Před 2 měsíci se nám všem obrátil život vzhůru nohama. Hned první den začala mnohým firmám naskakovat ztráta. Přečti si, co nás doteď pandemie stála.

300 miliard korun

Česká republika bude mít letos nejvyšší schodek ve své novodobé historii. Původně měl být 40 miliard, teď se ale počítá s částkou o 260 miliard vyšší. Vláda navýšení vysvětluje právě výdaji na pokrytí následků koronavirové epidemie. Například na takzvanou Pětadvacítku, to je kompenzace ušlé mzdy pro živnostníky, vláda zřejmě vydá až 17,5 miliard korun.

29 000 nezaměstnaných

Aktuální číslo je z dubna. Od března přibylo na Úřadu práce 29 000 lidí, dohromady jich je 254 000. Nezaměstnanost je na úrovni 3,4 %, což je nejvíce od března roku 2018.

15 838 podnikatelů skončilo

Tolik lidí úřadům od počátku nouzového stavu nahlásilo, že končí se svojí živností. Je to o čtvrtinu víc než loni ve stejné době a o polovinu víc než předloni.

O 22,2 % méně turistů

To jsou údaje zatím jen za první čtvrtletí letošního roku. Je jisté, že údaje za další měsíce budou ještě horší. Jen do Prahy ročně jezdilo 8 milionů turistů. Současné vylidněné ulice ale svědčí o tom, že letos jich bude o pár milionů míň.

minus 10 %

Tak se propadla průmyslová výroba v Česku. Jde o nejhorší čísla od roku 2009.

10 miliard korun

Festivaly a velké koncerty se v dohledné době konat nebudou. Pořadatelé tvrdí, že je to bude stát ztrátu 10 miliard korun, což je polovina obvyklých zisků. O práci v hudebním průmyslu podle hudebníků přišlo až 130 tisíc lidí. Po státu chtějí odškodnění 4,5 miliardy korun.

1,467 bilionu euro

Takovou podporu deklarovala Evropská unie. Jde o 540 miliard eur na podporu členských států, kterou ještě musí schválit Evropský parlament. 750 miliard euro poskytne Evropská centrální banka. Už teď bylo uvolněno 37 miliard euro, z toho na Českou republiku připadlo 30 miliard korun.