Velikonoce jsou svátky jara ale také nejdůležitější křesťanské svátky. A to si žádá velké přípravy. Čtyři volné dny znamenají větší nápor na náš rozpočet. Když však víte, jak se na ně připravit a jak je prožít, nestojí vás tyhle jarní oslavy nic moc navíc.


Uklízejte šetrně

Jarní úklid, velikonoční smejčení. Myslíte, že je to zbytečná práce? Ne tak docela. Pořádek před novou sezonou si dělali i naši předci a lze ho považovat za očistný rituál. Dnes se k němu spousta lidí vrací, doporučujeme sledovat třeba projekt efemér flowers, za nímž stojí Lucie Králíková, která dokonce před Velikonocemi vyhlásila týden ceremonií a úklid mezi obřady taky zařadila. Takže pokud chcete sobě ušetřit peníze a nám všem životní prostředí i během úklidu, používejte jednoduché čistící prostředky. Někteří si vystačí jen s jedlou a prací sodou a octem. Návod, jak na to, najdete třeba tady.

Dekoraci nadete v přírodě

K Velikonocům patří takzvané kočičky, neboli rozkvetlá vrba jíva, a taky zlatý déšť či cokoli zeleného. Rostlinnou výzdobu ale rozhodně nemusíte pořizovat v květinářství. Jděte na procházku, hledejte a trhejte, co se vám zalíbí.

Vybarvěte vejce postaru

Stejně tak můžete přistoupit k barvení vajíček. Cibulové slupky jsou klasika, ale hnědou barvu zajistí i dubová kůra, silná káva nebo černý čaj. Zelenou barvu na vajíčkách zase docílíte pomocí kopřiv, žlutou přisypáním kurkumy do vody, ve které se vejce vaří. Modrý odstín dodá lázeň z červeného zelí. Na zdobení doporučujeme použít různé lístky. Stačí vsunout vajíčko do staré punčochy, přiložit na něj třeba pampeliškový list, utáhnout a vložit do barvící lázně. Lístek se vám na vajíčku jednoduše otiskne. Návod na přírodní barvení najdete třeba tady.

Velikonoční atmosféra zdarma

O prodlouženém víkendu vyrazte za velikonočními aktivitami, jejich nabídka je bohatá a vybírat můžete z řady, které jsou zdarma nebo za pár korun. Třeba na klášterním dvoře v Českém Krumlově můžete shlédnout vystoupení folklorního souboru Jitřenka, v Mikulově se děti můžou na Zelený čtvrtek vydat na velikonoční cestu za zajíčkem, v hornickém muzeu v Příbrami si můžete uplést pomlázku, ozdobit vajíčko voskem nebo zkusit vytvořit svatý obrázek. A ve štole v Jílovém u Prahy se můžete na Velký pátek vypravit hledat zlato.

Oslaďte si život sami

Na jídle se nejvíc samozřejmě ušetří půstem, křesťané si očistu v podobě přísného postu dopřávají na Velký pátek, potom ale nastávají hody. Tradiční velikonoční pokrmy však nemusíte kupovat, můžete se do jejich pečení pustit sami. Beránka, mazanec, jidáše nebo klidně i perníčky ve tvaru jarních motivů hravě zvládnete. Pokud jste nopak na slané, nemůžete se obejít bez tradiční nádivky. A pro ingredience do nádivky si můžete skočit do přírody – kopřivy nebo medvědí česnek jsou tam zdarma. Jen dávejte pozor, aby po vás nezbyla (s)poušť.

Hezké a šetrné Velikonoce!