Platby přes Apple Pay jsou bezpečnější než platba kartou. Apple Pay přes Twisto je bezpečné dokonce třikrát. Přečti si, jakou revoluci mobilní platby umožnily.

Budoucnost jako z filmu

Když šla postava Toma Cruise ve filmu Stevena Spielberga Minority Report z roku 2002 nakupovat oblečení, rozhodně by nikdo nečekal, že by platila penězi. A taky ne platební kartou. Ve světě z roku 2054 lidé komunikovali s obchodníky, a nejen s nimi, očním scanem. Před natáčením sezval režisér na třídenní brainstorming největší myslitele své doby (třeba Jarona Laniera, vizionáře virtuální reality), aby mu pomohli vymodelovat co nejvěrnější budoucnost. A povedlo se, některé vynálezy tu už máme, třeba chytré hodinky nebo autonomní auta, současné platby s Apple Pay potvrzované scanem obličeje, mají k vizi o roku 2054 z Minority Report hodně našlápnuto.

Ťuk, ťuk, token neboli bezpečnost, bezpečnost...a bezpečnost

Přiložit k terminálu telefon a potvrdit platbu scanem obličeje sice působí jako uskutečnění sci-fi představ, Apple Pay ale přinesl novinku, která na první pohled vidět není. Jde o řešení digitalizace karty a s tím související bezpečnost transakcí. Komentátoři přirovnávají vstup Apple Pay do prostředí mobilních plateb ke vstupu iPhonů na trh se smartphony. Jednoduše je zjednodušil. Vydavatelé karet Visa a Mastercard dokonce při uvedení služby v roce 2014 mluvili o novém standardu.

A proč? Jde o takzvanou tokenizaci. Při nahrání platební karty do applovského zařízení totiž vzniká unikátní digitální otisk karty, neboli token, kterým pak telefon, hodinky nebo počítač komunikují s platebními terminály či bránami. Konkrétní číslo platební karty tak není třeba nahrát na SIM kartu ani nevisí v cloudu, jak to předchozí pokusy o mobilní platbu řešily, ale zná ho jen dané zařízení. Navíc po digitalizaci už přestane být důležité, lidé platí prostřednictvím unikátního tokenu. Ten vzniká vždy při digitalizaci karty do daného zařízení, a proto je třeba platební kartu do každého Apple přístroje nahrát zvlášť. Pokaždé vznikne jiný digitální obraz.

Při samotných platbách pak s platebním terminálem nekomunikuje platební karta jako při běžném placení, ale právě digitální otisk karty, tedy daný token. Obchody tak nemůžou kartu zneužít (což se sice tolik neděje) a nemůže ji zneužít ani prodavač (a s tím už leckdo zkušenosti má). Potvrzení provedené platby Touch ID anebo Face ID je pak bezpečnostní třešničkou na dortu. A mimochodem, technologie NFC neboli Near Field Communication, díky které lze platit bezkontaktně kartou, mobilem nebo hodinkami, je stará víc než třicet let.

Přes Twisto ještě bezpečněji

Platit s Apple Pay přes Twisto je ještě bezpečnější, protože Twisto karta není napojena na tvůj bankovní účet. Kdyby tedy opravdu došlo ke zneužití karty, nebudou to tvoje peníze, ale prostředky Twista.

Proč platit přes Apple Pay?

Na metodu Apple Pay Česká republika čekala více než čtyři roky. V USA ji Apple představil už na podzim 2014. A i když byl mezitím v Česku zaveden Google Pay, uživatelů Apple Pay bylo po prvním dnu spuštění služby v polovině února roku 2019 víc než všech uživatelů konkurenční digitální peněženky od Googlu. “Zákazníci Apple mají k té značce a jejím zařízením větší důvěru, než lidi, kteří používají Android. Telefony s tímhle systémem spousta lidí ani nepoužívá jako chytrý telefon. Když ale investujete hodně peněz do Apple zařízení, chcete je využít naplno,” popisuje možné vysvětlení Petr Mára, největší znalec Applu u nás. “Mně Apple Pay hrozně baví, nerad totiž tahám hodně věcí v peněžence a platit něčím, co mám vždycky u sebe jako je mobil nebo Apple Watch, mi hodně usnadňuje život,” dodává Petr Mára.

Budeme platit mobilem, nebo očima?

V USA, kde byl Apple Pay před čtyřmi lety spuštěn jako první, se přece jen postaral o revoluci zřejmou na první pohled. Američané tehdy nebyli zvyklí na bezkontaktní platby. To Češi mají jinou zkušenost. Bezkontaktní karty tvoří v České republice naprostou většinu. Přesto i tady může Apple Pay předznamenat budoucnost. Platební karta byla v české kotlině  ještě před 30 lety úkazem, platba prostřednictvím mobilu nebo hodinek ovšem naznačuje, že je karta nahraditelná. Twisto například svým zákazníkům jako první nabízí virtuální kartu, plastová karta je až druhou volbou. Ostatně proto jsme od vydavatele karet Mastercard získali certifikaci Digital First, a to jako úplně první v České republice. “Karta je z mého pohledu mrtvá, je to přežitek z 80. let. Budoucnost vidím v biometrice,” říká Michal Šmída, CEO a zakladatel Twista. Platba očním scanem se třeba stane skutečností ještě dřív než v roce 2054, jak ve svém filmu Minority Report předpovídal Steven Spielberg.