Pořád přibývají. Nabídky a příležitosti, jak se (za)bavit doma. A my je pro tebe poctivě zapisujeme. Dneska se dozvíš, na co se koukat, kde se (do)učit a u koho hledat pomoc, když půjde do tuhého.


Filmy za hubičku

Do kina sice nemůžeme, koukat na kvalitní filmy ale ano. A jestli máš nabídku na HBOGO a Netflixu už okoukanou, věz, že platforem, kde se dají sledovat filmy, je mnohem víc. Podívej se třeba na Dafilms. Vedle dokumentů tam najdeš i české filmy nominované na Českého lva. Takže jestli jsi nestihl/a Nabarvené ptáče nebo Vlastníky, teď můžeš.
Zkus taky na stránky Aerovod. Provozují je přímo kina z Prahy a Hradce Králové. Předplatné stojí 150 Kč měsíčně nebo si můžeš koupit každý film zvlášť. Výběr je fakt prémiový a ty budeš mít dobrý pocit, že takhle podporuješ sympatická kina, kterým koronavirus přivodil prázdné sály.

Filmy zdarma

Jestli se ti nechce platit nic, otevři si Youtube a najdi kanál Česká filmová klasika. Národní filmový archiv tam zpřístupnil české filmové veterány a ty můžeš zavzpomínat na skvělé české filmaře a herce. Doporučujeme třeba Kalamitu nebo Happy end.

Galerie z celého světa v počítači

Google zprovoznil svůj Art Project, díky kterému se můžeš podívat do světových galerií a prozkoumat díla do nejmenšího detailu. Stejně podrobně tam taky můžeš nastudovat skici a malby ilustrátora Harryho Pottera. Například. Prostě najdeš tam hodně zábavy.

Uč se jazyky

Koronavirová pandemie někomu nadělila mnohem víc času na sebe. Nejlepší příležitost, jak se zdokonalit třeba v jazycích. Povídat si s lektorem jde i přes monitor a některé služby se na ně přímo specializují. Třeba Blabu. Jestli si chceš zdokonalit slovní zásobu, zkus LingQ. O tom, jak se učit jazyky online, si přečteš tady.

Potřebuješ radu?

Zažíváme mimořádnou situaci a je třeba si uvědomit, že náročné je samotné vybočení z normálu. Když k tomu přičteme práci či dokonce výuku z domu, nepřetržitý kontakt s blízkými či na druhou stranu dlouhé odloučení od lidí, je jasné, že ne každý nouzový stav ustojí s klidem. Proto vznikly stránky Dělám, co můžu, kde lze kontaktovat psychology a psycholožky a objednat si online terapii. Jestli se říká, že zdraví máme jen jedno, nezapomeň, že to platí i pro to psychické.