Od října 2020 se opět omezuje pracovní doba na více než 1500 poštách v celé České republice. Naštěstí známe způsoby, jak si cestu na poštu ušetřit.

Jak komunikovat s úřady bez pošty?

Komunikaci s úřady se občas nikdo z nás nevyhne. Potřebujeme odevzdat daňové přiznání, získat výpis z nějakého rejstříku či katastru nemovitostí. Díky datové schránce si ušetříš cestu na poštu, peníze za poštovné i nervy, zda úřední psaní dorazilo včas. Den zaslání přes datovou schránku totiž představuje den, kdy byl dokument skutečně odevzdán. Jednoduše samé výhody, které získáš, aniž by ses zvedl/a z gauče. I když jednu důležitou cestu absolvovat musíš – zřídit si schránku.

Jak si zřídit Datovou schránku?

Pokud máš eObčanku (vydaná po 1. 7. 2018) s aktivovaným čipem, stačí se přihlásit na portál eidentita.cz a zvládneš si “datovku” zřídit od stolu. Pokud ne, nejrychlejší je vydat se na CzechPoint (dost často bývá právě na poště) a otevřít si svoji datovou schránku tam. Stačí k tomu občanku a celý proces by měl být na počkání. Případně můžeš o datovou schránku požádat i písemně, i když zrovna tahle cesta vypadá na dlouho: vytištěnou žádost je třeba dodat na Ministerstvo vnitra, kde ji posoudí příslušní úředníci.

Jak na složenky bez pošty?

Jestli ti chodí složenky k proplacení a je pro tebe neskutečně otravné zadávat údaje k platbě přes internetové bankovnictví, věz, že to opravdu nemusíš dělat. Složenky (ale i jiné dokumenty k platbě jako faktury či potvrzení) stačí vyfotit přes Twisto Snap a je po starostech. Twisto se už o zaplacení postará a hlavně taky pohlídá splatnost. Zaplacené dokumenty pak máš všechny pohromadě v Twisto appce nebo účtu, což představuje další nespornou výhodu. Jsme v 21. století, tak proč neplatit jednoduše, že?

Jak na nákupy bez pošty?

Pokud často nakupuješ online a necháváš si balíky posílat na poštu, možná je na čase tenhle způsob přehodnotit. Určitě je jistější uvést adresu domů a vybrat takového přepravce, který ti zboží skutečně doručí domů. A úplně nejjistější je nakupovat přes Twisto Pay. Takhle totiž nakoupíš na 1 kliknutí a dostaneš 14 dní na prohlédnutí a vyzkoušení zboží (s Twisto účtem dokonce až 45 dní), takže když se ti něco nelíbí a vracíš to, nejsou to tvoje peníze, které visí ve vzduchu, ale peníze Twista. A to se pro online nákupy fakt hodí, tvoje vlastní peníze jsou totiž v suchu.

Jak na balíky bez pošty?

Chceš někomu poslat něco objemnějšího, co se nevejde do poštovní schránky? Jde to i bez osobní návštěvy pošty. Dneska už existuje nepřeberné množství doručovacích služeb, které od tebe balík převezmou přímo doma. Třeba u takového Zaslat to zvládneš odbavit přímo v appce, český Bringr zase funguje podobně jako Uber, akorát pro balíky. Zásilky doručují kurýři, kteří se do služby sami přihlásí. Takže až někam pojedeš, můžeš se stát kurýrem dokonce i ty.


Už od jara zažíváme složitější časy. Pracujeme jinak, nakupujeme jinak. Je skvělé, že to pořád jde. Představ si, že by konoronavirus přišel před 20 lety. Takže zkus fungovat víc online a uvidíš, třeba ti tahle změna ulehčí život i po opadnutí pandemie.