Při cestách do zahraničí jsme si zvykli vyhýbat se podezřelým směnárnám, když platíme na e-shopech, všechno si několikrát zkontrolujeme. Přesto se může jednoduše stát, že za jednu čokoládu se stejnou cenovkou zaplatíte dvě rozdílné ceny. Anebo za knížku na Amazonu. Anebo za ukulele na ebayi. Všude tam můžete platit o procenta navíc. Máme pro vás návod, jak se tomu vyhnout.

To zaklínadlo má zkratku DCC, neboli Dynamic Currency Conversion, v překladu dynamická konverze měn. Jde o službu, starou zhruba 10 let, díky které zákazníci hned při placení viděli přepočet, kolik je nákup v cizí měně stál. Ale to bylo v době bez chytrých telefonů, ve kterých si aktuální kurz můžete hned zkontrolovat. I v době bez Twista, které vám okamžitě po nákupu pošle notifikaci s převodem v korunách.

Dynamická konverze měn vypadá na první pohled velmi sympaticky a pohodlně. Obchodník se vás zeptá, jestli chcete útratu zaplatit v už převedených korunách, anebo v místní měně. Člověk by hned rád kývl na koruny, ale to je ta chyba - právě na vlastním převodu vydělává obchodník pár procent, které byste jinak ušetřili. Důkaz? Na Kanárských ostrovech jsme nakoupili dvě čokolády. Úplně stejné, za stejnou cenu 8,99 euro. Když jsme první zaplatili nabízeným převodem, stála přesně 246,73 Kč, zatímco když jsme druhou platili v eurech, ukázal účet 231,38 Kč. To je rozdíl 6,2% a to rozhodně není málo. Představte si, že si kupujete kvalitní sluneční brýle, nemluvě třeba o hodinkách.

Blog-zahranicni-eshopy-Beatport-v0.2

Pro obchodníky DCC představuje snadný způsob výdělku, a tak ho někteří velmi rádi používají. A zároveň zákazníkům ztěžují možnost se dynamické konverzi vyhnout. Podívejte se, jak vypadá nákup přes PayPal. Automaticky vám nabízí možnost, ve které směnu provádí samotný PayPal a sofistikovaně uvádí kurz. Pokud přitom chcete nechat směnu na bance, přečtete si mírně zavádějící upozornění, že částku, kterou zaplatíte, určí vydavatel karty. Ta je ale většinou nižší. Za jeden track koupený na beatport.com, který stál 1,8 dolarů, jsme tak jednou zaplatili 41,43 Kč a podruhé 39,54 Kč. To představuje rozdíl 4,6%, který jde do kapsy PayPalu. Stejnou zkušenost jsme měli i na ebayi, kde nás levnější převod stál tři kliknutí navíc.

Blog-zahranicni-eshopy-iphone-PayPal-v0.1

Ještě hůř jsme dopadli na Amazonu, kde rozdíl ve směně navržené Amazonem a bankovním kurzem dělal 6,5%, takže jsme na knize za 600 Kč ušetřili víc než 40 korun.

Blog-zahranicni-eshopy-Amazon-v0.5

Stačilo zadat platbu v librách namísto v nabízených korunách.

Blog-zahranicni-eshopy-Amazon-v1.2

Před DCC varuje Evropská spotřebitelská organizace a chystá se na ni posvítit i Evropská komise. Zatím ale, jak jste mohli sami vidět, stále funguje a můžete se s ní setkat v kamenných obchodech i na e-shopech.

Takže nezapomeňte, vždy plaťte ve měně dané země a nedávejte souhlas s okamžitým převodem na koruny. Když budete platit Twisto kartou, ušetříte ještě víc. V tarifu Twisto Premium má totiž nejlepší směnný kurz na českém trhu.