. Základem je nevyhýbat se školním jídelnám. I když vám v menze nevaří jako ve špičkové restauraci, cena obědu zpravidla přebije touhy chuťových pohárků. Na večeři v restauraci moc nemyslete. I v případě, že si nedáte pití, zaplatíte cenu kolem 200 Kč. Raději si proto uvařte. Za cenu večeře v restaurace, nebo i za míň, pořídíte potraviny, které vám hravě vystačí na přípravu více porcí jídla.

Na jídle se dá ušetřit i dalšími rafinovanými způsoby a neznamená to být zalezlý vždycky doma - inspirujte se.

Bydlete levně

I když bydlíte za sympatickou částku na koleji, zkuste výdaje na ubytování snížit ještě tím, že zažádáte o stipendium. Na ubytování přispívá snad každá větší univerzita. Tady je pár odkazů na stipendia u těch největších - Univerzita Karlova, Masarykova univerzita, Univerzita Palackého, Ostravská univerzita, Západočeská univerzita, Jihočeská univerzita.

O náklady se můžete také podělit. Společné bydlení na privátu může vyjít podobně jako kolej. Čím víc vás na to bude, tím to bude levnější. Navíc se zbavíte pravidel, která studentům otravují na koleji život. Samozřejmě musíte zvážit, jestli vám to nesebere klid na studium.

Najděte si brigádu

Tohle není moc oblíbená část jak vylepšit rozpočet, ale zaručeně funguje. Pokud vám ve vašem studentském životě zbývá nějaký volný čas, věnujte ho brigádě. Nejlépe časově flexibilní. Spoustu prací lze dělat po večerech jen s pomocí počítače, neškodí ale oslovit i svoji budoucí vysněnou firmu, jestli shání brigádníka. Trochu vám to naplní peněženku a pořádně zvýší šance, že v takové firmě jednou seženete i stálé zaměstnání.

Pravidelně prodávejte věci, které nepotřebujete

I když to vyžaduje trochu práce, vyplatí se pravidelně prodávat nepotřebné věci. Třeba před každým létem a zimou vyčistěte skříně, zbavte se oblečení, které nenosíte, a prodejte brusle, ze kterých jste vyrostli nebo které vás přestaly bavit. Zvlášť u oblečení je dobré prodat kousky, které jen mapovaly současný trend, ale které v módě hned tak nebudou. Lepší je samozřejmě kupovat klasiku, která nezestárne.

Přečtěte si, co všechno a jak můžete prodat a obohatit tím svůj rozpočet.

Odkládejte si stranou

Tohle nepodceňte. To, že si budete pravidelně odkládat stranou třeba 200 Kč měsíčně, zaručeně oceníte ve chvíli, kdy budete chtít někam vyrazit nebo si něco většího koupit. Ukládejte si to ideálně na spořící účet, ke kterému nebudete mít kartu. Nebudete díky tomu v pokušení to při první příležitosti utratit.

Velké částky plaťte postupně

Pokud se budete pouštět do většího dobrodružství, tedy do větších výdajů, naplánujte si to tak, aby to váš rozpočet nezruinovalo. S Twistem můžete na řadě e-shopů nakupovat na třetiny. To znamená, že si koupíte, co potřebujete, zaplatíte hned první třetinu a další dvě až v následujících dvou měsících. A nedáte za to ani korunu navíc. Platba na třetiny se dá využít při koupi nových tenisek, mobilu, ale i lístku na fesťák. Generace Z má tuhle platební metodu čím dál radši - přečtěte si o tom.

Užijte si slevy i cashback

Nejspíš to máte zmáknuté, ale nezapomeňte využít každou studentskou slevu, která se vám nabízí. Pořiďte si ISIC kartu nebo Evropskou kartu mládeže, která není vázána na status studenta, a strčte ji do každého okýnka u pokladny. Získáte slevu na vstupy, na jízdné, i na jídlo.

A využívejte i cashback. Nemusíte pro něj udělat téměř nic, jen nakupovat na správném místě. S Twisto appkou získáte zpátky část peněz třeba z nákupu na AliExpressu (až 10 %), Knihy Dobrovský (až 5, 2 %), Okay.cz (až 2, 6 %) a na desítkách dalších obchodů. Stačí nakoupit v těchto e-shopech proklikem přes Twisto appku. Peníze vám pak přistanou zpátky na účtu. Nejsou to sice žádné velké částky, ale korunka ke korunce… Znáte to 😉