Pokud nemáte geny zapáleného účetního, duši oddaného úředníka a nejste posedlí kontrolou každé koruny, která se vám mihne na účtu, ale přesto si říkáte, že se tak nějak hodí si ty své peníze trochu hlídat, tak tyhle aplikace jsou přesně pro vás. Tyhle appky za vás totiž odedřou tu mravenčí práci, díky které budete mít o svých financích perfektní přehled, objevíte výhodné nakupování a ušetříte. A co účetní a úředníci? Ti si v nich budou listovat před spaním jako v pohádce na dobrou noc.

Listonic - chytré nakupování se seznamem

Až si stáhnete tuhle aplikaci, už si nikdy nebudete chtít psát nákupní seznam na papírek. Její tvůrci se soustředili hlavně na to, aby byla maximálně jednoduchá. Jednoduše si v ní vytvoříte seznam toho, co potřebujete nakoupit, a stejně jednoduše si pak v seznamu škrtáte věci, které už jste pořídili. Jednotlivé položky si navíc můžete snadno roztřídit podle kategorií, takže v obchodu neběháte od pečiva k zelenině a zase zpátky. Listonic vám na základě vaší historie nákupů navrhne nejčastěji vybírané produkty, což vám výrazně usnadní vytvoření nového seznamu. A když k jednotlivým položkám přidáte i ceny, Listonic vám automaticky spočítá, kolik zaplatíte. Předností téhle appky je také možnost sdílet seznamy s ostatními členy domácnosti. V reálném čase vám tak do něj může dcera připsat tučný jogurt s čokoládou, nebo manželka “novou žárovku”.

Wallet - malé velitelské centrum

Za touhle vychytanou appkou na správu domácího rozpočtu stojí čeští vývojáři ze studia BudgetBakers. Jejich “peněženka” umožňuje synchronizaci s účty ze zhruba 4 000 bank na světě. Zaznamená každou vaši transakci a rovnou ji přiřadí do příslušné kategorie. Pokud své dobrodružství s plánováním a správou rozpočtu teprve začínáte, tato aplikace bude vaším spolehlivým průvodcem. Používá se velmi intuitivně, připomíná platby, pomáhá plánovat rozpočet a všechny údaje proměňuje do přehledných grafů a tabulek. Díky tomu máte své příjmy, výdaje, ale i dluhy pod tak pečlivou kontrolou, jakoby vám je hlídal finanční úřad. A ještě k tomu si tu můžete udělat i nákupní seznam.

Twisto – průvodce v platbách, slevách i nečekaných výdajích

Aplikace Twisto kombinuje hned několik užitečných funkcí najednou - hlídá rozpočet, pomůže s většími výdaji a ještě se díky ní dostanete k řadě zajímavých slev. Pokud většinu nákupů platíte pomocí Twista, budete mít v této appce cenný přehled, jak moc váš rozpočet zatěžují různé kategorie. Platby se totiž automaticky řadí do různých skupin od potravin, přes módu a doplňky, až třeba po dům a zahradu. To vám usnadní i případné hledání úspor.

Twisto appka má jednu hodně sympatickou záložku s názvem “Na nákupy”. Najdete zde cashback nabídky a také různé slevy a akce. Nakoupíte a zároveň ušetříte část vynaložených prostředků, které se vrátí zpátky na účet jako cashback. Na tuto sekci si klikněte i ve chvíli, když potřebujete koupit něco dražšího, třeba vybavení na lyžák, nebo když váháte, jestli si pořídit tu hezkou bundu ve výprodeji. Pomocí nákupů na třetiny si můžete snadno rozdělit platbu do tří měsíců a neděsit se tak, že budete kvůli většímu výdaji zažívat před výplatou krušné chvíle.

Nesněženo - úspora pro peněženku i planetu

Tahle appka už zachránila přes 170 tisíc porcí jídla. A ulehčila zřejmě stejnému počtu peněženek. Jídlo je totiž to, co nám (hned po bydlení) vysává rozpočet snad nejvíce. A tak se hodí sehnat ho za výhodnější cenu a přitom ještě ulehčit planetě. Pomocí aplikace Nesnězeno si můžete objednat kvalitní jídlo z více než 770 podniků za zlomek jeho hodnoty díky tomu, že se tu nabízejí potraviny z daného dne nebo pochoutky, kterým se blíží datum spotřeby. Dostanete pouze čerstvé potraviny – prošlé produkty nepřipadají v úvahu. Nesnězeno pomáhá restauracím, kavárnám a pekárnám prodat jídlo, které by musely ze zákona zlikvidovat, a tím snižuje plýtvání jídlem.

Kupi.cz - slevy a akce na jednom místě

Kupi.cz je aplikace pro fanoušky letáků a nepřítele narvaných schránek. Díky ní na jednom místě najdete kromě všech slev a speciálních akcí také reklamní letáky obchodů, o které máte zájem. Stačí si zaškrtnou shopy, kde nakupujete. S Kupi.cz můžete plánovat nákupy vytvářením seznamů, stejně jako přidávat nejkupovanější produkty do oblíbených, a když na ně bude akce, dostanete upozornění. Zároveň si můžete ověřit cenu zboží přímo v prodejně - naskenujte kód a hned zjistíte, kde mají máslo o deset korun levnější. A nakonec funkce, která potěší majitele nespočtu věrnostních karet – můžete si je nahrát do aplikace a mít je tak stále u sebe na jednom místě.