Jižní Morava patří mezi nejvyhledávanější místa v České republice. A my to docela chápeme. Je to tu skutečně jižní – exotická krajina, víno, historie a milí a přívětiví lidé. Jen je tu občas potřeba vytáhnout z peněženky víc než jinde v republice. Ale i s tím umíme poradit. Začti se do našich tajných tipů, sbal do kapsy telefon s pořádnou appkou a vyraž.

Pro romantiky

Sonberk

Jižní Morava, to je víno. Samozřejmě. Ve vinařství Sonberk ho umí dělat tradičně i moderně zároveň. Jejich pečlivý přístup se jim už léta vyplácí, o jejich vinařství se píše v zahraničním tisku a mají ocenění z mezinárodních vinařských soutěží. Když odbočíš ze silnice Hustopeče – Mikulov a zajedeš k jejich vinařskému domu, naskytne se ti jeden z nejhezčích pohledů na Pálavu. Dej si k tomu skleničku Ryzlinku, mlč a kochej se.

Levandulové pole

Levandule na jižní Moravě jsou vcelku novinkou. Unikátní je na farmě ve Starovičkách to, že si sem můžeš zajet na levandulový samosběr (víc info najdeš tady). Větší romantiku si snad ani nedokážeme představit.

Kyjovská pahorkatina = “Moravské Toskánsko”

Podle časopisu Condé Nast Traveller (a to není jen tak) patří tohle území mezi 50 nejkrásnějších míst světa. A skutečně, mírné kopečky kolem Kyjova, konkrétně Kyjovské pahorkatiny, vypadají na fotkách neskutečně úchvatně po celý rok a po světě se jim říká Moravské Toskánsko. Dokonce si tu můžeš zaplatit fotografický workshop, aby tvoje insta fotky byly opravdu vymazlené. Anebo sem můžeš vyrazit prostě jen tak.


Rosa Coeli

O zbytcích nejstaršího ženského kláštera na Moravě (z roku 1181) se říká, že tu vládne magická energie. Básník Jan Skácel tomuto místu dokonce věnoval svou stejnojmennou báseň a ty se můžeš na vlastní kůži přesvědčit, jestli je tohle místo skutečně "jiné". Dokonce se můžeš poblíž ubytovat.

Pro zvědavce

Kapucínská hrobka v Brně

Tenhle zážitek je jen pro silné povahy. Kapucínský řád své bratry pohřbíval prostě, a ty se tak můžeš bývalým řeholníkům podívat bezprostředně do tváře. S tím rozdílem, že oni jsou už pár století mrtví. Po návštěvě “Kapucínů” tě určitě postaví na nohy kavárna Tunsgram nebo restaurace Pilát, které jsou jenom pár kroků odtud. Doporučujeme posezení na zahrádce, protože je to zcela unikátní místo s výhledem na katedrálu Petrov. A taky tu můžeš potkat brněnské idoly kulturního života, třeba spisovatele Jana Němce.

Archeopark Pavlov

Znáš Věstonickou Venuši? Asi ano. A víš, že Věstonice, podle kterých se známá soška jmenuje, jsou právě na jižní Moravě, konkrétně pod Pálavskými kopci? Kdo ví. Ať je to, jak je, svoje obzory o jednom z nejstarších osídlení v Evropě si můžeš rozšířit v archeoparku Pavlov, který je zároveň unikátní moderní stavbou. Pak si vyšlápni nahoru na hrad Děvičky a opět se pokochej. Ten výhled fakt stojí za to.  

Znojmo

Jižní Morava, to jsou také Sudety. Někde je to cítit méně, někde více. Za nás je rozpor bohaté (dávné) historie, vybydlené (nedávné) minulosti a současné procitání z ošumtělosti nejvíc cítit právě ve Znojmě. Bývalé královské město vybudované nad řekou Dyjí, nádherným výhledem na majestátní řeku od rotundy svaté Kateřiny a s přišpendleným bývalým Priorem uprostřed středověkého náměstí letošní léto láká na slevy. Stačí v kavárně či restauraci utratit 150 Kč nebo se někde ubytovat alespoň za 500 Kč a získáš vstupenky na vybrané místní památky zdarma (podrobnosti tady). Co k tomu dodat, my tam asi pojedeme.    

Pro všechny


Vila Tugendhat v Brně

Je ve všech učebnicích architektury po celém světě (jako fakt), takže ti doporučujeme prohlédnout si skvost funkcionalismu na vlastní oči. Jen počítej s tím, že rezervace je nutná hodně dopředu.


Macocha

Další nej jižní Moravy. Jedna z nejhlubších propastí České republiky opředena řadou legend a pověstí. Až tam budeš, nenech si ujít Punkevní jeskyně. I tady ale doporučujeme plánovat dopředu.

Svatý kopeček nad Mikulovem

Mikulovu se dnes říká malá Praha. To proto, že si tohle romantické městečko oblíbili nejmajetnější turisti z republiky. Někteří pražští umělci si tady navíc zřídili svoje ateliéry, někteří nakoupili nemovitosti a každý rok se tu koná výstava Křehký Mikulov, na jejíž vernisáž se sjíždí pražská smetánka umění a designu. Jestli ti tahle fakta nepřekáží (a opravdu nemusí), vydej se do Mikulova a vyšlápni si cestu na Svatý kopeček, který je dnes kompletně opraven. Krom nádherné krajiny (opět) uvidíš i trasu bývalé železné opony, která vedla jenom kousek odtud.

Pro labužníky

Živá voda v Brně

Víš, jak jsme psali o brněnských Kapucínech a hezkém výhledu na Petrov? Nedaleko odtud sídlí jedinečná restaurace Živá voda, kterou provozují řádové sestry, Pracující misionářky Neposkvrněné panny Marie z misionářské rodiny Donum Dei. V restauraci vaří francouzskou a mezinárodní kuchyni za velmi, ale velmi příznivé ceny.

Velké Bílovice

Už se opakujeme – ano, jižní Morava je krajem dobrého vína. Doporučujeme vinařskou obec Velké Bílovice a vinaře autentisty, kteří víno připravují podle starých, tradičních receptur. To znamená hodně bio, žádná éčka. O tom, že to jsou lidé poctiví a jadrní, svědčí fakt, že jeden z nich, Jaroslav Osička, míval ve sklepě ceduli s nápisem “Sladké nemáme. A neptejte se, jedině nás nase*ete”. Schválně se běž podívat, jestli tam cedule pořád visí. A rada na závěr – drž se toho nápisu.