Vztahový a sociální svět vůbec je vlastně skrumáž všelijak pružných bublin, do kterých se lidi dobrovolně i nedobrovolně seskupují. A ty outdoorové teď popukaly a osoby z nich se ukázněně rozprskly do těch menších indoorových – rodinných, partnerských a jiných safe-bublinek. Na dobu neurčit(eln)ou.

Moje safe-bublinka je teď velká zhruba padesát metrů čtverečních a obsahuje jednoho člověka (já) a jedno domestikované zvíře (můj kocour). A protože mám (bohudík) možnost pracovat z domova, mé osobní tipy, jak to dát bez mučivých záchvatů úzkosti, se dělí do sekcí Home office (bez lelkování) a Osobní volno (bez pracovních vsuvek).

HOME OFFICE

Rozvrh hodin

Jasně, nikdo mě (doufám) nesleduje, takže bych si pracovní dobu asi mohla trochu učesat a nějak to narafičit. Jenže. Objem práce je objem práce a deadliny platí i na dálku. Takže za mě funguje nejlíp ustálený vstávací čas nijak křečovitě neměnit a začínat a končit (!) pracovní den v tolik, v kolik je mi zvykem i v normálním kancl režimu.

Střídání zasedaček

Ve svém domácím close spacu mám všehovšudy tři pracovní zóny – ty během dne spontánně střídám. Za prvé je to kitchen-spot, kde většinou zahajuju. Za druhé fresh-spot (u otevřeného okna, z kterého aspoň částečně vidím ven). A za třetí sofa-spot, kde zasedám hlavně po polední pauze. Nijak zvlášť se nevážu a ze spotu do spotu volně přecházím podle nálady, denní doby, levelu náročnosti úkolu a lokální obsazenosti (kocour).

Pauzy

Tady jsem obezřetná. Přestávky na obědy a snacky rozhodně nepodceňuju. Mám jedno takové pravidlo, které pro udržení psychické bdělosti zásadně neporušuju. NIKDY NEVAŘÍM A HLAVNĚ TO PAK NEJÍM U PRÁCE. Čili i doma si regulérně jedu obědové pauzy (cca v délce jedné epizody/alba/podcastu).

Kontakt a údržba

V tomhle ohledu mi fakt svědčí pravidlo udržování online kontaktu s video doprovodem. Tzn., že jsem si po cca pěti letech zprovoznila webkameru a drtivou většinu pracovních hovorů mám podloženou reálnými tvářemi zbožňovaných kolegů. Přidaná hodnota je jasná. Aspoň minimální snaha o vizuální estetično všeho, co je v záběru. Včetně mého obličeje a outfitu (od prsou výš).

OSOBNÍ VOLNO

Jeden odstavec

Osobní volno beru striktně. Shrnu ho v jednom odstavci o obsahu jednoho stručného výčtu. Nepracuju dýl než standardní osmičku denně (až na urgentní výjimky) a mimo pracovní dobu se věnuju výhradně nepracovním věcem, sem tam se (*ve skafandru) vydám na dobrodružno-ozdravnou vycházku/výklus kolem baráku či někam do zeleně, do krámu chodím málo a s oblíbenou sousedkou (obě *ve skafandru), si dopřávám pravidelný kardio-strečink (dobře si zacvičit u přiměřeně špatného romantického filmu), udržuju pravidelný audio-video kontakt s rodinou a přáteli, snažím se držet v obraze skrz spolehlivé informační zdroje. A hlavně, nepopsatelně se těším na návrat do normálu a do všech svých milovaných outdoorových bublin.
Rada závěrem – těšte se taky.
*ve skafandru = v roušce