Důvod, proč si lidé komplikují začátek roku předsevzetími, je zřejmý. Jasný počátek něčeho nového vlévá do žil novou energii, novou chuť se do něčeho pustit, označuje novou šanci napravit to, co jsme v uplynulém roce pokazili. Využijte tuto energii, může mít větší sílu, než si myslíte.

Dejte jiskru svému vztahu

Statisticky nejhorší období pro vztahy byl ještě donedávna právě začátek nového roku. Teď ho překonal koronavirus. Podle sociologického průzkumu Současná česká rodina v době před pandemií o rozchodu přemýšlelo zhruba 5-6 procent lidí. Teď je to čtvrtina. Pokud to ve vašem vztahu také lehce skřípe nebo už z něj vyvanulo počáteční nadšení, zkuste ho trochu oživit v ložnici. Asi těžko se vrátíte k bláznivému vzplanutí a neustálé touze vrhnout se na svůj protějšek jako na začátku, ale i spokojený klid vzájemných doteků je třeba občas zneklidnit. Překvapivě velkou vzpruhu dokáže zařídit nový parfém, mezi osvědčené pomocníky patří nové spodní prádlo. A zcela nové zážitky může přinést nákup erotických hraček. Nebojte se toho.

Vyházejte věci ze skříně

Je to ohromně úlevné. Předsevzetí, že si své věci konečně utřídíte, přináší pořádek i do vašeho vlastního života. Známé pravidlo „co jste rok neměli na sobě, hoďte do koše nebo dejte na charitu“ protentokrát trochu upravte. Koronavirus zmenšil možnosti společenského vyžití, takže ty společenské šaty, co rok visely nečinně na ramínku, by se ještě mohly hodit. Takže „co jste 3 roky neměli na sobě…“. Tahle čistka vám navíc ukáže, co vám případně ve skříni chybí. A ve slevách se to krásně doplňuje, zvlášť když máte přehled slev hezky na jednom místě.

Ježíškem celý rok

Vnášejte do života ostatních radost, i když nejsou Vánoce. Upřímně, nejlepší dárky jsou ty nečekané. Takže nevyhlížejte narozeniny, výročí, promoci nebo jinou událost, dejte svým přátelům nebo rodině dárek jen tak. Nemusí to být nic velkého, stačí třeba nějaká drobnost do domácnosti. Ale samozřejmě se můžete pustit i do něčeho většího. V povánočních slevách se taková překvapení připravují snadněji.

Hýbejte se i odpočívejte

Zřejmě máloco nám ukázaly uplynulé dva roky tak dobře, jako to, jak nesmírně důležité je mít skvělou zdravotní kondici. Starejte se o své tělo nejen tím, že vyrazíte ven na procházku nebo na lyže, ale také tím, že mu dopřejete náležitý odpočinek.

Udělejte si pořádek ve financích

K tomuto kroku je Nový rok také skvělým okamžikem. Máte za sebou velká vydání spojená s Vánocemi, spočítejte si, co vám zbylo, a udělejte si seznam zásadních výdajů, které vás letos čekají. Díky tomuto přehledu se na ně dokážete lépe připravit. Mimochodem v Twisto aplikaci se vám výdaje řadí do různých kategorií automaticky, takže moc dobře víte, které položky vám nejvíc zatěžují rozpočet.

Mějte se rádi

Usmívejte se na sebe ráno do zrcadla a každý večer se pochvalte za něco, co se vám ten den podařilo. I kdyby to mělo být jen včasné odevzdání dítěte do školky nebo zajetí s autem do myčky. Sebeláska stojí ve všech psychologických návodech na šťastný život na prvním místě. A nebojte se sami sobě občas vyznat lásku tím, že si třeba usnadníte práce v domácnosti nákupem nějakého šikovného pomocníka nebo že si uděláte radost novým kouskem oblečení či se necháte rozmazlit v nějakém salónu.

Ale pozor, nedělejte v rozmazlování moc unáhlená rozhodnutí. Koupit si dárek jen tak je sice hezké, ale nesmí to zruinovat váš rozpočet. To by vám radost ze sebeodměňování moc dlouho nevydržela. Nadávkujte si proto placení svého dárku postupně. Když ho zaplatíte po třetinách, každý měsíc jednu část, rodinný rozpočet to zvládne bez zakolísání. A také si dobře prohlížejte, co kupujete. U Twista můžete zkoumat třeba kvalitu kabátu, který vám přišel z e-shopu, klidně až 45 dní a zaplatit, až si budete jistí správnou volbou.

Když se alespoň pokusíte držet se těchto předsevzetí, věřte, že na rok 2022 budete rádi vzpomínat. A kdyby se v něm přece jen objevily nějaké potíže (a ony se objeví, stejně jako v každém roce), vzpomeňte si na výrok Alberta Einsteina, který dává naději: „Uprostřed každého problému se nachází příležitost.“