Každý má mít možnost dostat se na vrchol. Tohle heslo provází fenomén posledních let – ferraty. Tak pojď vzhůru! Zajištěné cesty v horském terénu byly kdysi doménou velehor, teď se s úspěchem množí i v Česku. Poradíme, kde si tenhle bezpečný adrenalin užiješ tak, až se ti bude srdce svírat nad tou krásou.

Via Ferrata Hluboká

Malé dítě i senior bez hůlky. Nejnovější ferrata v Česku je prý vhodná téměř pro každého. Letos v květnu otevřeli v malebném údolí Vltavy mezi Hlubokou nad Vltavou a Prukrarcem její další část a díky tomu se stala nejdelší českou ferratou nad vodní hladinou.

Cesta je cíl. Už cesta na start může být fantastickým zážitkem. Na první metry se totiž nastupuje z vody, teda spíš z přístavního mola. Hned poté, co si půjčíš nezbytný ferratový set https://www.areal-hluboka.cz/pujcovna/30-ferrata-set, můžeš nasednout na pravidelnou lodní linku, která tě u mola vyklopí. Anebo tam dopluj, jak chceš. Paddleboard či vlastní loďka jsou samozřejmě také přípustné. Ale pokud se nehodláš na začátku vyčerpat pádlováním, pořad ještě máš možnost nastoupit z cyklostezky Vltavská/Eurovelo 7.

Celkem má tahle trasa nad vodní hladinou 550 metrů, z toho 150 metrů je pro začátečníky. Na další 400 metrový úsek by se měli vydat už zdatnější lezci, odměnou jim budou 8 metrové výšky a technicky zajímavé pasáže. Tak šup, zacvakni obě karabiny a vzhůru pro zážitek.

Via Ferrata Pastýřská stěna Děčín

Pokud chceš do přírody a přitom stát jednou nohou pořád ve městě (nebo spíš houpat nohama nad městem), vyraz do Děčína. Tady se vine jediná ferrata, která je přímo v srdci města. Ale pozor! Na jejím vrcholu budeš mít nejspíš problém s dechem. Výhled na protilehlý zámek a hluboký labský kaňon je totiž opravdu dechberoucí.

Děčínská cesta nezklame ani vybíravé lezce. Můžou si vybrat z 16 různých cest o délkách 150 až 170 metrů. Volit můžeš podle obtížnosti nebo podle názvu. Buď si troufneš na Cestu do nebíčka, Vzdušný balet, Spolčení hlupců nebo se pustíš třeba po stopách Hladového poutníka. Všechno samozřejmě s ferratovým setem na těle.

A kdyby ses v Děčíně nevyčerpal/a, sever republiky je ferratami osázen jak alpské středisko.

Bechyňská via Ferrata

O téhle zajištěné cestě se šušká, že je nejtěžší u nás. Kromě toho, že jedna její část může děsit označením obtížnosti E, nemůžeš si vydechnout, ani když se dodrápeš na konec. Jestli chceš odkráčet domů, musíš stejnou cestou zase zpátky. A na to těm slabším kusům často nezbývá moc sil.

Nad hladinou Lužnice zažiješ nejen cestu tam a zpátky, při které se možná budeš muset vyhýbat jiným lezcům, ale také převislý traverz a lanový most. Ale jestli se umíš přecvakávat v extrémním tahu a viset za jednu ruku, není čeho se bát.

Na start se dostaneš z Bechyně po žluté a pak sledováním šipek. Tahle česká ferratová výzva se rozhodně může stát dobrým tréninkem před tím, než opustíš české luhy a háje a vypravíš se někam za hranice.

A ještě jedna skvělá drobnost na závěr: Vstup na ferraty je zdarma! Sáhnout do peněženky budeš muset jen při půjčení ferratového setu nebo když si k cestě přiobjednáš instruktora. A na to máš Twisto. Vždyť už to znáš:-)

Vrcholům zdar!