Uvolnění se týká především volného pohybu osob, cestování, ale taky škol, sportovišť, divadel a obchodů. Vypadá to, že se do normálního života budeme vrátit dřív, než jsme původně čekali.

Cestování – nová pravidla

To udělalo radost nám všem. Už není omezen volný pohyb lidí. Je možné se scházet až v deseti lidech. Podobně je taky možné cestovat do zahraničí, klidně i na dovolenou. Jen při příjezdu zpět do České republiky musíš počítat buď se 14denní karanténou, nebo prokázáním se negativním testem na COVID-19. Tahle změna platí od pondělí 27. dubna.

Co bude otevřeno od 27. dubna?

Schází ti dát si pořádně do těla? Od tohoto data už budeme moci zase do posilovny nebo fitness centra. Jen ještě chvilku zapomeň na tamní sprchy a šatny. Stejně tak se otevírají větší obchody (ale ne ty největší) s plochou do 2 500 metrů čtverečních. Podobně zas můžeš zasednout za pedály, pokud si zrovna děláš řidičák, protože otevírají i autoškoly. Od pondělí si taky můžeš zajít do knihovny, zoologické nebo botanické zahrady. A taky na mši, pokud tam bude méně než 15 lidí. Připrav se ale na to, že všude bude dezinfekce, kterou je dobré použít. A samozřejmě, roušky s sebou.

Co bude otevřeno od 11. května?

Už by měly být otevřeny největší obchody. Restaurace a kavárny zprovozní letní zahrádky, takže se některé naše online party budou moci provozovat i offline. Vedle psů se budou moct konečně nechat ostříhat i lidé, kteří si budou moct dopřát kosmetiku, masáž nebo manikúru. Už ses objednal/a? A konečně si budeme moct dopřát i kus reálného umění, měly by otevřít taky muzea nebo galerie.

Co bude otevřeno od 25. května?

Na to se asi všichni těší nejvíc. Dát si s kamarády sraz u limonády, piva nebo u dobrého oběda/večeře. Tohle pondělí by měly znovu otevřít i vnitřní prostory restaurací, hospod nebo kaváren. Otevřou se i hotely, kempy a další ubytovací zařízení, takže plánované dovolené po Česku můžou začít. Dokonce si budeš moct zajít i do divadla, na zámek nebo hrad. Na stránkách české vlády se píše, že “za přesně definovaných podmínek”. Odhadujeme, že si na ně budeme muset ještě počkat. Podobně nejasné je ještě konání kulturních, společenských a sportovních akcí, nicméně i ty by měly být od tohoto data znovu povoleny.

A co školy?

V pondělí 11. května vyrazí  zpátky do lavic ti, které letos čekají absolventské zkoušky a maturity. Dva týdny nato budou moct do školy přijít žáci prvního stupně základních škol. A až v červnu budou moct osobně konzultovat ostatní studenti a žáci. Vysokoškoláci můžou chodit do škol už od konce dubna, ale vždy jen v počtu do 5 lidí. Můžou ale pouze konzultovat či si vypůjčit něco z knihovny.

Situace je dynamická – tohle sousloví po posledních pár týdnech skutečně skoro zlidovělo. Jsme sami zvědaví, jak všechno nakonec dopadne. Protože to teď neví opravdu nikdo. Nebo?