Moderní turistika trochu připomíná výpravu do vesmíru. Vybavení je tak promyšlené a na tak vysoké úrovni, že by se ve vesmírné raketě klidně hodilo. Zaklínadlem současných turistů je malá váha, praktický tvar, kvalitní materiál i šetrnost k životnímu prostředí. Pojďme se podívat, s čím se vydat do přírody, abychom odolali všemu, co nás tam čeká.

Oblečení do každého počasí

To, že seženeme bundu, která nepromokne a neprofoukne a přitom skvěle odvádí pot, jsme si už zvykli. Současní dobrodruzi však žádají mnohem víc, a také si to můžou pořídit. Hitem na globálním trhu je oblečení vyrobené z tepelně-izolačního materiálu Climashield Apex. Má takové vlastnosti, jako kdybyste si oblékli čerstvě ušitou péřovou bundu, ale přidává k tomu ještě něco navíc - nízkou hmotnost a absolutní odolnost v čase. Materiál se neslehne opakovaným praním, nošením, ani balením do batohu. Váží tolik, že na sobě oblečení téměř ani necítíte a když ho dáte do batohu na záda, tak o něm nevíte vůbec. Bundy z tohoto materiálu používají horští záchranáři a vědí proč. Kromě kvalitního materiálu splňuje oblečení současných trempů také praktické požadavky. Můžete ho sbalit do malinké kuličky a ke sbalení je ideálně určena nějaká vnitřní kapsa.

Boty na několik let

Nepromokavé ale prodyšné, lehké ale odolné, pohodlné a zároveň krásné. Vybírat to, v čem do přírody v kročíte, by mělo připomínat výběr partnera, se kterým hodláte prožít několik následujících let. Musíte si sedět, musí vám spolu být krásně a zároveň nechcete, aby se vám partner brzy okoukal, takže vsaďte na nadčasovost. Turistické boty vybírejte podle toho, co vás čeká - hory nebo louky, zpevněné cesty nebo volný terén. V současné době můžete být opravdu vybíraví. Speciální botu najdete pro nohy, které se příliš potí, pro chodidla, která jsou hodně široká nebo mají zvýšený nárt. Pohodlné boty do terénu existují i pro milovníky barefootové varianty.

Multifunkční nádoby

To, z čeho budete při kempování jíst a pít, musí v moderním světě campingu splňovat řadu požadavků. Co všechno by to mělo být, reprezentuje třeba hrnek Camp. Je z eloxovaného hliníku, což znamená, že se jen tak nepoškrábe, odolá ohni a je lehký - váží jen 162 gramů. Bez obav ho můžete postavit na plyn i otevřený oheň. A tvarově je skvěle promyšlený - držadla jsou sklapovací, takže nikde v batohu nepřekážejí, ale zároveň pomáhají při sundávání hrnku z ohně. Má takové rozměry, že lze využít nejen na ranní čaj, ale i na ohřátí obědové porce, zároveň je možné do něj zasadit láhev na pití, což se při balení batohu dost hodí. A navíc dobře vypadá.

Stan jako peříčko

Ultralehké látky, ultralehké hliníkové konstrukce, materiál, který při výrobě nezatížil planetu, odolá UV záření a neustoupí ani tomu nejsilnějšímu větru a průtrži mračen. Moderní stany jsou ze sféry snů. Pro dvě osoby můžete sehnat stan, který váží jen kilo a půl a přitom se v něm necítíte stísněně. Pokud vám stačí jen přístřešek proti větru, vejdete se dokonce pod 400 gramů. Stany pro jednu osobu jsou vymyšlené tak, aby byly co nejlehčí, ale zároveň spáč neměl pocit, že spí v kukle. Minimalizuje se proto prostor kolem nohou, ale nad hlavou je vytvořený vzdušný baldachýn.

Výrobci stanů také myslí na to, abyste své místo na přespání postavili jedna dvě, a proto barevně odlišují různé tyčky, přidávají reflexní prvky na stavbu v noci, vyrábějí maximálně odolná poutka na kolíky.

Jako v té nejměkčí posteli

Do stanu můžete zalézt s karimatkou od značky Therm a Rest, která se chlubí titulem “nejlehčí nafukovací karimatka, která kdy spatřila světlo světa”. Váží jen 250 gramů. Vlastnosti spacáku se samozřejmě odvíjejí od toho, v kterém ročním období a na jakém kontinentě vyrážíte pod stan, ale také od toho, jak velký jste zmrzlík. Ke správné volbě vás může navigovat třeba ocenění Hanibal Czech Outdoor Award, které oceňuje výjimečné kousky do přírody od českých výrobců. V kategorii spacáků v roce 2023 vyhrál třísezónní spací pytel Patizon s vylepšenými izolačními vlastnostmi. Vychytávkou je třeba izolační lem kolem otvoru na obličej, jenž je naplněný špičkovou syntetickou izolací Climashield, která snižuje únik tepla a lépe odolává vydýchané vlhkosti.

Lifehacky na zádech

A teď do čeho to všechno sbalíte. Už neplatí čím těží batoh, tím stabilnější. Skvěle drží na zádech i lehké varianty. Moderní batohy se liší množstvím drobných lifehacků. Život na cestách dokáže drobně zpříjemnit například zipová kapsa na ramenním popruhu, do které se vejde telefon, ale i lahev na pití. Důležité jsou strečové kapsy po obvodu i poutka a úchyty na připevnění všeho možného - od cepínů, přes karimatku, až po rychlé přichycení trekových holí během chůze. A život zachraňující drobností může být i nouzová píšťalka na bederním popruhu. Současné batohy jsou skvěle odvětrávané. Neslibují, že se s nimi nezpotíte, to byste od pořádného výšlapu do přírody ani nemohli chtít, ale když se zpotíte, tak se pot rychle odpaří a vy si výlet díky tomu náležitě užijete. Tak hezkou cestu!