Při cestách do zahraničí jsme si zvykli vyhýbat se podezřelým směnárnám, když platíme na e-shopech, všechno si několikrát zkontrolujeme. Přesto se může jednoduše stát, že za jednu čokoládu se stejnou cenovkou zaplatíme dvě rozdílné ceny. Anebo za knížku na Amazonu. Máme návod, jak se tomu vyhnout.


To zaklínadlo má zkratku DCC, neboli Dynamic Currency Conversion, v překladu dynamická konverze měn. Jde o službu, starou zhruba 10 let, díky které zákazníci během placení v zahraničí okamžitě vidí částku ve své původní měně. Hodilo se to v době bez chytrých telefonů, ve kterých si aktuální kurz můžeš hned zkontrolovat. I v době bez Twista, které ti okamžitě po nákupu pošle notifikaci s převodem v korunách a díky Twisto Premium ještě ušetří na každé platbě 3 %.

Bankomaty v zahraničí? Nedávej souhlas s okamžitou směnou!

Z původně sympatické a pohodlné služby se stala past na zákazníky. Obchodníci si totiž velmi často během automatického převodu měn sami k ceně připočítají pár procent navíc. Dynamickou konverzi měn můžou nabízet i bankomaty. Nabídnou ti "okamžitý převod" nebo směnu podle bankovního kurzu. Za bé je správně. Právě za okamžitým převodem se skrývá pár procent u směnného kurzu navíc.

Nakupujte bez skrytých poplatků i na e-shopech – náš test

A pozor i na platby na e-shopech. Někteří obchodníci totiž DCC využívají tak rádi, že zákazníkům ztěžují možnost se dynamické konverzi vyhnout. Podívejte se například, jak vypadal náš nákup přes PayPal. Automaticky nám nabídl možnost, ve které směnu provádí samotný PayPal a sofistikovaně uvádí kurz. Pokud přitom chcete nechat směnu na bance, přečtete si mírně zavádějící upozornění, že částku, kterou zaplatíte, určí vydavatel karty. Ta je ale většinou nižší. Za jeden track koupený na beatport.com, který stál 1,8 dolarů, jsme tak jednou zaplatili 41,43 Kč a podruhé 39,54 Kč. To představuje rozdíl 4,6%, který jde do kapsy PayPalu. Stejnou zkušenost jsme měli i na eBayi, kde nás levnější převod stál tři kliknutí navíc.


Ještě hůř jsme dopadli na Amazonu, kde rozdíl ve směně navržené Amazonem a bankovním kurzem dělal 6,5 %, takže jsme na knize za 600 Kč ušetřili pěkných 40 korun.

Než se tak stane, nezapomeň vždy platit ve měně dané země a nedávej souhlas s okamžitým převodem na koruny.

Ale stejně nejvíc doporučujeme platit Twisto kartou – je to bezpečné a výhodné! Ušetříš konkrétně v průměru 3 % na každé platbě v zahraniční měně. Twisto má totiž jeden z nejlepších směnných kurzů na českém trhu, a protože karta není nabojena na tvůj bankovní účet, jsou navíc tvoje peníze úplně v suchu.