Budou jiné a můžou být hezké. Žádné rodinné návštěvy, žádní koledníci, žádné pomlázky. Nouzový stav už několikrát ukázal, jak vynalézavě ho umíme zvládnout. Ani Velikonoce prožité za časů koronaviru nemusí být z nouze cnost.

Udělej si doma jaro

Velikonoce jsou svátky jara a ty si ho doma můžeš udělat taky. Od čtvrtka by podle vlády měly být otevřené hobby markety. Semínka i kytky případně můžeš koupit i ve větších obchodech s  potravinami. Ale pozor! Jestli chceš už něco sázet na balkon či do záhonu, pamatuj, že zrádní ledoví mužíci chodí až na začátku května.

Dělej jako že nic, anebo fakt nic

Nemusíš barvit desítky vajec ani nakupovat sladkosti pro celou rodinu. Tenhle čas navíc využij po svém. Jestli máš energie na rozdávání, zkus nabarvit vajíček jen pár a buď u toho víc kreativní (mrkni třeba na Pinterest). Sladkosti nekupuj vůbec, anebo je pořiď až ve slevách po Velikonocích. Jestli se naopak cítíš pod psa, nemusíš dělat opravdu nic. Pamatuj, že zažíváme mimořádné časy, které jsou náročné samy o sobě.

Běž na (online) návštěvu

Bude ti chybět rodina? Komu by nechyběla. I velikonoční návštěvu ale můžeš zvládnout online. A můžeš si ji udělat sváteční. Třeba tím, že si tentokrát nezavoláte, ale potkáte se tváří tvář. Anebo si rovnou udělejte online oběd, večeři nebo si dejte jen drink. O co víc času ušetříš na cestování, o to déle si můžete povídat.

Běž ven

Čerstvý vzduch prospívá imunitě. A dobrá imunita zase prospívá boji (nejen) s koronavirem. Jestli tě nebaví chodit ven s rouškou, vyber si místo, kde nepotkáš ani živáčka. Protože na odlehlém místě můžeš dýchat svobodně – psali to tady.

Běž na pouť

Velikonoce jsou největším křesťanským svátkem. Úplně tě to nebere, ale duchovní život pro tebe není sprosté slovo? Zkus jít na pouť. Podívej se do mapy, najdi si místo a cestu, které by tě zajímaly, a vyraž. V minulosti se takhle putovalo běžně (třeba Karel Hynek Mácha (nejen) na Bezděz) a dneska je to vlastně trendy (Ladislava Ziburu znáš?). Les, cesta, krajina a ty. Odpočíváš už jen při té představě, žejo?

Běž do kostela

Velikonoce jsou největším křesťanským svátkem. Zajímá tě to? Jestli pro tebe byly obřady v kostele až přílišnou exotikou nebo ses styděl/a vstoupit, teď můžeš současnou podobu našich křesťanských kořenů obhlédnout z bezpečí domova. Tady najdeš seznam na živé přenosy mší z kostelů celého Česka. Od Zeleného čtvrtka až do Velikonoční neděle je každý obřad jiný. Podívej se.