Loňský rok byl rekordní. Výrazně víc než v letech předcházejících se lidé setkávali s tím, že je někdo chtěl podvodem připravit o peníze, že se jim chtěl nabourat do účtu. A také výrazně častěji se to povedlo. Ubránit se podvodníkům přitom jde často díky tomu, že prostě znáte jejich triky. My vás seznámíme s těmi nejčastějšími.

Haló, tady vaše banka!

Zavolá vám někdo z banky a tvrdí, že Váš účet byl napadený. Možná byste tomu nevěnovali pozornost, kdyby číslo, ze kterého člověk volá, opravdu nevypadalo jako číslo vaší banky. Zakrýt telefonní číslo jiným jde totiž pomocí maskovací technologie. A to tak, že kdybyste na něj zavolali zpátky, opravdu se dovoláte do banky.

Volající vám oznámí, že někdo získal vaše osobní údaje, včetně ofoceného občanského průkazu, a zřídil si přístupová práva k vašemu účtu. Zároveň vás upozorní, že za zneužitím možná stojí přímo někdo z banky. Telefonát, během kterého si získává vaši důvěru třeba zasláním průkazu pracovníka banky, ukončí s tím, že celou věc předá policii a vy nic nemusíte dělat.

O chvíli později vám zavolá policista, opět z důvěryhodně vypadajícího čísla, a domluví si s vámi schůzku, abyste podvod na služebně sepsali. Všechno působí reálně, jméno policisty, i adresa služebny. Na schůzku ale nedojde, protože ještě předtím vás opět kontaktuje někdo z banky s řešením, jak peníze ochránit. Poradí vám, ať zajdete do banky, kde požádáte o maximální možný úvěr. Jen tak prý zabráníte tomu, že si na vás vezme úvěr někdo jiný. Pokud v tuhle chvíli pojmete podezření a zvažujete, že situaci proberete ještě s někým jiným z banky, podvodník vás upozorní, jak je to riskantní vzhledem k tomu, že účet mohl zneužít bankéř.

Poté, co úvěr dostanete, vás podvodník nasměruje, abyste peníze vybrali z bankomatu a uložili na bezpečný účet, tím je podle nich automat s bitcoiny. Průměrná částka, o kterou takto lidé přijdou, se pohybuje kolem 250 tisíc korun.

Jak přesně tenhle podvod funguje, se můžete podívat na videu Jiřího Burýška, který ve svém pořadu vysvětluje nejrůznější nástrahy moderního světa.

Vezeme vám balíček!

Tenhle podvod se objevuje typicky před Vánoci. V době, kdy objednáváme víc věcí najednou a máme v těch balíčcích tak trochu zmatek. To je totiž ideální chvíle na to, aby vám podvodník poslal sms nebo e-mail, že se vám pokusil doručit zásilku, ale nepodařilo se to. Ve zprávě vás informuje, že když zaplatíte nějakou poměrně malou částku buď za prodloužení uložení nebo opětovné zaslání, můžete být v klidu a svůj balíček dostanete. Pokusem o zaplacení však obvykle zpřístupníte svůj účet, ze kterého vám zmizí nejen ta malá částka, ale často i všechno ostatní.

Falešná sms nebo e-mail se tváří poměrně důvěryhodně, odesílatel vypadá jako Česká pošta nebo jiný doručovatel a odhalení není snadné. Důležité je nereagovat na takové zprávy ve spěchu, pořádně si prohlédnout e-mail, ze kterého upozornění přišlo, zkontrolovat češtinu, promyslet si, jestli opravdu nějaký balíček očekáváme, případně se podívat i na stránky dopravce, jestli neupozorňuje na podvodné zprávy. Například Česká pošta zveřejňuje varování před podvodníky poměrně pravidelně. A hlavně nezadávejte údaje ke své kartě na stránkách, které vám přijdou podezřelé.

