Na začátku je třeba si přiznat, že dobrodružnější povahy ušetří víc. Pokud se však neradi pouštíte do neznáma a dáváte přednost pohodlné posteli před stanem, i tak můžete díky našim tipům ušetřit na zahraniční dovolené tisíce korun. Opravdu nepřeháníme.

Už jste prozkoumali Bulharsko?

Výběr země, do které se vydáte, je pro vaši peněženku klíčový. Například podle Hoppa.com, světového srovnávače společností nabízejících odvoz z letiště, váš rozpočet zruinuje letní pobyt na Kajmanských ostrovech, ale i v Abu Dhabi nebo ve švýcarském Zurichu. Naopak levně vás vyjde dovolená v třetím nejnavštěvovanějším městě světa, turecké Antalyi. Podle cestovatelského webu Europe Backpackers si v Evropě vystačíte s malým rozpočtem v Bulharsku nebo Rumunsku.

Srovnávejte a zase srovnávejte

Nelitujte času a pořádně prozkoumejte, kde seženete nejlepší ubytování i nejlevnější let. Porovnejte nabídky různých serverů, ceny se mohou lišit o tisíce. Práci vám mohou ušetřit srovnávače ubytování i letů, ale neškodí se mrknout i přímo na stránky hotelu nebo letecké společnosti.

Pokud si budete zajišťovat ubytování přes rezervační portál Booking.com, nezapomeňte, že se vám část peněz může vrátit zpátky. Pomocí Twista můžete získat cashback až 4 %.

Projděte se, ušetříte

Zvažte, jestli nutně potřebujete vykročit z apartmánu rovnou na písčitou pláž, nebo vám nevadí ujít pár kroků. Jestli chcete z terasy koukat na moře, nebo se spokojíte i s pohledem do lesa. To všechno při ceně hraje roli. Nezapomeňte si také dopředu zjistit, jestli vás v ubytování nečekají nějaké dodatečné poplatky. Třeba za klimatizaci.

Vyměňte si chalupu, půjčte si gauč

Hotel není ani zdaleka jedinou volbou. Okusit můžete třeba ubytování v soukromí, které snadno najdete pomocí serveru Airbnb, nebo zvažte i dobrodružnější variantu - Couchsurfing. Díky couchsurfingu se ubytujete zdarma téměř kdekoliv na světě u někoho, kdo má volný gauč a rád se o něj podělí. Takto zaručeně poznáte dané místo líp než turisté bydlící na hotelu, ale hodí se mít připravený plán B, kdyby si to váš ubytovatel rozmyslel.

Pokud máte svoji chalupu, zkuste ji v létě s někým vyměnit. Serverů nabízejících výměnu domovů už existuje nespočet. Jeden z největších je Love Home Swap, kde si můžete vybrat z ubytování ve více než 160 státech, členství se však platí.

Plaťte v zahraničí výhodně

Při platbách v cizí měně snadno přestanete vnímat, kolik co ve skutečnosti stojí. Stanovte si proto před dovolenou realistický denní rozpočet rovnou v cizí měně a toho se držte. Abyste se vyhnuli nevýhodnému vyměňování peněz, plaťte pomocí Twisto karty. V tarifu Premium máte výhodný kurz, díky kterému z každé zahraniční platby ušetříte až 3 %. A to bez poplatků!

Získejte pojištění zdarma

Cestovní pojištění patří mezi nezbytné výdaje i ve chvíli, kdy cestujete po Evropské unii. Bez cestovního pojištění by vás sice měli v rámci EU bezplatně ošetřit, ale jen ve zdravotnických zařízeních, která jsou financovaná z veřejných zdrojů. Proto si ho před cestou zajistěte, ať se případně můžete o pomoc přihlásit kamkoli.

S Twistem tenhle výdaj, který za 14 denní dovolenou přesáhne zcela určitě 1 000 Kč, řešit nemusíte. K Twistu Premium totiž získáte cestovní pojištění zdarma pro vás a 5 dalších členů vaší rodiny, které platí kdekoliv na světě.

Dopřejte si all inclusive

Jídlo bývá jedna z největších položek na dovolenkovém rozpočtu. Vyplatí se proto zvolit zájezd či ubytování all inclusive, s polopenzí nebo alespoň se snídaní. Na první pohled vás sice může vyděsit výrazně vyšší cena, ale v celkovém součtu vás to vyjde mnohem levněji. Pokud vaše ubytování stravování nenabízí, zkuste vypozorovat, kam se chodí stravovat místní. Vyhnete se tak předraženým místům pro turisty.

A malá vychytávka na závěr: Pokud chcete mít své letní výdaje pod dohledem, plaťte Twistem. Všechny platby tak budete mít přehledně srovnané v jedné appce a velké nákupy budete moct platit postupně. Užijte si v létě každý den.