Odložená platba je pohodlný způsob online nakupování, díky kterému získáš čas na prohlédnutí a vyzkoušení zboží. Nákup ti nejdřív dorazí domů a teprve až ho jisto jistě chceš, za něj zaplatíš. Pokud se ti nelíbí, zboží vrátíš e-shopu, aniž by z tvého vlastního účtu odešla jediná koruna. Tvoje vlastní peníze prostě nikde nevisí ve vzduchu. A pozor, nákup odloženou platbou tě nestojí ani korunu.


Twisto bylo první

Proč to všechno píšeme? Protože Twisto bylo první, kdo způsob odložené platby (anglicky Buy now, pay later = BNPL) představil na českém trhu. Stalo se to už v roce 2013.

Proč se odložená platba vyplatí?

Odložená platba je výhodná hned z několik důvodů.

Získáš čas na rozmyšlenou

Víme všichni, že nákupy na e-shopech jsou pohodlné, rychlé, univerzální i světové. Můžeš nakupovat, kde se ti zachce, zboží, které bys v českých regálech jen stěží hledal/a. Na druhou stranu, takový nákup s sebou vždycky nese nějaké riziko: opravdu bude zboží vypadat jako na obrázku? Padne mi oblečení jako ulité? Přijde zboží v pořádku? Když ti mají v takovém nákupu viset tvoje vlastní peníze, je jasné, že se ti do něj ne vžycky 100% chce. Twisto, respektive jeho platební tlačítko Twisto Pay je pravou medicínou na tenhle typ pochyb. Nakoupíš (seznam e-shopů s Twisto Pay najdeš tady), získáš 14 denní splatnost (s Twisto účtem až 45denní), zboží si pěkně v klidu prohlédneš a zaplatíš za něj jen ve chvíli, kdy se ho rozhodneš ponechat si. Za tuhle službu přitom nezaplatíš ani korunu.  

Finanční rezerva

14denní splatnost se hodí i ve chvíli, kdy je nějaké zboží v akci (konečně už) a ty zrovna čekáš na výplatu. Někdo dokonce Twisto říká “lepší kontokorent”. No, my bychom ho tak nenazvali, ale chápeme tu přezdívku.

Platíš bez hotovosti = bez dotyku

Není to tak dávno, kdy jsme začali oceňovat bezdotekový nákup. Nákup přes Twisto Pay je přesně (a vždycky byl) takový, korona nekorona.

Jak se liší Twisto a Twisto Pay?

Twisto poskytuje službu Twisto Pay. Jde o platební tlačítko, které je na více než 600 e-shopech (seznam najdeš tady). Nakupovat přes něj může úplně každý, stačí zadat mail a adresu doručení. Když přes Twisto Pay nakupuje zákazník s Twisto účtem, splatnost se mu automaticky prodlužuje až na 45 dní. Zároveň si může platbu rozložit na několik splátek či posunout její splatnost. Zdarma je i Twisto účet v tarifu Online.

Odložená platba – fenomén nové doby?

Způsob nakupování přes odloženou platbu postupně dobývá svět. Na mezinárodním poli patří mezi zvučná jména švédská Klarna nebo australský Zip, kterým se daří získat každý rok miliony zákazníků po celém světě. Podle průzkumů totiž tento způsob nakupování vyhovuje především mladým lidem, tzv. mileniánům, kteří si naopak neradi pořizují kreditky (podle zprávy Australské bezpečnostní a investiční komise je 60 % uživatelů odložené platby mezi 18 - 34 lety). My to docela chápeme. Zatímco kvůli sjednání kreditní karty se většinou musí dorazit na nějakou bankovní pobočku, nakupovat přes odloženou platbu zvládne každý u svého počítače (nebo mobilu) asi za 10 vteřin. Navíc většina poskytovatelů odložených plateb – stejně jako Twisto, svým zákazníkům poskytuje další pohodlné metody, jak nakupovat a nakládat se svými penězi. Třeba rozložení platby na splátky, chytrou appku, rozdělení hromadných plateb mezi kamarády, platbu fotkou nebo možnost odložení splatnosti. To jsou všechno služby, které lze pořídit na pár kliknutí v telefonu.

Telefonem jsme se naučili komunikovat, fotit nebo pracovat. Proč bychom s ním nemohli nakupovat a spravovat svoje peníze? Je to jednoduché a bezpečné.