Praha bez turistů. Ještě před pár měsíci to bylo sci-fi, dnes je to jedinečný zážitek. Úbytek milionů turistů, kteří ročně Prahou projeli, nabídl skvělé zážitky i výhody. Snížily se ceny a město chystá pro výletníky další slevy. Máme tipy, kde to využít.

Praha pro všechny

Staroměstská radnice, Královská cesta, Vyšehrad. Bohužel, Pražský hrad v základním výčtu must see památek chybí, je totiž kvůli pandemii stále uzavřený. Nicméně představ si dát si jídlo nebo drink naproti orloji a za rozumnou českou cenu. Hlásíme, že pivo je teď na Staroměstském náměstí za 49 korun a opečovávají si tu každého zákazníka.

Praha s výhledem

Kdo má rád pivo a rád se kochá, nesmí vynechat zahrádku v Letenských sadech. Sice je tam už zase narváno, nicméně tenhle pohled i atmosféra stojí za to. Jestli se ještě na davy necítíš, zkus park Parukářka. Je mezi Vítkovem a Žižkovem a je to tu o poznání míň fancy – rozuměj méně lidí, hodně místních a žádné trendy burgery.

Praha pro děti

Jestli máš  Zoo nebo nebo zrcadlové bludiště na Pětříně okoukané, zkus nedaleký Nový svět. Vypadá to tam jako v pohádce (a bydlel tu tajuplný astronom Tycho de Brahe). Pokud jde o legendy, nesmíš zapomenout na Golema, pohádku o muži z hlíny mají děti rády a navíc jí pak můžete doma završit nesmrtelnými filmy o císaři Rudolfovi s Janem Werichem v hlavní roli. A jestli se chcete hlavně provětrat, doporučujeme park Guttovka. Je hned u stanice metra Strašnická a má tu výhodu, že jsou tu různé atrakce s vodou (oblečení na převlečení třeba) i lanové centrum pro nejmenší. Dobrodružství zaručeno.

Praha pro romantiky

Kdo by to byl řekl, ale Praha je plná unikátních přírodních památek. Je tu dokonce 16 přírodních rezervací a 11 přírodních parků, které zaujímají zhruba 20 % rozlohy města. Mezi ty nejznámější patří Stromovka, ale popravdě, tam to například o víkendech vypadá jako na Václaváku před koronou. Vřele proto doporučujeme Divokou Šárku, Prokopské údolí nebo vrch Děvín na Praze 5.

Praha pro zvědavce

Muzea a galerie mají opět otevřeno a například většina výstavních síní Národního muzea má až do 15. června 50% slevu na vstupné. Některé budovy jsou přitom taky na úžasných (a někdy zapadlých) místech. Například v Náprstkově muzeu na Starém Městě je k vidění výstava o starověkém Egyptě. V památníku na Vítkově je zase výstava ke 100 letům ženského volebního práva a kdo ještě neviděl opravenou budovu Národního muzea na Václaváku, má jedinečnou příležitost – nebudou fronty.

všechna fota: Prague City Tourism

Praha výhodně

Každým dnem by měl pražský magistrát spustit program pro podporu turismu s názvem Buď v Praze jako doma. Díky němu dostane každý turista přespávající v některém z pražských hotelů voucher na slevu na některé památky nebo atrakce. Kdo by chtěl poznat Prahu ještě trochu víc, může oslovit některého ze zkušených průvodců nebo využít ty netradiční – třeba bezdomovce z projektu Pragulic.