Prověřily to zkušenosti předků i mnohé vědecké výzkumy. Svátky jara jsou pro tělo i duši tím nejkrásnějším časem plným nové energie, naděje a radosti. Důvodů je hned několik.

Zázračné sluneční paprsky

Začíná to kvalitnějším spánkem, pokračuje lepší psychickou odolností, vyšší pracovní výkonností nebo třeba lepší schopností se učit. Vědecké výzkumy opakovaně dokazují, že více denního světla vnáší do našeho života spoustu pozitivních věcí. Třeba ve výzkumu prováděném v korejské nemocnici v roce 2012 vědci zjistili, že když mají pacienti více denního světla, jejich doba pobytu v nemocnici se zkrátí až o 41 %!

Škodlivost zimy naši předci zakoušeli na vlastní kůži a samozřejmě nešlo jen o tmu. A proto ji vyháněli, jak mohli. Na Smrtnou neděli (2 týdny před Velikonocemi) například upletli ze slámy figuru Moranu nebo také Smrtku a tu vhodili do řeky, aby se tak zbavili hrozby smrti, kterou zima představovala.

Nové oblečení je nutnost

U velikonočních svátků nehrozí horečnaté shánění dárků pro všechny příbuzné a kamarády. O Velikonocích můžete obdarovat sami sebe. Podle jedné z mladších tradic si musíte na Velikonoční pondělí obléct něco nového na sebe, aby vás nepokakal Velikonoční beránek. A to přece nechcete riskovat. Uniknout zlomyslnému beránkovi můžete snadno tím, že si vyberete něco na naší stránce plné jarních slev.

Jídlo, která má sílu

Svatý týden, který předchází Velikonočnímu pondělí, ukončuje 40 denní období půstu. To mělo připravit duši na smrt Ježíše Krista, ale také mělo zcela prakticky umožnit vystačit s posledními zásobami, které ve spíži po zimě zbyly. Nezáleží na tom, jestli jste svému tělu tento křesťanský zvyk dopřáli nebo ne, Velikonoce a především jaro bude znamenat ve vašem jídelníčku vítanou vzpruhu. Na stůl se totiž dostanou první čerstvé lístky z vlastní zahrady nebo z vlastního skleníku, případně od farmářů. Bude se servírovat nádivka s kopřivami nebo medvědím česnekem, první ředkvičky, ale také pečivo připomínající Ježíšovu smrt i nový život - velikonoční beránek.

Mladé rostliny dodávají tělu tolik potřebné vitamíny po zimě. Také proto v posledních letech získaly na popularitě klíčky. Rostlina, která je na začátku svého vývoje, má v sobě ohromné množství energie, která se klíčením násobí. Stačí naklíčit hrst řeřichy, ředkvičky nebo třeba fazole mungo a získáte tak levně ohromné množství přírodního zdroje vitamínů, antioxidantů, minerálů i proteinů.

Nový život na každém kroku

Žádnou tak velkou oslavu nového života během roku nezažijete. Rodiny nerozšiřují jen zvířata, ale podle statistik se nejvíc porodů odehrává na jaře (a pak v létě) i u lidí. Mimochodem ten, kdo se narodí na Velký Pátek a bude o Velikonocích pokřtěn, získá podle pověry mimořádné léčitelské schopnosti.

Takže vyjděte ven, nadechněte se, naplňte svůj jídelníček vitamíny a milujte se a množte se. Nejkrásnější svátky v roce vás touží naplnit novou životní energií, tak si ji užijte.