Na svých 32 let toho už zvládl hodně. Udělal kariéru v mezinárodní bance, založil úspěšný start up a taky rodinu. Jak žije a podniká Michal Šmída?

Proč jsi založil Twisto?

Byl jsem frustrovaný.

Frustrovaný? To nezní jako dobrý začátek.

Nezní co? Ale vlastně je. Měl jsem za sebou zkušenost z banky a byl jsem tam nespokojený, to znamená i frustrovaný kvůli tomu, jak banky fungují.

Co si pod tím představit?

Za prvé banka je hrozně daleko od zákazníka. Za druhé se zaměřuje hlavně na svůj profit, a ne na zákazníka. Za třetí banky živí armádu lidí, kterým opravdu hodně platí. A to zase musí zaplatit zákazník. V bance jsem si uvědomil, že se na takovém systému nechci podílet a že chci vytvořit něco svého. Produkt, který bude hlavně pro zákazníka. A tak vzniklo Twisto.

Twisto je už na trhu šest let a za tu dobu udělalo velký skok. To jsi asi nečekal, nebo?

Když jsme ve čtyřech začínali v kanceláři o 20 metrech čtverečních, netušil jsem, že vznikne firma, která bude mít po šesti letech 120 lidí ve dvou zemích a bude mít panevropskou ambici. To tedy ne. Ale velkou roli v tom sehráli i investoři, kteří nás posunuli do míst, které bych sám nečekal.

Investoři do Twista jenom letos nalili 14 milionů euro. Jak se shání, třeba ti ze zahraničí?

Pro mě je to téma od roku 2017. Tehdy jsme šli poprvé ven prezentovat Twisto v zahraničí včetně vize expandovat do Polska. Klíčové bylo představit Twisto na konferencích, kde jsme mluvili o unikátnosti naší technologii a o tom, jak nás zákazníci používají. Získat investora je ale práce třeba na dva roky. A jde o důvěru. To je ta primární věc. Pak jsou samozřejmě rozhodující čísla a za třetí jsou důležité ambice. Naší vizí bychom měli investora nadchnout. A jak se zdá, zatím se to podařilo.

Vystudoval jsi finance, pracoval jsi v bance, Twisto je fintech. Jaký je vůbec tvůj vztah k penězům?

Opatrný. Pokud jde firemní peníze, cítím velkou zodpovědnost. Pokud jde o osobní finance, prodělal jsem velkou proměnu. Ještě v Londýně jsem docela impulzivně nakupoval, teď jsem minimalista. Myslím, že v tom velkou roli sehrála moje rodina. Opravdu přemýšlím, jestli novou věc potřebuju, jestli mi dá to, co očekávám, nebo jestli je to blbost, kterou brzy zahodím.

Kam bys letěl? Do vesmíru, nebo do Itálie?

Do Itálie. Jsem možná nudný, ale mám přece jen rodinu.

Počítač, nebo mobil?

Na práci notebook, jinak mobil. I na správu financí.

Všimla jsem si, že býváš v kanceláři první a jako poslední odcházíš. Kolik hodin vlastně pracuješ?

Nepočítám si hodiny. Twisto je moje vášeň. Ráno toho v kanceláři udělám nejvíc. Je tam klid. Navíc jsem ranní ptáče, takže jsem zvyklý vstávat brzy.

A jak odpočíváš?

V sobotu. Soboty patří mně a mé rodině. Stejně tak i neděle dopoledne, ale k večeru se už chystám na pracovní týden.

Je ti něco přes třicet a už jsi ženatý muž se závazky. To v téhle době, zvlášť v Praze není úplně obvyklé.

Já měl syna ve třiceti a bral jsem to jako přirozenou věc. Sám jsem ze tří dětí a rodina pro mě představuje základ. V podnikání je nejistota, zato rodina je moje jistota, pravá silná noha. Vždycky jsem to vnímal tak, že obě ty nohy musí fungovat. Nejde mít nejistotu v byznysu a nejistotu v osobních vztazích. Já navíc potkal člověka, se kterým chci strávit zbytek svého života, takže proč spolu nemít dítě?

Jak by ses popsal?

Jsem Blíženec, takže jsem zkusil asi všechny sporty a hudební nástroje a u žádného jsem nezůstal. A teď se můžeš zeptat, jaktože jsem u Twista vydržel už tak dlouho, co? Tak se neptej, vím to docela přesně. Startup je hodně dynamické prostředí, neustále dělám něco jiného, vyvíjíme se, takže pro mě je to vlastně vysvobození. Myslím, že mě taky charakterizuje smysl pro pořádek, někdo by řekl, že jsem pedant. Asi proto ani nemám rád hotovost. Připadá mi docela špinavá.

Tak proto bezhotovostní platby?

Vypadá to tak, že? Upřímně si ale myslím, že budoucnost bude bez hotovosti. Podívej se třeba na Švédsko, tam ji za pár let zruší. Anebo na Čínu. Všechny svoje finance budeme za chvilku obsluhovat přes telefon. Mimo jiné i přes Twisto samozřejmě.

Teď žiješ a pracuješ v Praze, ale ty jsi vlastně polovinu svého života strávil mimo Českou republiku. Kde?

Jsem z Prahy, ale ve 14 jsem se s rodiči přestěhoval do USA, kde jsem rok a půl žil nedaleko New Yorku. Pak jsme se přestěhovali do Moskvy, kde jsem dokončil střední školu. Pak jsem se rozhodoval, kam na vysokou, a padlo to na Londýn. Během studia jsem absolvoval 10týdenní stáž u investiční banky a potom mi tam nabídli práci. Hned po bakaláři jsem nastoupil do investiční banky. Bylo to na přelomu 2008 a 2009, tedy uprostřed finanční krize, takže zajímavé časy.
V čem?Byla krize a spousta lidí ji dávala za vinu právě velkým bankám. Takže jsem cítil nedůvěru a napětí. Nebylo mi to příjemné. I to byl jeden z impulsů, proč jsem vrátil a založil Twisto.

Podnikáš už docela dlouho. Máš nějaký vzor? Jako je třeba Steve Jobs nebo Elon Musk?

To by se asi očekávalo, ale já spíš než nějaké persony zastávám hodnoty. Je to sada mých interních pravidel. Za prvé nikomu neubližovat, za druhé chci vždycky pracovat na něčem, co lidem zlepšuje život, a za třetí se chci vždycky pohybovat v nějakém morálním mantinelu. A moje pravidla jsou stejné jak pro pracovní, tak pro osobní život. I když s manželkou neděláme týdenní updaty. (smích)