Rychlost, bezpečnost, pohodlí. Nejen tyhle 3 slova do českého světa financí přineslo Apple Pay. Je toho mnohem víc. Apple Pay je tu s námi už rok. Začti se, jakou revoluci přineslo.

Byla to mela. V 8:32 v úterý 19. února dorazila zákazníkům Twista zpráva, že si svoji kartu můžou aktivovat v Apple Pay. Chvilku na to se na zákaznické podpoře rozezněly první telefony a od té doby zvonit nepřestaly. Celý týden jsme neodpovídali téměř na jiné dotazy a přijímali houfy nových zákazníků. Není divu, zatímco některé velké české banky první vlnu spuštění Apple Pay nezvládly, Twisto docela složitým procesem implementace úspěšně prošlo. Už rok tak nemusíme na nákupy nosit peněženku, stačí iPhone nebo iWatch. Zdánlivě nepatrný rozdíl s platebními návyky pořádně zamával. “Hotovost ani peněženku s sebou vůbec nenosím. Když někde náhodou neberou karty, mám opravdu problém,” říká Michal Šmída, CEO Twista. A podobně, i když ne tak extrémně, to má většina našich zákazníků. K ročnímu výročí Apple Pay v Česku jsme si udělali rychlý průzkum a zjistili, že 91 % z těch, kdo si Apple Pay pořídili, s ním platí pravidelně. Dokonce častěji než zákazníci bez Apple Pay. “U klientů používajících Apple Pay jsme zaznamenali v průměru 22 plateb měsíčně v hodnotě 200 korun, oproti tomu plateb kartami je v průměru 13 v hodnotě 450 korun,” popisuje Michal Šmída, CEO Twista. Z toho vyplývá, že mobilem platíme častěji maličkosti, protože je prostě po ruce. Apple Pay má ale výhod víc a ne všechny jsou viditelné na první pohled.

Ťuk, ťuk, token neboli bezpečnost, bezpečnost...bezpečnost
S Apple Pay přišla do Twista digitalizace karty a s tím související bezpečnost transakcí. Komentátoři přirovnávají vstup Apple Pay do prostředí mobilních plateb ke vstupu iPhonů na trh se smartphony. Jednoduše je zjednodušil. Vydavatelé karet Visa a Mastercard dokonce při uvedení služby v roce 2014 mluvili o novém standardu. A o co jde? O takzvanou tokenizaci. Při nahrání platební karty do Apple zařízení totiž vzniká unikátní digitální otisk karty, neboli token, kterým pak telefon, hodinky nebo počítač komunikují s platebními terminály či bránami. Konkrétní číslo platební karty tak není třeba nahrát na SIM kartu ani nevisí v cloudu, jak to předchozí pokusy o mobilní platbu řešily, zná ho jen dané zařízení. Navíc po digitalizaci už přestane být důležité, lidé platí prostřednictvím unikátního tokenu. Ten vzniká vždy při digitalizaci karty do daného zařízení, a proto je třeba platební kartu do každého Apple přístroje nahrát zvlášť. Pokaždé vznikne jiný digitální obraz.
Při samotných platbách pak s platebním terminálem nekomunikuje platební karta jako při běžném placení, ale právě digitální otisk karty, tedy daný token. Obchody tak nemůžou kartu zneužít (což se sice tolik neděje) a nemůže ji zneužít ani prodavač (a s tím už leckdo zkušenosti má). Potvrzení provedené platby Touch ID anebo Face ID je pak bezpečnostní třešničkou na dortu.

Co na tom Apple Pay je?
Na metodu Apple Pay čekala Česká republika více než čtyři roky. V USA ji Apple představil už na podzim 2014. A i když byl mezitím v Česku zaveden Google Pay, uživatelů Apple Pay bylo po prvním dnu spuštění služby v polovině loňského února víc než všech uživatelů konkurenční digitální peněženky od Googlu. “Uživatelé Apple mají ke značce a jejím zařízením větší důvěru než lidi, kteří používají Android. Telefony s tímhle systémem spousta lidí ani nepoužívá jako chytrý telefon. Když ale investujete hodně peněz do Apple zařízení, chcete je využít naplno,” popisuje možné vysvětlení Petr Mára, největší znalec Applu u nás a také ambasador Twista, který Apple Pay používá mimo jiné právě přes Twisto kartu. “Mně Apple Pay hrozně baví, nerad totiž tahám hodně věcí v peněžence a platit něčím, co mám vždycky u sebe jako je mobil nebo Apple Watch, mi hodně usnadňuje život,” dodává Petr Mára.

A co Twisto a Google Pay? K tomu můžeme poznamenat jediné - už brzy!