Podle průzkumů a novinových článků 9 z 10 Čechů letos stráví dovolenou v Česku. Jestli stále nevíš, kam vyrazit, máme rady a tipy.

Všechny kulturní krásy Čech

Česká republika má už 14 památek UNESCO. Tak schválně viděl/a jsi je všechny? Prahu nebo Český Krumlov nemusíme zmiňovat, zato doporučujeme podívat se do Krušnohoří nebo na Vysočinu. Tam jich v docela malém okruhu zvládneš dost – kostel sv. Jana Nepomuckého ve Žďáru nad Sázavou, středověké náměstí v Telči a židovské město v Třebíči. Jestli jsi taky slyšel/a, že Česko je přeplněné českými turisty, skoro bychom dali ruce do ohně za to, že Vysočiny si zatím tolik nevšímají.

Všechny přírodní krásy Čech

V České republice jsou 4 národní parky, které dohromady pokrývají 1,5 % území. Jde o oblasti s nejvyšší ochranou, což také znamená, že je tam nejvíc unikátní příroda, kterou v Česku máme. Vedle Šumavy a Krkonoš jsou národními parky také České Švýcarsko a Podyjí na jižní Moravě. Pokud máš strach, že právě v těch nej parcích potkáš hodně lidí, zkus tuzemské chráněné krajinné oblasti. I toto označení totiž značí, že se v nich nachází unikátní příroda. V Česku jich je 26 a pokrývají skoro 15 % rozlohy.

Kde spát?

Jestli se ti nechce do hotelů či penzionů, zkus kempy nebo tipy na stránce bezkempu.cz. Nám se líbí i cestování po církevních objektech, které najdeš na cirkevnituristika.cz. V tuzemsku se dá taky taky bydlet na zámku (a někde to není zas tak drahé).

Kam za levno?

Vzhledem k obrovskému úbytku zahraničních turistů vyhlásila spousta měst pro letošní prázdniny slevové kupony a vouchery. Jejich přehled najdeš třeba tady. My bychom vypíchli třeba severní Moravu nebo Zlínský kraj.

A přece jen za hranice?

Prázdno a volno hlásí i tradiční turistické destinace, kam Češi v létě obvykle jezdí. Chorvatsko je prý poloprázdné především na jihu, Paříž i Řím bez turistického ruchu vypadají úplně jinak, v Itálii jsou prý jen italští turisté. Doporučili bychom ti vyjet kamkoli (protože to letos musí být fakt zážitek), na druhou stranu je tu spousta ALE. Epidemiologická situace se mění den ze dne, ministerstvo zahraničí například vůbec nedoporučuje vyjíždět do zemí, která nejsou na evropském semaforu (ne)rozšíření viru, a tak se ti může stát, že dovolenou strávíš v hotelovém pokoji v karanténě nebo se do ní nedobrovolně dostaneš po příjezdu do Česka. Pokud vskutku vyrazíš za hranice (třeba jen na otočku), doporučujeme si přibalit Twisto kartu v tarifu Premium. Máš tak nejlepší směnný kurz a cestovní pojištění pro celou rodinu.