Pohodlí. To se v souvislosti s mobilními platbami uvádí nejčastěji. Nechat peněženku doma a vyrazit na nákupy jenom s mobilem, který bychom si tak jako tak vzali, je přece především pohodlné. Na první pohled. Na ten druhý mají tyhle platby ještě jednu důležitou přednost - jsou totiž o dost bezpečnější. A to hned na několika úrovních.

Když mobilní platby vstoupily na trh, mluvilo se o novém bezpečnostním standardu. A taky že představují podobnou revoluci jako vstup smartphonů mezi tlačítkové telefony. Platba mobilem totiž přinesla novou dimenzi bezpečnosti. A to díky záhadnému slovíčku token.

Bezpečnost? Může za ni token.

Je nový, je digitální a právě jen díky tokenu lze ultra bezpečné platby mobilem provést. A kde se mytický token vezme? Vznikne během nahrání platební karty do mobilu (nebo jiného zařízení), kdy se takzvaně “tokenizuje”. To znamená, že během přidání platební karty do aplikace Google nebo Apple Pay vznikne unikátní digitální obraz karty, kterému se říká právě token. Tímto digitálním otiskem poté mobil platí. Původní číslo karty se během placení vůbec nepoužívá, proto ho nikdo nemůže zneužít a k vašemu účtu s penězi se nedostane. Token je určený jen k placení. A tím bezpečnostní opatření nekončí.

Plaťte skenem oční duhovky

Každý telefon má svoje vlastní nastavení bezpečnosti, kterým lze používání Google nebo Apple Pay v mobilu ošetřit. Podle typu telefonu to může být PIN, gesto, heslo, otisk prstu nebo skenování oční duhovky či obličeje. Pokud se vám mobil ztratí nebo ho (nedej bože) někdo ukradne, nemusíte se bát, že s ním bude moct i nakupovat.

Ještě větší bezpečí? Twisto ho zařídí

Jestli si chcete být úplně jistí, není nic jednoduššího než platit kartou, na které neleží vaše peníze. Tak už budou vaše vlastní finance zabezpečeny třikrát. A jestli máte rádi technologické novinky, je dobré platby mobilem vyzkoušet třeba přes Twisto. Kromě toho, že má Google Pay, nabízí svým zákazníkům rovnou i virtuální karty. Ty slouží k platbám na internetu. Díky nim si lze udělat v nákupech jednoduchý pořádek - do obchodů vyrazit s Google Pay nebo Apple Pay, do e-shopu s virtuálkou. A navíc, Twisto všechny platby automaticky třídí do 20 kategorií, takže máte hezký přehled o tom, za co nejvíc utrácíte. Stačí na to jedna appka, kterou si pořídíte za pár minut. Ve srovnání s bankami je to skutečně zážitek 21. století.