Odepněte lyže, odhoďte snowboardy a jdeme na to! Après-ski začíná! Dodat tělu energii silným nápojem je v zimních střediscích v podstatě povinnost. Tohle jsou drinky, které si vás letos na horách nepochybně najdou. A dva jsou dokonce i pro děti 😉.

Aperol Spritz

Neuvěřitelné, jak to tenhle italský drink dokázal. Je symbolem léta a zároveň se stal i neodmyslitelnou součástí zasněžených sjezdovek. Hořký ledový mix se zrodil už v 50. letech 20. století, jeho hlavní oranžová součást - aperol - je však ještě starší. Tajemnou recepturu, která obsahuje hořké i sladké pomeranče a také rebarboru, namíchali dva italští bratři Luigi a Silvio Barbieri už v roce 1919. Svůj drink nazvali podle francouzského výrazu pro aperitiv “Apéro”.

Recept: 40 ml Aperolu, 60 ml Prosecca, 20 ml sody, hodně ledu a plátek pomeranče.

Jagertee, Jagatee

V překladu “čaj lovců”, kterým se můžete zahřát hlavně v alpských střediscích, je v podstatě náš grog. Stačí uvařit silný černý čaj a loupnout do něj ještě silnější rum. Takhle prý vypadá originál. Ale rakouští myslivci a lesní dělníci si do něj už v 19. století přimíchávali kde co - ovocnou pálenku, víno, voňavé koření. A stejně to teď dělá i obsluha horských barů.

Recept: 1/4 l černého čaje, 1/4 l vína, 4 cl rumu (čím silnější, tím víc Jager), 2 polévkové lžíce cukru, půl tyčky skořice, 2 hřebíčky. Svařte dohromady.

Bombardino

"Accidenti! È una bomba!" “Sakra! To je bomba!” vykřikl prý lyžař, který jako první ochutnal v horské chatě v Lombardii drink, kde se mísila horkost whiskey spolu s mlékem a zabaglione (něco jako puding). Tahle teplá bomba s kopcem šlehačky navrchu vám rozproudí krev zvláště v italských střediscích. Podávají ji tu na spousty různých způsobů. Namíchanou třeba s espressem (calimero) nebo s rumem (pirata).

Recept: 10 ml vaječného likéru, 40 ml brandy, 40 ml mléka. Za stálého míchání svařte dohromady, ale nepřekročte 80 °C! Ozdobte šlehačkou.

Schnapps

Silná pálenka schovávající se pod názvem “schnapps” je určena každému, kdo není zvědavý na na nějaké to sladké babské cucáníčko. Rakouské après-ski se bez ní neobejde. Lyžařům, kteří nejsou až takoví tvrďáci, ji rádi přinesou s kouskem hrušky z kompotu.

Recept: Natrhejte libovolné ovoce a destilujte a destilujte…

Jäger bomb

Jägermeister už není pro lovce, ale pro “Meistery”. Minulý rok změnila marketingová angentura tomuto bylinnému likéru zažitý slogan “nepřestávej lovit” na heslo “každou noc Meisterštyk” a to se na večerní après-ski celkem hodí. I když mezi oblíbené drinky pod sjezdovkou patří Jägermeister už pěkných pár let. Navíc, když se smíchá likér s energetickým drinkem (nejčastěji Red Bullem), vznikne Jäger bomb, díky které budou horské bary plné Meisterů.

Recept: Půl plechovky Red Bullu nalít do skleničky, 50 ml Jägermeistera nalít do panáka, celého panáka hodit do sklenky s Red Bullem 💣

Spezi

Absenci alkoholu tenhle drink vynahrazuje cukrem. Mix koly a pomerančové limonády je v podstatě jen samý cukr. Tento nápoj si s vám sice můžou dát i děti, ale dejte jim to jen ve chvíli, pokud je potřebujete napumpovat energií. Ačkoliv je Spezi registrovanou obchodní značkou, v Německu vám ho namíchají kdekoliv, pokud budou mít dvě základní ingredience.

Recept: Kola, pomerančová limonáda. Půl na půl. Promíchat, netřepat!

Skiwasser

Sladce růžové nealkoholické pitíčko začali jako první nalévat v tyrolských zimních střediscích. Tenhle mix malinového sirupu, čerstvé citronové šťávy a vody sice není nic objevného (prostě malinová šťáva od babičky), ale skvěle osvěží a zažene žízeň. A pokud by vás nudil, můžete si do něj vždycky přimíchat nějaký ten likér a udělat z něj zajímavý koktejl.

Recept: 75 ml malinového sirupu, 400 ml vody (perlivé nebo neprelivé, to je fuk), šťáva z 1 citronu.