Dark Mode je název režimu, do kterého si lze nastavit mobil, ale i počítač. Jednoduše ti ztmavnou. Prý šetří baterii, oči a je obecně miláčkem uživatelů. Opravdu je ale tak šetrný?

Žádná novinka, ale návrat ke kořenům

Možná se budeš divit, ale Dark Mode, neboli tmavý režim je starý jako stolní počítače. Na prvních monitorech totiž černá barva sloužila jako podklad. Bylo to dáno především tehdy dostupnou technikou. Nicméně pamětníci těchto dob se museli před pár lety hodně divit, když někdo Dark Mode představoval jako novinku. Když pak vývoj pokročil o něco dál, shodli se výrobci, že základní barvou bude bílá. A to proto, že počítač čím dál víc nahrazoval administrativní práci, která se do té doby odehrávala hlavně na papírech. Na bílých papírech.

Co na to oči?

Začneme malým opáčkem z anatomie – naše oči fungují jako čočka ve foťáku. Když je něco napsáno na bílém pozadí, naše zornice se zúží a vidíme věci ostřeji a detailněji. V opačném případě se nám zornice rozšíří a objekty před očima se rozostří. Bílý text na černém pozadí pak vystoupí, protože se světlo vyzařované písmeny od sebe odráží. Naše oči tak při čtení textu na bílém a tmavém pozadí používají jiné mechanismy. A každému vyhovuje jiný. Na druhou stranu se ukázalo, že spíš než individuální nastavení, rozhoduje v preferenci světlého a tmavého pozadí druh práce, kterou na monitorech provádíme. Několik testů prokázalo, že pro práci jako je korektura nebo učení textu, je výhodnější bílé pozadí. Naopak grafy a struktura textu se lépe, respektive rychleji, čtou na černém pozadí.

Co na to baterie?

Přepnout se do tmavého režimu lze jedním tlačítkem. Na internetu se dá najít spousta testů, které dokazují, že skutečně šetří baterii. Všechny vychází podobně, tedy se závěrem, že telefon se světlým režimem je vybitý v momentě, kdy na tom s tmavým pozadím hlásí baterie ještě 30 %. V tmavém režimu je naštěstí většina appek (včetně té od Twista), takže ti tvůj šetřící režim nic nenabourá.

Je Dark Mode zdravější?

O tom, že telefonní displeje produkují modré světlo, které naše tělo vnímá jako signál pro bdění, byly napsány kilometry textů. U tmavého režimu, který si lze v telefonech nastavit i podle denní doby, se předpokládá, že bude o něco zdravější. To určitě ano, přesto skalní odpůrci modrého světla tvrdí, že ještě mnohem lepší je večer a ráno používat světlo červené, které je opozitní proti tomu modrému. To zní logicky, co myslíš?

Proč je tmavý režim tak populární?

Na tuhle otázku se těžko odpovídá jednoznačně. Určitě hrají roli výše zmíněné argumenty. A jsou tu ještě 2 navíc. Tmavá barva na displeji představuje personalizaci, kterou zvládne úplně každý jedním tlačítkem. A za druhé – Dark Mode je jednoduše trendy.