“Mají zabalené kufry, ale čekají. Být doma ve městě je zatím bezpečnější než někde na dálnici,” popisuje současnou situaci náš kolega z Twista Danila Kulakov, jehož manželka má na Ukrajině rodinu. Hned první válečný den vybuchlo u jejich města letiště. Danila prožívá celou situaci o to intenzivněji, protože pochází z Ruska. “Je to šílenství a velká ostuda. Neznám lidi z Ruska, kteří by to podporovali.” Z rozhovoru s ním je cítit to, co teď zažíváme všichni, rozčílení, strach, bezmoc.

A právě bezmoci jsme se rozhodli v Twistu čelit. Chceme a můžeme lidem na Ukrajině pomoci. Každý z nás. I když třeba jen trochu. Tohle není čas, když si můžeme říct, že malá pomoc nic nezmůže. Každý projev účasti se teď počítá, každá koruna, kterou na Ukrajinu pošleme, každá modlitba. Tady je pár tipů, jak se může každý zapojit.

Podpořte svým slovem

Pokud máte ve svém okolí někoho, kdo má na Ukrajině rodinu, řekněte mu, že s ním cítíte. Ať už je to kamarád, příbuzný, kolega v práci nebo prodavačka ve vašem obchodě. Je důležité nebýt lhostejný a poslechnout si konkrétní příběhy, protože ty se ve skutečnosti skrývají za slovy “útok”, “zbraně”, “válečný konflikt”. Opravdové lidské utrpení. A slova účasti mohou pomoci alespoň trochu zmírnit bolest.

Náš Twisto kolega z grafického týmu má na Ukrajině babičku, dědu i tetu. “Jsme v kontaktu, i když máme strach, že se jim může přerušit signál,” říká Oleksandr Vaškeba. Jsou připraveni na nejhorší, že nebude plyn a elektřina. Naštěstí žijí na vesnici a jsou v celku soběstační, alespoň nás tím utěšují.” I on cítí bezmoc, a tak pomáhá tím, co umí. Logo Twista předělal do národních barev Ukrajiny.

Pošlete peníze, můžete s Twistem!

Možností, jak podpořit Ukrajinu finančně, existuje celá řada. K této pomoci však vždy raději využijte prověřené organizace. Peníze vybírá například nezisková organizace Člověk v tísni, Charita České republiky nebo Český červený kříž. Twisto se rozhodlo podpořit organizaci Post Bellum, Paměť národa, která vybrané prostředky poskytne v první řadě ukrajinské neziskové organizaci Повернись живим / Come Back Alive. Ta se dlouhodobě zabývá distribucí ochranných pomůcek a zdravotnického zabezpečení obráncům Ukrajiny. Peníze budou využity také k humanitární pomoci lidem postiženým invazí ruské armády.

Do této sbírky se můžete zapojit společně s námi. Připravili jsme jednoduchý způsob, jak peníze darovat přímo v Twisto účtu. Stačí kliknout sem a věnovat jakoukoli částku. Svůj dar pak najdete ve Twisto účtu jako platbu Nadace Via.

Peníze můžete poslat na Ukrajinu také přímo. Třeba Ukrajinská národní banka se rozhodla otevřít účet na podporu ozbrojených sil Ukrajiny.

Ubytujte uprchlíky

Máte byt navíc? Nebo třeba jen samostatný pokoj? Nabídněte ubytování těm, kteří se rozhodli před válkou utéct. Správa uprchlických zařízení Ministerstva vnitra zřídila mail (ubytovaniukrajina@suz.cz), kam můžete pomoc směřovat. Hledají ideálně ubytování hromadného typu spojené s možností se najíst.

Staňte se dobrovolníky

Během posledního únorového víkendu se spojily české nevládní organizace pečující o imigranty a vznikla unikátní stránka, na níž můžete nabízet svoji pomoc. Může jít o dopravu, psychologickou nebo právní pomoc či doučování. Stačí zaškrtnout kategorii a nechat na sebe kontakt.

Modlete se

Hrozba války na Ukrajině mi působí velkou bolest v srdci,” prohlásil papež František jen den před tím, než Putin vtrhl na Ukrajinu. Teď vyzývá všechny věřící, aby bojovali za mír tak, jak je to naučil Ježíš: “Na nesmyslné, ďábelské násilí se reaguje Božími zbraněmi – modlitbou a postem. Vyzývám všechny, aby z příští středy 2. března, Popeleční středy, učinili Den postu za mír.” Popeleční středu křesťané vždycky zasvěcují přísnému postu, teď bude jeho účel přesně daný - za mír. Takže se modlete, i kdybyste to mnoho let nedělali. Teď je ten pravý čas.