“Je tam masa lidí, kteří jsou vyvrženi ze své vlasti do kulturáku v cizí zemi a stojí frontu i na to, aby si mohli zalít čínskou polívku horkou vodou, udělat si instantní kafe a vzít si jedno jablko pro dítě, až bude mít hlad,” popisuje svou zkušenost z Kongresového centra v Praze naše kolegyně Helena, která v Twistu pracuje na registracích. Jako dobrovolnice začala pomáhat hned od začátku války na Ukrajině a pomáhá dál, protože ví, že teď je potřeba každá volná ruka. A ještě dlouho bude potřeba.

Stačí umět vařit vodu

Helena se stala dobrovolnicí prostřednictvím Skautského institutu, i když do Skautu nikdy nechodila, a z jejich přístupu je nadšená: “Mají skvělou profesionální organizaci, člověk se může jednoduše zapojit a pak si vybírá ze zaslaných e-mailů s nabídkami dobrovolnických aktivit dle svých preferencí a časových možností. Rovnou se zapíše do tabulky, kde má kontakt na koordinátora své aktivity a má i info co/kdy/kde a s kým.” Ze začátku se zapojila do expedice nasbíraných zdravotnických pomůcek, spacáků či karimatek na odvoz nebo hlídala ukrajinské děti. Teď začala chodit do Kongresového centra, kde dělá všechno, co je potřeba. Doplňuje jídlo do bufetu, vaří horkou vodu, připravuje toasty.

Sedněte do auta, přijďte k vlaku

Pomáhat lidem z Ukrajiny je možné v podstatě od jejich překročení ukrajinské hranice až po chvíli, kdy najdou v Česku svůj nový domov. A samozřejmě i potom. Pokud se rozhodnete pomáhat s dopravou, přihlaste se spolkům, které takové cesty organizují. Vědí, kde je to nejvíc potřeba a kde se nebudete se svým autem plést. Už od roku 2015 funguje spolek Pomáháme lidem na útěku, který má nasbírané zkušenosti z předchozí uprchlické krize a ví, kam a s čím vás poslat.

Věnovat svůj čas můžete také přímo na nádraží. Potřebují zde lidi na nakládání humanitárních vlaků, na pomoc s organizací těch, kteří přijeli z Ukrajiny, nebo třeba na třídění darů.

Hledáme tlumočníka. Asi tak 100×!

Lidé, kteří mluví a rozumí rusky nebo ukrajinsky jsou teď nejžádanější. Nadšeně po nich sáhnou zřejmě úplně všude. Od úřadu až po mateřskou školu. Pokud se vám nechtějí obvolávat jednotlivé instituce, můžete se mrknout na webovou stránku neziskové organizace Vlna pomoci, která propojuje spolky a dobrovolníky na jednom místě. Najdete tu poptávku hlavně z Prahy, Karlových Varů nebo Ostravy. V Brně se tlumočníci můžou hlásit třeba na brněnském výstavišti.

Rozesmějte děti

Po dobrovolnících, kteří chtějí rozesmát ukrajinské děti během toho, kdy čekají s rodiči na vyřízení všech papírů, sáhnou rádi v každém asistenčním centrum. Třeba v krajském asistenčním centru na brněnském výstavišti mají dva velké dětské koutky, kde se o program starají lidé z hnutí Brontosaurus, skauti nebo třeba herci z Divadla Polárka. A přidat se můžete i vy. Pomoc s hlídáním dětí ocení ale třeba i v komunitním středisku v Liberci.

Kdo hledá, najde

Svoji nabídku můžete zadat také obecně přes web Pomáhej Ukrajině. Je to centrální místo, na kterém vám pomůžou najít místo, kde vás potřebují, přímo v lokalitě, kde žijete. Dobrovolníky organizuje i řada dalších institucí a organizací. Velkou poptávku po lidech s dobrým srdcem má Armáda spásy, formulář pro ty, kteří chtějí pomoci, zřídila třeba i Univerzita Hradec Králové a obrátit se také můžete na jednotlivé Charity. Lepší je oslovit přímo tu, kterou máte nejblíž, než tu, která je zastřešuje.

Možná budete nakonec opravdu jen vařit vodu, ale i to je potřeba. Podle odhadů do Česka před válkou uteklo už zhruba 270 000 žen, mužů a dětí a další budou určitě přibývat. Dobrovolnictví je cesta, jak jim nejen pomoci, ale také jak je pochopit. Alespoň pro naši kolegyni Helenu určitě:

“Člověk si uvědomí, jak malicherné má někdy starosti a nejde se ubránit i naštvanosti proti šiřitelům hoaxů a především lidí, kteří jsou schopni někomu závidět i tu blbou instantní polívku.”