Příchuť alpských středisek i netradiční vyžití pro děti. Zimní areály jen pár kilometrů za hraniční čárou se opravdu snaží, aby české rodiny tu čáru překročily i s lyžemi a snowboardy. Jejich nabídka dokáže uchvátit. Minimálně při jednodenním výletu 😉.

Německo

Luxusní vybavenost, velké davy

Parametry velkého horského střediska zažijete ve skiareálu na nejvyšším vrcholu Šumavy kousek za Železnou rudou. Na 12 kilometrech sjezdovek si v Grosser Arber zalyžují jak zkušení lyžaři, tak začátečníci. Na široké přehledné svahy vás vyvezou 3 šestimístné lanovky, z nichž jedna se pyšní speciální bezpečnostní pojistkou pro děti. Rozjeli ji tu prý jako první na světě! Na dětské lyžaře tu myslí opravdu poctivě. Čeká tu na ně všechno myslitelné od jezdících pásů, přes dětský koutek na odpočinek, až po velkého plyšového maskota. A nechybí ani sáňkařská dráha a koryto pro snowbordisty. Luxusní vybavenost střediska v kombinaci s poměrně velkou jistotou slušné sněhové nadílky však znamená také značnou návštěvnost. Sami tu nebudete ani v chumelenici.

Cena 1-denní jízdenky: dospělí 42 €, děti 30 €, studenti a senioři 40 €, rodina (2 dospělí + 2 děti) 120 €.

Vše pro rodinu

Přehledné a široké sjezdovky v kombinaci s překrásnými výhledy (pokud tedy vyjede počasí, že…) uspokojí lyžařské vášně 8 kilometrů od Strážného na Šumavě. V Mitterdorfu sice nenabízí tak dlouhé sjezdy jako třeba v Grosser Arber, ale zato tu mají Dětský lyžařský cirkus, ve kterém se děti mohou zatočit na lyžařském kolotoči nebo se nechat vyvézt do kopečka na zastřešeném pojízdném koberci. 4 zastřešené jezdící koberečky tu měří dohromady 339 metrů, takže malí lyžaři budou nejspíš radši jezdit nahoru než dolů. Na větší návštěvníky tu čeká 6 kilometrů sjezdovek, na všechny pak snowtubing i sáňkařská dráha. A k tomu všemu sympatické rodinné slevy na jízdném.

Cena 1-denní jízdenky: dospělí 38 €, děti 19 €, senioři 36 Euro, rodina (2 dospělí + 2 děti) 104 €.

Unikátní lanovky

Pokud si na lyžích či snowboardu úplně nevěříte, vyražte do největšího lyžařského střediska ve východním Německu. Fichtelberg ležící v Krušných horách nedaleko hraničního přechodu Boží dar nabízí především sjezdovky pro začátečníky a mírně pokročilé, v největší délce 2,5 kilometru. Mezi deseti sjezdovkami ale narazíte i na 1 200 metrů dlouhý sjezd po černé. Největší zajímavostí tohoto střediska jsou lanovky. Meditační chvilku si tu můžete užít na jednomístné lanovce, což už se málokde vidí, a zážitkem je i jízda v jedné z nejstarších německých visutých lanovek - příští rok oslaví stovku! Gratulujeme, babi!

Cena 1-denní jízdenky: dospělí 39 €, děti 29 €, studenti 37 €, rodina (2 dospělí + 2 děti) 122 €.

Noční zážitek

S jednou lanovkou a dvěma vleky patří sice mezi menší střediska, přesto 6 kilometrů sjezdovek stojí za návštěvu. A to především v noci.  V Hohen Bogenu, za česko-bavorskou hranicí nedaleko Domažlic, totiž nešetřili na osvětlení a tak se za tmy můžete projet téměř po všech upravených svazích. A osvětlenou mají i nejdelší sáňkařskou dráhu v Bavorském lese. Na začátek se samozřejmě necháte vyvézt lanovkou a dolů frčíte 700 metrů dlouhou dráhou v kulisách zasněženého lesa.

Cena 1-denní jízdenky: dospělí 29 €, děti 23 €, senioři 25 €.

Rakousko

Adrenalinová jízda

Na pomezí tří zemí, jen kousek od Lipna, láká české milovníky zimních sportů areál s 21 kilometry sjezdovek. V moderním středisku Hochficht najdete sjezdovky všech úrovní, včetně náročné závodní trati FIS, na níž se jel Evropský pohár. Adrenalin si můžete do krve vehnat i na skicrossové trati ve funparku Blackhill. Srdce freestylerů a snowborďáků rozbuší kickery, boxy, raily, tuby a celá řada dalších speciálních překážek. Děti zažijí radostné vzrušení v Kids Parku, kde mohou trénovat první skluzy za doprovodu maskota Fichtla. A tajným tipem je také dětská skiroute, dobrodružná jízda kouzelným lesem.

Cena 1-denní jízdenky: dospělí 52 €, děti 26 €, studenti 42 €.

Pohoda, klid

Útulný areál Sternstein kousek za hraničním přechodem Studánky slibuje to, co velká moderní střediska nabídnout nemůžou - méně lidí na svahu. Ale také kratší sjezdy. 4 sjezdovky o celkové délce 5 kilometrů však na jednodenní zimní radovánky bohatě stačí. Na adrenalinové zážitky zapomeňte, černá sjezdovka chybí, ale mini-lyžaři tu můžou trénovat slalom mezi sympatickými figurkami na plácku naznaveném Elefuntasia. Při dostatku sněhu jim tu připraví i dráhu s vlnami. A vlastní oddělenou stoupací trasu tu udržují i pro skiapinisty.

Cena 1-denní jízdenky: dospělí 42 €, děti 26 €, studenti 39 €.