Naučit dítě lyžovat je jednodušší, než se zdá. Máme pro vás několik tipů, jak to udělat, aby to šlo hladce, a především aby si to všichni užili. Děti i rodiče.

Kdy? Až bude připravené tělo i hlava

Nadšení rodiče-lyžaři by svého potomka nejraději postavili na lyže ve chvíli, kdy se naučí chodit. Ale nespěchejte. I když se na svahu objevují dvou a půlleté děti, obvyklá rada zní: nejdříve po třetím roce věku. Ester Ledecká začala lyžovat ve 4 letech (v 5 letech přidala snowboard) a jak se zdá, nic jí neuteklo. Na zátěž během jízdy nejsou kolena, kyčle a kotníky malých lyžařů úplně připravené, proto neuděláte chybu, ani když dítě začne až v 5 letech. A připravené musí být nejen fyzicky, ale i psychicky. Musí samo chtít.

Velmi velmi pomalu

První den na horách může být sám o sobě ohromující. Proto nechtějte, aby váš syn nebo dcera hned sjeli kus sjezdovky. Lyže jim zkuste nasadit třeba jen na hodinu, projděte se v přeskáčích a také věnujte čas tomu, že budete společně pozorovat svah. Upozorněte je na to, jak se na sjezdovce chovat, kde můžou zastavit, jak mají objet jiného lyžaře a co dělat, když upadnou.

Vybavení

Na první lekce vyrazte bez hůlek. Bez těch dětských, vaše se vám budou hodit. Děti by hůlky jen mátly a překážely by jim. Lyže zvolte o 20 centimetrů kratší než je výška malého lyžaře. Než abyste vybírali lyže, které mu vydrží pár let, zajděte raději do půjčovny nebo vsaďte na bazarové. S příliš dlouhými lyžemi by se vaše ratolest na svahu trápila a ve snaze získat nad nimi moc, by se naučila špatnou techniku.

Skluz po skluzu

Začněte klidně na rovince, nebo jen velmi mírném kopečku, kde se děti naučí klouzat, ohýbat kolena a šlapat do stran, zatímco je budete držet za ruce. Připravte se na to, že to od vás bude vyžadovat velkou dávku trpělivosti. Nenuťte svého studenta dělat všechno najednou, ale procvičujte jednotlivé dovednosti postupně. Tady jsou ty nejzákladnější kroky:

Klouzání - Vyberte si velmi mírný svah, na kterém dítě pojede rovně dolů. Běžte vedle něj a pokud to bude potřebovat, přidržujte ho za ruce. Postupně přejděte k tomu, že ho chytnete do náruče jen na konci.

Zastavení - Ta nejdůležitější věc, která se mu/jí bude na svahu hodit, je kontrolované zastavení. Naučte je děti pomocí plužení. Když jim řeknete, ať lyže postaví do tvaru, který připomíná kousek pizzy, určitě se jim to zalíbí. Díky možnosti regulovat vlastní rychlost a schopnosti zastavit jim navíc vzroste sebevědomí a chuť postoupit v učení dál.

Zatáčení - Jakmile zvládnou klouzání v jednom směru a zastavení, zkuste přidat zatáčky. Začněte širokými a jemnými oblouky, na kterých jim vysvětlíte, jak přenášet váhu z lyže na lyži. Nechte je, ať následují vaši stopu a čím líp jim to půjde, tím menší obloučky dělejte.

Padání - Řada instruktorů začíná lyžařský kurz výukou padání. To je v první chvíli totiž mnohem důležitější než ovládnutí zatáček. Děti musí padat, aby se naučily, jak udržet rovnováhu. Naštěstí to nemají na zem daleko a neváží moc, takže přistání do sněhové peřiny bývá obvykle měkké. Nesnažte se je proto před každým pádem zachránit.

Užijte si legraci

Důležitější než správná technika je na svahu zábava. Radostné pocity jsou důvodem, proč jste ochotni trávit hodiny v těch nemotorných botách i vy sami. Ukažte proto svému žáčkovi, že na sněhu může zažít hlavně legraci. Pomozte si nejrůznějšími hrami. Tady je pár tipů:

Slalom - Postavte pomocí hůlek slalomovou dráhu a pokud děti milují soutěže, vyhlašte klidně velký lyžařský závod. Z hůlek jdou sestavit i branky. Podjet, narovnat, podjet, narovnat, tímto cvikem si skvěle osvojí rovnováhu.

Semafor - Zahrajte si na dopravní policii. Když ukážete pravou ruku v pěst, musí všichni zastavit, levou ruku s dlaní rozevřenou, můžou jet.

Letadlo - Buďte na svahu kreativní. Předstírejte, že jste letadlo, tím se výborně trénuje přenášení váhy. Ale můžete se proměnit i v superhrdiny nebo zvířata prchající před lovcem. V cokoliv, díky čemuž děti zapomenou, že se něco učí, a začnou se bavit.

Zima a hlad nepřítel lyžování

Pokud vaše dcerka bude přemýšlet nad tím, že ji zebou nožičky, můžete výuku rovnou odpískat. Vyberte proto na lyžování vhodné oblečení. Raději několik tenkých vrstev, ideálně termoprádlo, než jeden tlustý svetr. A nezapomeňte na pravidelné přestávky se svačinkami, které doplní energii.

V nejlepším přestat

Pokud se vám podařilo alespoň něco málo naučit, děti jsou nadšené a baví je to, dejte si pauzu. Na konci dne nezapomeňte počítat s tím, že dětem musí zbýt i energie na cestu zpátky do ubytování. Není nic horšího než začínat nový den se vzpomínkou, jak frustrující a náročné bylo lyžování den před tím. Pokud naopak v dětech zůstane pocit, že si to užily, s o to větším nadšením se pustí do další lekce.

Škola základ lyžování

Chcete dosáhnout těch nejlepších výsledků? Dejte dítě do lyžařské školy. Ve většině případů je to opravdu nejšťastnější volba, zvlášť pokud sami nejste výborní lyžaři a trpěliví učitelé. Instrukce od cizího člověka dítě obvykle přijme snáz, tolik se nevzteká a snaží se držet krok se skupinou, ve které se učí. Nemusíte ho tam dávat na celý den, stačí dopoledne, které využijete k vlastnímu lyžování, a odpoledne strávíte na horách spolu.