Apríl 2020 mnozí prožívali jako špatný vtip. Konec března totiž mohl být pro další vlnu živnostníků datem, kdy přišli o klienty. A taky zasedala vláda, která změnila strategii, jak lidem na volné noze vynahradit současnou krizi. Sepsali jsme pro vás, co už je jasné, a máme tipy, jak postupovat.

Pardon pro zálohy na pojistném – pozor platí jen pro minimální částky

Všichni samostatně výdělečně činní (OSVČ) si nemusí dělat starosti s platbou záloh na sociálním a zdravotním pojištění. V termínu od března do srpna letošního roku jsou jim odpuštěny a stát je bude počítat za zaplacené. Jde ale jen o minimální zálohy (u sociální pojištění v součtu 15 264 Kč, u zdravotního 14 112 Kč). Pokud máš platit víc, sniž si současné zálohy o ty minimální. Pokud se rozhodneš neplatit vůbec, počítej s větším doplatkem příští rok.

Odložení daňového přiznání a přehledu záloh na zdravotním a sociálním pojištění

Březnové nervy s odevzdáním daňové přiznání odpadly (a nahradily je nervy jiné, víme) a přesouvají se až na léto. Daňové přiznání je třeba odevzdat (společně s doplatkem daně) nejpozději do 1. července a až do 3. srpna se odsunulo kolečko se zdravotním a sociálním pojištěním.

Doma s dětmi? Nárok na 424 Kč za den.

Od prvního dubna si může o tuto částku požádat každý, kdo podniká jako OSVČ, ale nemůže pracovat kvůli tomu, že se musí starat o děti. Platí to pro rodiče dětí do 13 let, ale i pro pečovatele handicapovaných mladých lidí do 26 let nebo jinak nesamostatných osob, kterým vládní nařízení zavřely sociální ústavy. O dávku lze požádat vždy za uplynulý měsíc prostřednictvím formuláře, který najdeš tady. Stačí ho odeslat mailem na Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Není práce? Nárok na 25 000 Kč.

Stálo to hodně projednávání a konečně je to venku. Stát dá každému na volné noze (nejde jen o lidi podnikající jako OSVČ, víc si přečteš tady) až 25 000 Kč jako kompenzaci ušlého výdělku v období od 12. března do 30. dubna. Za každý den je 500 Kč. Stačí vyplnit formulář, který najdeš tady a doručit ho do konce června na finanční úřad, kam běžně podáváš daňové přiznání.

Lze odškodnění kombinovat? Ano.

Podle zákona lze odškodnění kombinovat jak s ošetřovným, tak také s příspěvkem na mateřské dovolené a dalšími. Víc tady.

Jít na Úřad práce? Spočítej si to!

Lidé na volné noze chodí při výpadku příjmů na “pracák” většinou proto, že se jim hodí, aby za ně v době nouze platil zálohy na zdravotním a sociálním pojištění stát. Tahle povinnost teď ale až do srpna odpadla. “V tuhle chvíli je tedy možná moudřejší chvilku počkat na definitivní znění Zákona o kompenzačním bonusu a především si vše dobře propočítat,”  říká Helena Říhová z účetní firmy Nantere. Je ochotná  bezplatně poradit na mailu: info@nantere.com. Na kompenzaci 25 000 Kč totiž člověk zapsaný na Úřadu práce nedosáhne (podle současného návrhu). Podpora v nezaměstnanosti se vypočítává z vyměřovacího základu pro ČSSZ (najdeš ho v posledním odevzdaném přehledu buď za rok 2018, nebo 2019) a může být menší než ostatní odškodnění. A nezapomeň – na Úřad práce je třeba se přihlásit do 3. dne od přerušení živnosti, jinak nárok na podporu v nezaměstnanosti zaniká.

Zřiď si datovou schránku!

Za stávající situace je lepší než po úřadech chodit komunikovat s nimi prostřednictvím datové schránky. Požádat o ni lze na jakékoli poště s Czech Pointem s občankou v ruce, nebo online s eObčankou s aktivovaným čipem.