O svém sexuálním životě často mluvíme s menšími zábranami než o své finanční situaci. Přitom zvládnout finanční management je snadnější než dosáhnout orgasmu. Stačí se držet několika rad a s penězi budete zažívat slastné chvíle, o kterých možná nadšeně povyprávíte všem svým kamarádům.

Zjistěte, kolik to žere

Nejspíš máte přehled, kolik toho spolkne vaše stařičká škodovka nebo jak hladové je vaše sportovní žihadlo. A tak tušíte, jak dlouhý výlet si můžete dovolit, když odjíždíte s naplněnou nádrží od čerpací stanice. S vaším finančním rozpočtem by to mělo být stejné. Přehled o tom, kolik toho za měsíc sníte, vypijte, utratíte za cokoliv od nové rtěnky, pokuty za parkování, až třeba po lístky na utkání Bohemky, je prostě základ.

Pokud si myslíte, že to víte tak nějak přibližně, zkuste si jeden měsíc schovávat účtenky za všechno a na konci měsíce si je projít a roztřídit. Možná vás překvapí, že některé položky spolknou víc, než jste si mysleli. Mimochodem tuhle práci umí udělat Twisto appka za vás. Sama roztřídí platby do kategorií jako jsou třeba Dům a zahrada nebo Móda a doplňky. Kam by asi zařadila pokutu za parkování?! 🤔 Pomáhat a chránit! 💡

Peníze jsou otázkou priorit. Rozpočet je zákon

Půjdete radši 3 x za měsíc do divadla, nebo jednou s rodinou na výlet? Když budete vědět, na čem vám nejvíc záleží a čeho chcete dosáhnout, posune vás to výrazně blíž k životaschopnému rozpočtu. Pokud to máte rozmyšlené, rozepište si, za co budete každý měsíc utrácet. To je ta jednodušší část. A teď ta těžší: držte se toho.

Nouzový fond vás vytáhne z nouze

„Své ženě platím tak vysoké alimenty, že přemýšlím, jestli bych se s ní neměl znovu oženit kvůli penězům.“ Pokud nemáte v nouzových situacích stejně promyšlený plán jako zpěvák Frank Sinatra, zřiďte si fond, kam si budete každý měsíc ukládat část své výplaty. A sáhněte do něj opravdu jen v nouzi. A tou není hospoda s kamarády. Vážně ne.

A ještě jeden fond by to chtělo. Důchodový. Možná se vám to teď zdá daleko a nejspíš to daleko i je. Ale ani ve dvaceti není brzo nad tím přemýšlet. Naopak. V mládí máte v rukou ten nejlepší trumf a tím je čas. Můžete začít investovat malou částku v dlouhodobém horizontu a tím se dobrat k vysoké sumě v cíli. A pak jít bez obav s bábama na vínko či dědkama do hospody trochu ten důchodcovský fond provětrat. 🍻

Rozděl a panuj

Omezte půjčky na minimum. Pokud máte víc různých půjček, zařiďte si spojení do jediné. Konsolidaci nabízí řada bank, získáte tak nižší splátky a jen jeden závazek, na který musíte myslet. Lepší je si ale půjčovat co nejméně. Pokud nemůžete zaplatit nějakou částku najednou, rozložte si ji. S Twistem si můžete platbu rozložit na třetiny, aniž byste platili cokoliv navíc.

Nikdo vás neumí pochválit tak, jako vy sami sebe

A jedna bonusová, ale opravdu důležitá rada: pochvalte se. Upřímně: šetření, placení dluhů a spoření na důchod moc radosti nepřináší. Abyste vydrželi, stanovte si třeba čtyři dny v roce, kdy si porovnáte, kolik přibylo na vašem nouzovém účtu, kolik ubylo z dluhu a jaká vám chodí výplata. A za každý pokrok se pochvalte. My klidně začneme s první pochvalou: To, že jste si přečetli tenhle článek, znamená, že nad svými financemi konstruktivně přemýšlíte. Jste na dobré cestě k tomu, aby váš týden před výplatou už nikdy nebyl dlouhý. Bravo 👏