Kam se podíváš, tam se píše, že zažíváme těžké časy. Ano, každého se současná situace nějak dotkne. Tipy, jak ulehčit peněžence, se hodí vždycky. A někomu teď možná ještě víc.

Plánuji, plánuješ, plánujeme

Ne, nemusíš vytvářet další tabulku (i když někdo je rád, žejo), stačí pěkně po staru vzít do ruky tužku a kus papíru. Nákup totiž nezačíná otevřením dveří supermarketu, ale dveří ledničky. Zkontrolovat, co doma je, promyslet, co se bude vařit, a udělat seznam. To je základ. Naše babičky jinak nenakupovaly. Za prvé, díky seznamu nekoupíme blbiny, které v obchodě potkáme po cestě, a za druhé si ujasníme, co vlastně chceme jíst.

Nakupuj ve slevě

Můžeš projíždět letáky supermarketů v okolí, můžeš využít slevy na Rohlik.cz, kde lze jídlo těsně před datem spotřeby dokonce zachránit, a taky si můžeš slevy odchodit v obchodech ve svém okolí. Když máš “svého” zelináře, máš taky šanci dostat třeba jahody, které by se už jen těžko prodávaly, zdarma. “Dejte to třeba do bublaniny,” říkává ten můj.  

Vařím, vaříš, vaříme

Myslíš, že tvoje babička chodila denně na oběd do restaurace? Těžko. Vařit doma je levnější, praktičtější a mnohdy zdravější – jídlo ti vydrží na víc dní a taky přesně víš, co v něm je. O tom, že levná kuchyně může být exkluzivní, přesvědčuje národ známý gourmet Cuketka ve svém projektu Skromná kuchyně. Co si dát třeba hrachovou kaši s opraženou cibulkou? A jestli chceš něco víc cool, zkus třeba kuchařku 5 ingrediencí od Jamieho Olivera.

“Skryté” slevy = cashback

Možná tuhle vychytávku neznáš, ale existují slevové portály, které nabízí zpětné slevy. Říká se jim cashback a představují klidně až 10 % z celkové ceny. Nejvyšší cashback nabízí Tipli.cz přes Twisto. Vyplatí se taky různé klientské programy. Například u Mastercard Priceless Specials kromě procent z nákupů zpět taky postupně sbíráš kupóny na mimořádné, klidně i 50% slevy.

Nákupy z druhé ruky

Ne všechno, co si pořídíš, musí být nové. Pokud jde o nábytek nebo oblečení, jsou nákupy z druhé ruky dokonce zárukou lepších materiálů. Anebo investice. Taková židlička Thon nebo čajová konvice Rosenthal můžou v budoucnu představovat pěkné dědictví. Podívej se klidně i online a objevuj staré poklady.

Nenakupuj, půjčuj si

Může to být vrtačka, nebo dokonce auto. Jestli něco nepoužíváš často, nemusíš si danou věc kupovat, stačí si ji vypůjčit. Po republice vyrostly různé knihovny věcí. A jestli autem najedeš méně než 100 000 kilometrů ročně, podle odborníků se vyplatí nemít ani to. Auto můžeš sehnat v klasické půjčovně nebo car sharingových společností. Když budeš mít štěstí, seženeš ho klidně za 300 Kč na den.