Střediska na polské a slovenské straně naší hranice mohou těm českým konkurovat hlavně množstvím sněhu. Díky tomu, že jejich sjezdovky leží obvykle na severní straně hory, vystačí si dlouho i s malou sněhovou nadílkou. Zpestřit si jimi české lyžování stojí určitě za to, zvlášť když nabízejí třeba nevšední zážitek v podobě jízdy na sněžné rolbě nebo mimořádnou produkci červených krvinek.

Polsko

Lázně pro červené krvinky

Na svazích polského střediska Zieleniec jen 100 metrů od Masarykovy chaty v Orlických horách můžete řádit ve sněhu téměř 150 dní v roce. Jeden z největších polských areálů láká milovníky zimních sportů nejen na 23 kilometrů rozmanitých sjezdovek, ale především na unikátní mikroklima, které se blíží alpskému a díky němuž lidský organismus produkuje více červených krvinek. To napomáhá rychlejší regeneraci celého organismu. 3 lanovky a 25 vleků tu uspořádali tak, abyste na lyžích či snowboardu mohli projet celé středisko. Velká část (22 sjezdovek) je navíc osvětlená, takže si tu užijete zábavu i za tmy.

Cena jízdenky na 7 hod.: dospělí 140 zł, děti a senioři 120 zł.

Zábava pro rodiny i pro páry

Z Třince stačí ujet 18 kilometrů a zastavíte u paty moderní expresní 4sedačkové lanovky, která vás vynese na vrchol menšího lyžařského areálu Czantoria na kraji Beskyd. Dolů vedou jen dvě sjezdovky, obě jsou ale na lyžování poměrně zajímavé. Červená měří 2 kilometry a má výhodu pohodlné dálniční šířky a umělého zasněžování, na modré si zase užijte víc zatáček a sjezd je ještě o 600 metrů delší. Rodinnou atmosféru malého areálu se tu snaží dokreslovat nejrůznějšími akcemi.

Cena 1-denní jízdenky: dospělí 190 zł, senioři (nad 70 let - 3 hodiny) 60 zł, rodina 2+2 (4 hodiny) 395 zł.

Je libo závodní nebo dětskou dráhu?

V lyžařském areálu Karpacz na polské straně Krkonoš si užijte hned po výlezu z auta. Mají tu totiž nejdelší dopravníkový pás (225 m) v celém Polsku. Ten vás pohodlně přesune z parkoviště k dolní stanici 4sedačkové lanovky Zbysek. Nastoupit by měli jen zdatní lyžaři. Z vrcholu hory Kopa totiž vedou jen černé trasy. Jednou stezkou se dostanete na Sněžku, 1 500 m dlouhou černou sjezdovkou se spustíte zpátky do polského údolí. Jinak je ale v areálu i dost vleků, lanovek a sjezdovek pro ty, kteří nepatří mezi zkušené závodníky, včetně pohyblivého pásu pro děti. Dohromady přes 5,5 kilometru kvalitního prostoru pro lyže i snowboard, na které v pondělí až čtvrtek dostanete slevu 10 złotych.

Cena 1-denní jízdenky o víkendu: dospělí 150 zł, děti 130 zł.

Jeďte jako Lollobrigida

10 tisíc lidí za hodinu prý zvládnou s přehledem přepravit všechny vleky a lanovky v lyžařském středisku Szrenica, které se nachází vzdušnou čarou jen 8 kilometrů od Harrachova. V areálu, kde můžete při sjezdu zažít obstojné výškové převýšení 600 metrů, si zalyžujete hlavně na červených sjezdovkách, z nichž jednu nejspíš naplánoval milovník italské herečky. Jmenuje se Lolobrygida. Při kvalitní sněhové nadílce je v provozu i závodní trať FIS.

Cena 1-denní jízdenky: dospělí 139 zł, děti 81 zł, senioři a studenti 113 zł.

Slovensko

Sněžný ráj s vlastní hymnou

Ski areál s 14 kilometry sjezdovek kousek od Jablunkova Slováci odvážně pojmenovali Snow Paradise. A nutno říct, že na Velké Rače se snaží, aby název nebyl pro smích. Rádi sem vyrážejí nejen domácí, ale i Češi a Poláci. 16 sjezdovek si tu mezi sebe dělí tři navzájem propojené lokality. Pro začátečníky je určená Dedovka, pro sportovnější typy Marguška a nejmodernější jízdu i s černou tratí slibují Lalíky. Děti tu v lyžařské školce pravidelně navštěvuje maskot Macko Račko a jeho kamarádka Marguška. Společně je učí taneční choreografii na hymnu Snowparadise.

Pokud vás lyžování omrzí, můžete se tu provětrat na nejdelší bobové dráze na Slovensku (1 300 m), na níž můžete letět rychlostí až 40 km/h. A jestli toho nebudete mít dost, tak na konci denního lyžování tu nabízejí ještě jeden arenalinový zážitek - projížďku na sněžné rolbě.

Cena 1-denní jízdenky: dospělí 34 €, děti 20 €, studenti 26 €, rodina (2 dospělí + 2 děti) 96 €.

Tip: Na e-shopu jsou skipasy levnější než přímo na místě.

Málo sjezdovek ale hodně sněhu

Přímo pod nejvyšším vrcholem Javorníků se můžete zakousnout do sjezdovek všech obtížností ve slovenském areálu Kasárne. Připravené tu jsou sice jen 3 tratě, díky nadmořské výšce a severním svahům je na nich však téměř po celou sezónu kvalitní lyžovačka.  Velikosti střediska naštěstí odpovídají i ceny skipasů a sympatickou drobností je bezplatné parkování.

Cena 1-denní jízdenky: dospělí 27 €, děti 19 €, studenti a senioři 23 €.

Pro velké i malé čerty

Čertovsky dobrou lyžovačku slibují i v areálu Čertov na slovensko-moravském pohraničí. A slib plní, pokud ovšem nejste moc nároční a srovnáváte třeba s 30 kilometrů vzdáleným areálem Kasárne. 5 vleků s celkovou délkou tratí 5, 4 kilometry při jednodenní návštěvě neomrzí začátečníky ani zkušené borce. A pokud by se přece nudili, mohou si zpestřit den v bufetu Čertík.

Cena 1-denní jízdenky: dospělí 23 €, děti a senioři 20 €, rodina (2 dospělí + 2 děti) 80 €.