Mimochodem, když nakupujete na neznámém e-shopu, spolehněte se raději na jednorázovou kartu od Twista, která je určená právě pro online nákupy. Není propojená s vaším bankovním účtem, ale s účtem od Twista a po nákupu ihned zmizí. Proto jste díky ní v bezpečí.

Věc, kterou nabízíte, hned zaplatím!

Nabízet dnes věci na některých internetových bazarech se téměř rovná jistotě, že vás kontaktuje podvodník. Na začátku vše vypadá úplně normálně. Údajný zájemce vám napíše, jestli je zboží stále k dispozici a že by měl o ně zájem. Když to potvrdíte, pošle vám odkaz, přes který údajně posílá platbu. Na odkazu vyplníte buď údaje ke svému internetovému bankovnictví nebo všechny údaje ke své kartě. Zpřístupníte tím podvodníkovi cestu ke svým financím. Už přitom dávno neplatí, že ve zprávách mají podvodníci jazykové chyby, jejich čeština může být perfektní.

Ochrana proti tomuto podvodu je celkem jednoduchá. Podezřelý by vám měl být způsob jednání. Zpravidla vás útočník kontaktuje přes Whatsapp nebo Facebook, nechce telefonovat a ve svých požadavcích na způsob, jak proběhne platba, je poměrně urputný. Vám stačí dodržet pár věcí a nemusíte se o své peníze bát. Nikam se z odkazu ve zprávách neproklikávejte, nesdělujte údaje ke své kartě a nezadávejte přístupové údaje k internetovému bankovnictví. Zkuste údajnému zájemci nabídnout, že zboží pošlete na dobírku, nebo po něm chtějte převod z účtu na účet.

Spletl jsem se, řekněte mi kód, prosím!

Vypadá to jako omyl roztržitého člověka. Nakupoval na internetu, chtěl zaplatit Twistem, ale zadal špatné telefonní číslo, na které má přijít verifikační smska. A to špatné telefonní číslo je právě vaše. Zavolá vám s prosbou, jestli mu můžete říct kód z smsky, ať může nákup dokončit. Pokud v sobě máte soucit se zmatkaři, řeknete mu kód a na celou záležitost nejspíš zapomenete.

Jenomže v tuhle chvíli si nějaký člověk s vaším telefonním číslem objednal, co potřeboval, a vaše číslo zůstane u Twista vedené v souvislosti s touto objednávkou. Na telefon vám proto potom budou chodit údaje o platbě a pokud nikdo objednávku nezaplatí, tak i opakované výzvy k úhradě. A to si můžete být jistí, že ji nezaplatí. Když si potom sami budete chtít objednat přes Twisto zboží, bude pro Twisto vaše telefonní číslo nedůvěryhodné.

Obranu před tímto podvodem obsahuje text každé verifikační smsky, stačí se jím řídit. V každé zprávě Twisto upozorňuje, abyste ověřovací kód nesdělovali nikomu jinému. Pokud se někdo opravdu splete a zadá špatné číslo, může si nechat ověřovací zprávu klidně poslat znovu. Nijak ho to nezdrží.

Díky za všechny údaje!

Zkusili jste si někdy projít e-mail, co v něm máte za cenné údaje? Možná jste si někdy zařizovali pomocí e-mailu cestovní pojištění, povinné ručení, posílali údaje své účetní nebo se přihlašovali na nějaký kurz. A k tomu jste posílali své rodné číslo, nebo číslo občanského průkazu, telefonní číslo, případně rovnou okopírovanou občanku. V odeslané poště vám pak tyhle informace zůstaly.

Když se vám do e-mailu podívá někdo nepovolaný, může tam lehce najít všechno, co potřebuje k tomu, aby si s vašimi údaji zařídil, případně nakoupil, co chce. Poměrně spolehlivou ochranou je dvoufaktorové ověření. Zapněte si ho u každého svého e-mailu. Možná vám bude tahle dvojitá ochrana někdy nepříjemná, ale určitě míň, než vybraný účet nebo dluh u firem, které ani neznáte.